Да готвим здравословно
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17041
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Да готвим здравословно
Сега...с влизането ни в ЕС БДС отпадна ,а ес-стандартите разрешават Е-тата ,стига това да е указано на етикета,потребителя чете и си прави изводите,или не чете,за да не си прави изводи,а взима това,което е по джоба му...За това сега се правят опити да се въведе отново БДС за някои храни,но и там е мътна и кървава Изобщо това със стандартите е шантава работа,в някои неща се разрешава да се бута химия до безумие,за други се правят на много строги и унищожават полезни свойства на продукта,справка-българското кисело мляко вече не е истинско заради безумното изискване на ЕС за наличие на бактерии в млякото,което изхвърли лактобациликус булгарикус извън борда , наште идиоти от министреството на земеделието не са си направили труда да обяснят на европейците ,че тази бактерия придава уникалните свойства на киселото мляко и понеже по Европата си я нямат тази бактерийка решили,че млякото ни е замърсено и не може да се продава във вида,който го знаехме.Ако не знаете защо твърдим,че само тук има/ше/ истинско кисело мляко-по принцип заквасващи бактерии има навсякъде,но именно тук ,в тревите ни ,е онази бактерия,която е придавала лечебните качества на истинското кисело мляко ,предполага се,че тази бактерия е оцеляла тук ,защото тук са едни от малкото географски части на Европа ,останали незасегнати от Ледниковия период + специфични особености на климата, изхранването на говедата и овцете с фуражи и смески ,получени извън нашата страна също намалява количеството на лактобациликус булгарикус в млякото и така ние се лишаваме от един продукт,благодарение на който някога нашата страна до голяма степен е дължала големия брой столетнициgonel написа:С'я, нали по принцип всички предлагани храни, трябва да отговарят на някой БДС?
Та винаги съм се питала как, хем отговарят на БДС, хем съдържат всички тези отрови?
Има два варианта
- допускат се по БДС;
- храните не отговарят на БДС.
Re: Да готвим здравословно
За Е466 да се изкажа и аз. Карбокси метил целулоза или доброто старо тапетно лепило КМЦ, с което едно време си лепяхме тапетите. Сега се използва като сгъстител в напитките. Изумена бях като го видях в състава на детската напитка Нескуик.
По принцип това е най - безвредното от тапетните лепила, но да го даваме на децата си?!?!
По принцип това е най - безвредното от тапетните лепила, но да го даваме на децата си?!?!
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10054
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Re: Да готвим здравословно
Купих уреда за готвене с горещ въздух
http://www.philips.bg/c-p/HD9220_20/viv ... technology
и вчера го ползвах за 1 път- картофки и костур. Картофките станаха- не знам на трола и хинотори какви са уредите, но при мен мазнината се слага върху продуктите, разбърква се и тогава се местят в кошницата. Рибата я овалях в панировката, сипах и малко мазнина , но при приготвянето рибите позалепнаха и се наруши малко фасонът им. Т.к. риба и зеленчуци- картофи,патладжан и тиквички в къщи са често приготвяни, смятам с този уред да съм сполучила. Има още да се уча, то кое ли става от един път!
http://www.philips.bg/c-p/HD9220_20/viv ... technology
и вчера го ползвах за 1 път- картофки и костур. Картофките станаха- не знам на трола и хинотори какви са уредите, но при мен мазнината се слага върху продуктите, разбърква се и тогава се местят в кошницата. Рибата я овалях в панировката, сипах и малко мазнина , но при приготвянето рибите позалепнаха и се наруши малко фасонът им. Т.к. риба и зеленчуци- картофи,патладжан и тиквички в къщи са често приготвяни, смятам с този уред да съм сполучила. Има още да се уча, то кое ли става от един път!
