печено агнешко - дайте акъли
Re: печено агнешко - дайте акъли
Ние пълним агнето с ориз и гъби и дреболиите - предварително сварени и нарязани, и подправки(кой каквито обича може да сложи), а под скарата в тавата слагаме кисело зеле. Агнето се намазва отвън и отвътре(преди пълнежа) с мазнина и се завива с дебело фолио и се слага в пещ. Майка ми слага отстрани до тавата тенджера с вода - без капак, за да не остане сухо агнешкото. Пещта се затваря вечерта и сутринта се отваря.
-
- Наркоман
- Мнения: 11645
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 94 пъти
- Получил благодарност: 63 пъти
Re: печено агнешко - дайте акъли
Специална подправка за агнешко е калоферчето -Crysanthemum balsamica.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Задължително купувам цяло агне. Месарят ми насича агнето на късове, аз само го мятам в тавичката. Предварително надупчвам месото с нож за филетиране и тъпча в дупките масло. Осолявам, натривам с червен пипер и пак масло. Един пръст вода в тавата и фолио отгоре. Така 6 часа на слаба фурна. Като го заредя вечерта в тавата, сутринта само доливам водичката и вкючвам фурната. Това като излизам на разходка с кучката. Към обяд е вече опечено. Половин час преди да седнем на масата го отвивам и увеличавам на 220 градуса. Ядем го след курбан чорбата, със зелена салата и пресни картофки соте с копър и пресен чесън. Десертът обикновено е козунаци с течен шоколад МъжО всяка година лежи три дни и пъшка
Re: печено агнешко - дайте акъли
Агнешко без калоферче е като боб без джоджан. Само 1-2-3 листенца обаче.libra написа:Специална подправка за агнешко е калоферчето -Crysanthemum balsamica.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Къде да го диря сега това калоферче
Или пък някой да ми го покаже на картинка че да питам съседката, май ми се върти в главата че все ми навираше в ръцете една билка и аз все я не щях дали пък не е същата
Или пък някой да ми го покаже на картинка че да питам съседката, май ми се върти в главата че все ми навираше в ръцете една билка и аз все я не щях дали пък не е същата
He who plants a garden, plants happiness
Re: печено агнешко - дайте акъли
Калоферче
На мен ми дадоха. Не съм очарована. Малко ми мяза на джоджен като аромат, но много по-слаб. Може пък да е някакво странно това, което аз имам.
На мен ми дадоха. Не съм очарована. Малко ми мяза на джоджен като аромат, но много по-слаб. Може пък да е някакво странно това, което аз имам.
Re: печено агнешко - дайте акъли
И в къщи не сме фенове на калоферчето. Също и на девесила. Той пък мирише много силно.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Вчера мъж ми направи страхотно агнешко на фурна. Купил плешка, сложил я в тавата и я пекъл 4-5 часа на 175 гр с фолио и накрая малко без, за коричка. Явно се е примирил напълно, че ако разчита на мен, най-много някоя супа от карантия да хапнем
Месото стана много добре. Сложил му е само сол и вода, не се сетил розмарин. И го е набучкал с масло. За пореден път се убеждавам, че чистото месо е най-хубаво без подправки, само със сол. /Джодженът ми стои тежък на агнешко, а розмаринът, когато е съвсем малко, придава някак лекота на вкуса./
Най-хубавото в цялата работа е, че не ме попита за нищо /бях много заета и почти неконтактна/, а си е карал както си знае. /Всъщност е питал майка си / Аз да съм, щях да се чудя колко вода, колко да пека и изобщо да се вкарам у филми.
Единственият проблем е следният: с фолиото се получава май електролиза /заради различните метали на фолиото и тавата/ и там, дето се допира най-много до месото, фолиото се разяжда. Което не ни кефи. По "Фиеста" видях някакво фолио за печене, което изглежда точно като найлоновото фолио за хладилник. Идеи и опит за него?
Месото стана много добре. Сложил му е само сол и вода, не се сетил розмарин. И го е набучкал с масло. За пореден път се убеждавам, че чистото месо е най-хубаво без подправки, само със сол. /Джодженът ми стои тежък на агнешко, а розмаринът, когато е съвсем малко, придава някак лекота на вкуса./
Най-хубавото в цялата работа е, че не ме попита за нищо /бях много заета и почти неконтактна/, а си е карал както си знае. /Всъщност е питал майка си / Аз да съм, щях да се чудя колко вода, колко да пека и изобщо да се вкарам у филми.
Единственият проблем е следният: с фолиото се получава май електролиза /заради различните метали на фолиото и тавата/ и там, дето се допира най-много до месото, фолиото се разяжда. Което не ни кефи. По "Фиеста" видях някакво фолио за печене, което изглежда точно като найлоновото фолио за хладилник. Идеи и опит за него?
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: печено агнешко - дайте акъли
Satori не си писала от къде къде си... Мъжо пускаш ли да готви и на други?
Аз съм привърженик на Фиеста/само гледам/, ама такова фолио не съм видяла.
Па като се замислих, дал да не е това, дето си печеме риба в него/да не се цапа тавата/, а то се води плик за печене.
Нещо като целофан е? Ма с големината за плешка? За пиле става.
Па в краен случай си го нарежи и си покрии, защипи го с алуминиевото покрай тавата и...
Калоферчето не съм го и виждала дори, но помня, че мама ми казваше, че едно време са го готвили с боб.
Може и джоджен да го докарва на аромат.
Аз съм привърженик на Фиеста/само гледам/, ама такова фолио не съм видяла.
Па като се замислих, дал да не е това, дето си печеме риба в него/да не се цапа тавата/, а то се води плик за печене.
Нещо като целофан е? Ма с големината за плешка? За пиле става.
Па в краен случай си го нарежи и си покрии, защипи го с алуминиевото покрай тавата и...
Калоферчето не съм го и виждала дори, но помня, че мама ми казваше, че едно време са го готвили с боб.
Може и джоджен да го докарва на аромат.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Аз като Петя, не го давам. Освен срещу бартер.Ламята Спаска написа:Satori не си писала от къде къде си... Мъжо пускаш ли да готви и на други?
Аз съм привърженик на Фиеста/само гледам/, ама такова фолио не съм видяла.
Па като се замислих, дал да не е това, дето си печеме риба в него/да не се цапа тавата/, а то се води плик за печене.
Нещо като целофан е?
Цъ. Не е като целофан. Точно като найлоново фолио за опаковане е. Един нервак главен готвач пече в такова пъдпъдъци, пълнени с гъши дроб