За маринатите и сосовете
За маринатите и сосовете
да си имаме отделна тема, че си е важно
в момента най-вече ме интересува с какво мариновате свинско, преди готвене? така че да се сготви по-бързо?
И друго ме гложди - как така пилешките пържоли от филе по ресторантите стават за минути, и са така безумно крехки? Аз ги мариновам с лимонов сок, държа няколко часа и пак не са ми достатъчно крехи? дали ги препържвам или въпросът е да киснат поне цяла нощ? Знам че киселината "готви", но все пак, цяла нощ не е ли много ?
в момента най-вече ме интересува с какво мариновате свинско, преди готвене? така че да се сготви по-бързо?
И друго ме гложди - как така пилешките пържоли от филе по ресторантите стават за минути, и са така безумно крехки? Аз ги мариновам с лимонов сок, държа няколко часа и пак не са ми достатъчно крехи? дали ги препържвам или въпросът е да киснат поне цяла нощ? Знам че киселината "готви", но все пак, цяла нощ не е ли много ?
He who plants a garden, plants happiness
Re: за маринатите и сосовете
Може от начина на приготвяне да е. Аз лятото купих оребрен тиган и от тогава пилешки пържоли само там правя. От бялото месо, без никакви маринати, без сол /оказа се, че то си е достатъчно солено само по себе си/, само малко чеснов пипер ръся и мятам на тигана. Стават невероятно крехки, нищо общо с опечени на скара, която ги изсушава. Та в тоя ред на мисли, явно в ресторантите ги пекат на плочи, затова са толкова крехки. И ако ги мариноваш малко, сигурно още по-вкусно, на мен все време ми липсва.Blue sky написа:да си имаме отделна тема, че си е важно
в момента най-вече ме интересува с какво мариновате свинско, преди готвене? така че да се сготви по-бързо?
И друго ме гложди - как така пилешките пържоли от филе по ресторантите стават за минути, и са така безумно крехки? Аз ги мариновам с лимонов сок, държа няколко часа и пак не са ми достатъчно крехи? дали ги препържвам или въпросът е да киснат поне цяла нощ? Знам че киселината "готви", но все пак, цяла нощ не е ли много ?
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: за маринатите и сосовете
Пилешките пържоли или хапки ,както и свинско поръсвам със сол и черен пипер,малко мед,лимонов сок и доста соев сос.Оставям ги поне 2 часа така и после приготвям.Ако ги оставя цяла нощ в хладилника стават още по-вкусни
Re: за маринатите и сосовете
Тити е права - до начин на готвене е, не е до мариноване. Бялото месо на пиле става много бързо по принцип. На скарата това е трудното - ако твърде много се пече, се изсушава, ако е твърде малко и е силна - остава несготвено. И аз съм правила на тефлон филе - става хубаво, ама си спомням че след тигана го сложих за 2 минути или там някъде да го доготвя в МВ, щото реших, че не му е достатъчно. Но нямам голям опит стози начин на готвене, а и вече много рядко ползвам както тефлони, така и МВ. На плоча трябва да е много удачен вариант. И наистина така като се прави месото, няма нужда от сол, както зеленчуците на пара нямат.
За свинското - мариновам със съответните подправки, ако имам бяло вино, соев сос - изобщо каквото ми падне. Не мога да се похваля с някоя практика, която прави месото особено крехко - разчитам най-вече на повече готвене.
За свинското - мариновам със съответните подправки, ако имам бяло вино, соев сос - изобщо каквото ми падне. Не мога да се похваля с някоя практика, която прави месото особено крехко - разчитам най-вече на повече готвене.
Re: за маринатите и сосовете
Аз писах някъде из темите, но тук пак ще се повторя - свинско месо става невероятно крехко, като се маринова в кисело мляко. Може да ви звучи нестандартно и чудно, но просто опитайте. Аз слагам в киселото мляко подправки за месо каквото имам и оставям да престои. Миналата година прасето от село се случи с много сухо месо, само тази марината с кисело мляко го правеше крехко и вкусно.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ptiholov
- Кафе машина
- Мнения: 3594
- Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 15 пъти
- Получил благодарност: 596 пъти
Re: за маринатите и сосовете
Аз мариновам свинското по няколко начина.Обикновено го пека на оребрен тиган-ако са пържоли,или в Уок,ако е задушено.Основните неща които слагам в маринатата са-зехтин,соев сос и уиски или коняк.А подправките са три комбинации:1.Чесън на прах,джинджифил и къри.2.Розмарин,мащерка и майорана.3.кимион и розмарин.Според мен проблемът е в това,че в стремежа си да не са сурови ние ги изпичаме повече отколкото трябва./поне при мене е така/.
И още нещо-научи ,една много интересна подробност от Фиеста Тв-майстори готвачи.Там човекът каза-когато се изпече месото,без значение-на тиган,на скара или във фурна,трябва да се остави да истине малко,защото от топлината сокът се е събрал в средата на месото,а като поизстине той се разпределя отново равномерно в цялото месо.И наистина е така.Винаги втората ми пържола,която е и по студена е много по-крехка от първата.
И още нещо-научи ,една много интересна подробност от Фиеста Тв-майстори готвачи.Там човекът каза-когато се изпече месото,без значение-на тиган,на скара или във фурна,трябва да се остави да истине малко,защото от топлината сокът се е събрал в средата на месото,а като поизстине той се разпределя отново равномерно в цялото месо.И наистина е така.Винаги втората ми пържола,която е и по студена е много по-крехка от първата.
Re: за маринатите и сосовете
благодаря ви за рецептите
Пешо, вероятно си прав, аз май страдам от този синдром, зор да не е сурово, май всичко препичам. И винаги се изумявам като видя рецепта - запържете по 3 мин от едната страна а то вероятно това е ключа от бараката. Иначе и аз слагам алкохол, водка,но не съм забелязала голям ефект, вероятно не ги оставам достатъчно дапокиснат, защото и аз ползвам оребрен тиган, но пак ми стават сухи месцата .
Пешо, вероятно си прав, аз май страдам от този синдром, зор да не е сурово, май всичко препичам. И винаги се изумявам като видя рецепта - запържете по 3 мин от едната страна а то вероятно това е ключа от бараката. Иначе и аз слагам алкохол, водка,но не съм забелязала голям ефект, вероятно не ги оставам достатъчно дапокиснат, защото и аз ползвам оребрен тиган, но пак ми стават сухи месцата .
He who plants a garden, plants happiness
Re: за маринатите и сосовете
Към изброеното от Доби задължително добавям малко твърд алкохол (водка или ракия, вероятно може и друг). Може и малко червен пипер - това за ребърца за скара е задължително. Понякога слагам и лъжичка горчица в маринатата.DOBI написа:Пилешките пържоли или хапки ,както и свинско поръсвам със сол и черен пипер,малко мед,лимонов сок и доста соев сос.Оставям ги поне 2 часа така и после приготвям.Ако ги оставя цяла нощ в хладилника стават още по-вкусни
Re: за маринатите и сосовете
Има един сос,който много харесвам.Името му е скордаля ,ако не греша.Някой може ли да ми даде рецептата
http://sashenceto.snimka.bg/flowers/lyato-2010.514110" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: за маринатите и сосовете
Ъхъ, прав е Тихолов. Добре минапомни алкохола - по едно време го ползвах, когато редовно готвех месо.
Тити - киселото мляко сигурно е страхотна идея - както млякото, така и киселото, мариноват добре.
Тити - киселото мляко сигурно е страхотна идея - както млякото, така и киселото, мариноват добре.