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17041
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Да готвим здравословно
А има ли такива уреди без тефлоново покритие?Че нещата,които четох за тефлона моментално ме накараха да изхвърля всичко,което мяза на тефлон
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10054
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Re: Да готвим здравословно
Не знам, Мише, дали има уреди без тефл.покритие. Кошницата за продуктите за готвене е метална, алпака предполагам, и те-продуктите нямат никакъв досег с тефлона на външния съд.
Re: Да готвим здравословно
Хит сред анти-тефлон-маниаците са кованите чугунени тигани.
В това филмче е показано как ги правят. Особено ме впечатли начинът на получаване на незалепващ слой - пържат се до загаряне картофи с много сол, след което тиганът не се мие, само се забърсва и се намазва с мазнина.
Синът ми се е снабдил и твърди, че всичко сготвено в този тиган е много вкусно.
https://www.youtube.com/watch?v=wGL7nok8CDQ
В това филмче е показано как ги правят. Особено ме впечатли начинът на получаване на незалепващ слой - пържат се до загаряне картофи с много сол, след което тиганът не се мие, само се забърсва и се намазва с мазнина.
Синът ми се е снабдил и твърди, че всичко сготвено в този тиган е много вкусно.
https://www.youtube.com/watch?v=wGL7nok8CDQ
- hinotori2772
- Дълго кафе
- Мнения: 148
- Регистриран на: Яну 10, '13, 13:46
- Местоположение: Варна
Re: Да готвим здравословно
Това е интересно, но е по-скоро ковано желязо, а не чугун. Също нищо чудно че ги държат мазни - желязото ръждясва под действието на влагата и въздуха и най-сигурният начин да се предпази е да се покрие с нещо - в кухнята е най-практично това да е някаква мазнина
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31751
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
Re: Да готвим здравословно
Точно! От чугун само се изливат в готови форми различни изделия. Например най-хубавата, здрава печка за твърдо гориво е чугунената. Чугунът не може да се кове, защото е крехък материал.hinotori2772 написа:Това е интересно, но е по-скоро ковано желязо, а не чугун. Също нищо чудно че ги държат мазни - желязото ръждясва под действието на влагата и въздуха и най-сигурният начин да се предпази е да се покрие с нещо - в кухнята е най-практично това да е някаква мазнина
Това си е много хубав кован железен тиган. Като хубавите ковани мотики.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15903
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
Re: Да готвим здравословно
Впечатлих се от дълбокия духовен катарзис на Ивета - познавам я лично, така че безсрамно копирам поста й от фейсбук
''Еко
Стана тя, каквато стана! Цял живот съм се търкаляла елитаристка, надменна гражданка, при това централна, не от кварталите. И как се обърнаха нещата? С помощта на маркетинга и алчните хранопроизводители цената на селските пичове се покачи до небето. Станахме си, както шопите някога са ни наричали презрително, „гражданя”. И са мятали камъни като е минавал влака от София, пълен с въпросните.
Какво имам предвид: знаете, уважаеми, че храната, безценната храна претърпя ужасни метаморфози. Понякога е неразпознаваема. Понякога мирише на малебито в детската градина, а на нея пише „пиле”, например. Понякога ти трябва лупа да изчетеш съставките, после два-три часа гугълване, че тогаз ти става ясно, че ядеш нещо, дето принципно трябва да е в боята за обувки. Най-много в шампоана. Не че той не ти се просмуква в мозъка де, ама за да го знаеш, трябва да си ровил специалицзираните сайтове, а пък там те хваща параноята, та си се отказала. Та храната от удоволствие и приятност стана мутагенна смес. Кой знае какво се въди в каналите, дето хвърлят остатъците от някой ресторант. Най-малко костенурките нинджа, които още си спомнят, че са се казвали Мишо и Спас и са били втора група в близката детска градина.
