Орхидеи основна информация / Orchids base info

lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Орхидеи основна информация / Orchids base info

Мнение от lila »

Необикновено разнообразни на вид, орхидеите имат различно устройство. Ние ще ги разгледаме като любители. На практика е достатъчно да различаваме две групи : моноподиални и симподиални.

Моноподиални растения

Изображение
Използван е снимков материал от Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/File:LR081 ... indsii.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

При растенията от тази група, точката на растежa се намира на върха на стеблото и растението нараства на височина неограничено. С времето разбира се, растежа се забавя и накрая спира, по което можем да съдим, че растението е остаряло и е на отмиране. Такива са ванди и вандови, фаленопсис, аеридеси и т.н..
Част от тях имат само вегетативен растеж (някои ангрекуми), други само генеративен (нарстване на цветоноси) растеж, трети имат и вегетативен и генеративен растеж (аеридесите) тоест, в пазвите на листата, освен точката на растеж се образуват и пъпки, прерастващи в цветоноси. Самите моноподиални растения се различават помежду си – някои образуват розетка ( листата при фаленопсиса) други са с дълго стебло като вандите и т.н.

Симподиални растения

Изображение
Използван е снимков материал от Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/File:Laeli ... s_RHS.jpeg" onclick="window.open(this.href);return false;

При тях особеност е, че ако загине връхната точка на растеж, може да даде начало на генеративен растеж а в основата на вегетативния може да се развие нов генеративен или вегетативен растеж. Нарастването най-общо казано е по-сложно отколкото при моноподиалните.
И така – част от растението е разположена хоризонтално и се нарича ризома или коренище.

Изображение
Използван е снимков материал от http://content.answers.com/main/content ... /f0211.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Вертикалната част където нараства може да се рaзличава – да има частични удебелявания, превърнати в така наречените псевдобулби – видоизменени стебла. Много често просто ги наричаме булби.

Изображение

Използван е снимков материал от Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pseudobulbe%2B.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;

Те могат да имат различна форма – цилиндрични, овални, конусовидни. Видоизменените псевдостъбла всъщност са резервоар на хранителни вещества за растенията. По вида и оцветяването им може да се съди за спецификата на условията при които се е отглеждало и се отглежда растението. Листата, корените и цветовете при симподиалните са разнообразни.
Повечето орхидеи имат прости листа. Има както вечнозелени, така и листопадни. Вечнозелените запазват листата си по няколко години, листопадните ги „хвърлят” след като новия прираст достигне зрялост.
Корените при орхидеите израстват от различните части на растенията – от стеблото, от ризомата (коренището), от луковици и т.н. При някой моноподиални на практика израстват по дължината на цялото стебло. При повечето видове са покрити с дебела пореста тъкан – веламен, който защитава корена от пресъхване и физическо увреждане. Веламена е като гъба – поема и задържа вода и хранителни вещества. Корените имат основно три функции – прикрепваща (по растения върху които растат, кори, кошнички и т.н.), задържане на вода и приемане на хранителни вещества. При някои видове корените образуват гъста „мрежичка” в която се задържат паднали листа и други органични артефакти от които се изхранват. При някои от видовете корените съдържат хлорофил и могат да фотосинтезират. Част от корените при епифитните се намират върху субстратите, част в рохкавия слой на субстрата, част са във въздуха.
Цветовете на орхидеите са изумително разнообразни по форма, екстравагантни като цвят, с различни размери и много често ароматни. Устройството на цветовете ще разгледаме в следващия пост.
dal

Re: Орхидеи основна информация / Orchids base info

Мнение от dal »

с нетърпение очаквам следващия пост , и за обезсърчените ще допълня:
базисно нужни да имате орхидеи в края на краищата са следните фактори
1000 лева за фалчета+ потни джамове + вентилатор+ похарчен светъл прозорец + свободно време + лилаВ форум като тази тема за останалото и цифров фотоапарат за фук... :hihihi:
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Орхидеи основна информация / Orchids base info

Мнение от lila »

:D който има мен :hihihi: :hihihi: :hihihi:
Публикувай отговор

Обратно към “Орхидеи и бромелии”