И тука иде ролята на селото. По-скоро на селския пич. Да, той все още ходи с подпетени маратонки и прашен анцуг. Като пресича не се оглежда, защото овцата и да те блъсне, най-много да те налепи с косми. А пък ТИР-ът фучи само през централната селска улица. Знае, че няма образование, за това пък има разбиране. За цялото световно устройство. И покрай това започва да научава, че стиска няколко много яки коза, които могат да му спечелят играта. Първият коз са, разбира се, една краставица с два домата. И чушки. И селско сирене. И лук няколко вида. Какво прави туй? Шопска салата, дето надали тия, гореспоменатите шопи са я измислили. Ама не каква да е, ами еко, био, натурална салата, дето ти разлива вкус из устата, от който се просълзяваш и се озоваваш на масата, отново малка, наоколо е соц и майка ти е поканила гости.
Освен туй има и още козове. Те блеят, мучат, квичат, съскат, квакат... селският чист добитък, мечтата на гражданята! Много може да се говори за цвърнали натурални пържоли с препечено мазничко по края. За домашно забъркани и още по-домашно натъпкани в еко черва селски суджуци, които се ветреят под стряхата. За тлъста, жълта, уханна и с дробче вътре кокоша супа. За домашни бабеци, та дори и осолени сланинки без нищо. Кървавици. Пастърми. Кавърми. Заешко в буркани с паприкаш. Пуйка с кисело зеле. Пръжки за качамака. Да не говорим за домашното масълце, млекцето с дебелия каймак (що съм му се мръщила едно време?!), жълтите яйчица....
И накрая, но не и по важност, селският пич има достъп..., по-скоро умее да осигури... най-вече да те снабди с домашни, приказни, уханни, хептен натурални домашни алкохоли. Кой е тоя будала гражданин, който още пие купешка ракия? С нейните карамелени аромати и фалшиви съставки. Не! Ценителят знае. Търси. Намира и потребява домашната ракия. Дето покрай казана, дето е текла са се водили най-дивите и безпросветни, чужди за ума граждански разговори. Ама от туй сякаш ароматът се е вдигнал.
Ами вината? Тия гъсти, наситени, от истинско, зряло грозде вина? Как се плъзгат те покрай същите гореспоменати мезета от еко добитък! Как стоплят вечерите и изкарват блясък в очите граждански!
А на другия ден, дори попрекалили, гражданите са се научили, че няма по-питателно и изтрезвително шкембе от онуй с домашно мляко, от онуй, забъркано с домашен лют чесън и домашен, стрит пипер от люти чушки.
Помамих се да изреждам всички био благини, всички еко и без ГМО хубости, които селският пич би ви осигурил. Ако съм изпуснала, добавете и поправете ме. За туй са коментарите. Ала разберете, че загуби своя чар бледият гражданин с вталеното пардесю и кожената чанта. Заминават в забрава министерските чиновници, учените от БАН, юпитата в новите стъклени сгради. На преден план излиза оня, що в една ръка държи еко пушен бут, в другата ретро дамаджана и сутрин ти подава един домашен айрян, забъркан с домашен компот, та белким изтрезнееш от прелестната му домашна ракия. Мда. Натам отиват нещата.....
Ивета, 2015''
''Еко
Стана тя, каквато стана! Цял живот съм се търкаляла елитаристка, надменна гражданка, при това централна, не от кварталите. И как се обърнаха нещата? С помощта на маркетинга и алчните хранопроизводители цената на селските пичове се покачи до небето. Станахме си, както шопите някога са ни наричали презрително, „гражданя”. И са мятали камъни като е минавал влака от София, пълен с въпросните.
Какво имам предвид: знаете, уважаеми, че храната, безценната храна претърпя ужасни метаморфози. Понякога е неразпознаваема. Понякога мирише на малебито в детската градина, а на нея пише „пиле”, например. Понякога ти трябва лупа да изчетеш съставките, после два-три часа гугълване, че тогаз ти става ясно, че ядеш нещо, дето принципно трябва да е в боята за обувки. Най-много в шампоана. Не че той не ти се просмуква в мозъка де, ама за да го знаеш, трябва да си ровил специалицзираните сайтове, а пък там те хваща параноята, та си се отказала. Та храната от удоволствие и приятност стана мутагенна смес. Кой знае какво се въди в каналите, дето хвърлят остатъците от някой ресторант. Най-малко костенурките нинджа, които още си спомнят, че са се казвали Мишо и Спас и са били втора група в близката детска градина.
И тука иде ролята на селото. По-скоро на селския пич. Да, той все още ходи с подпетени маратонки и прашен анцуг. Като пресича не се оглежда, защото овцата и да те блъсне, най-много да те налепи с косми. А пък ТИР-ът фучи само през централната селска улица. Знае, че няма образование, за това пък има разбиране. За цялото световно устройство. И покрай това започва да научава, че стиска няколко много яки коза, които могат да му спечелят играта. Първият коз са, разбира се, една краставица с два домата. И чушки. И селско сирене. И лук няколко вида. Какво прави туй? Шопска салата, дето надали тия, гореспоменатите шопи са я измислили. Ама не каква да е, ами еко, био, натурална салата, дето ти разлива вкус из устата, от който се просълзяваш и се озоваваш на масата, отново малка, наоколо е соц и майка ти е поканила гости.
Освен туй има и още козове. Те блеят, мучат, квичат, съскат, квакат... селският чист добитък, мечтата на гражданята! Много може да се говори за цвърнали натурални пържоли с препечено мазничко по края. За домашно забъркани и още по-домашно натъпкани в еко черва селски суджуци, които се ветреят под стряхата. За тлъста, жълта, уханна и с дробче вътре кокоша супа. За домашни бабеци, та дори и осолени сланинки без нищо. Кървавици. Пастърми. Кавърми. Заешко в буркани с паприкаш. Пуйка с кисело зеле. Пръжки за качамака. Да не говорим за домашното масълце, млекцето с дебелия каймак (що съм му се мръщила едно време?!), жълтите яйчица....
И накрая, но не и по важност, селският пич има достъп..., по-скоро умее да осигури... най-вече да те снабди с домашни, приказни, уханни, хептен натурални домашни алкохоли. Кой е тоя будала гражданин, който още пие купешка ракия? С нейните карамелени аромати и фалшиви съставки. Не! Ценителят знае. Търси. Намира и потребява домашната ракия. Дето покрай казана, дето е текла са се водили най-дивите и безпросветни, чужди за ума граждански разговори. Ама от туй сякаш ароматът се е вдигнал.
Ами вината? Тия гъсти, наситени, от истинско, зряло грозде вина? Как се плъзгат те покрай същите гореспоменати мезета от еко добитък! Как стоплят вечерите и изкарват блясък в очите граждански!
А на другия ден, дори попрекалили, гражданите са се научили, че няма по-питателно и изтрезвително шкембе от онуй с домашно мляко, от онуй, забъркано с домашен лют чесън и домашен, стрит пипер от люти чушки.
Помамих се да изреждам всички био благини, всички еко и без ГМО хубости, които селският пич би ви осигурил. Ако съм изпуснала, добавете и поправете ме. За туй са коментарите. Ала разберете, че загуби своя чар бледият гражданин с вталеното пардесю и кожената чанта. Заминават в забрава министерските чиновници, учените от БАН, юпитата в новите стъклени сгради. На преден план излиза оня, що в една ръка държи еко пушен бут, в другата ретро дамаджана и сутрин ти подава един домашен айрян, забъркан с домашен компот, та белким изтрезнееш от прелестната му домашна ракия. Мда. Натам отиват нещата.....
Ивета, 2015''
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- hinotori2772
- Дълго кафе
- Мнения: 148
- Регистриран на: Яну 10, '13, 13:46
- Местоположение: Варна
Re: Да готвим здравословно
Тая жена май не е ходила на село да види за какво наистина иде реч... само е чувала... или греша?