База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Публикувай отговор
Роза1924
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1833
Регистриран на: Сеп 24, '10, 17:55

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от Роза1924 »

calico, ти си напред в материала и затова така мислиш :dovolen: Аз бях на същото мнение преди, но се оказва, че има хора, за които е проблем английския и ХМФ не им върши работа.
Нека и други се изкажат по темата и ще решим :stiskam: А работата е огромна, но тук чух мнения - защо не си направим нещо като рускините, та можем поне да започнем :dovolen:
Аватар
rumivarna
Кафе машина
Мнения: 3564
Регистриран на: Сеп 20, '10, 14:57

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от rumivarna »

Калико е права- така мисля аз! И нищо да не хваща от англ. или какъвто и да е език има Гугъл преводач. Преди отваряне на повечето линкове, в края има опция "Превод на страницата". Защо да се губи време и да се повтарят едни и същи неща? В крайна сметка за нас е важно как даден сорт се държи и проявява тук, на нашите ширини. И по 2-3 снимки от дадената роза, заснети из нашите градини. Защото всички сме се подвеждали по снимките от каталозите и нета. Основното е да прочетем плюсове и минуси за сорта в Бг.- та дори и в северна и южната и част!
Много по-лесно и по-бързо за изпълнение :daaa:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
desiyoto
Кафе машина
Мнения: 3352
Регистриран на: Яну 30, '11, 16:39
Местоположение: софия
Обратна връзка:

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от desiyoto »

Според мен енциклопедия по рози е нещо невъзможно за създаване,има милиони рози,ще стане страшно,пък и кому е нужно? Най-полезно според мен е да се подредят розите,които имаме по селекционер и всеки притежател да даде свои снимки/на пъпка,полуразтворена,разтворена,храст/ и да сподели - зона на отглеждане,рязане,торене,развитие при него. Няма смисъл да повтаряме инфо от нета,а да покажем истински,живи,растящи при наши условия рози.Имаме вече доста големи колекции и ако се хванем ще попълним доста добра база за всеки начинаещ,при това на български :daaa:
Роза1924
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1833
Регистриран на: Сеп 24, '10, 17:55

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от Роза1924 »

Първо - определено има смисъл да се пише за налични при нас рози. За т.н. мечталки - всеки си знае каква пътека има.
Второ - може да се разчита на вътрешна информация, ако хората от форума са склонни да пишат за своите рози, а някои дори имената им не слагат под снимките:)
За мен специално е много ценно да знам как се държи розата на силно слънце и дъжд, за да определя мястото й без да е нужно пресаждане. Инфото за "добри съседи" също не е излишно - но по препоръка на професионалисти.

Колективният ум е велико нещо - ще стигнем до добър вариант - сигурна съм :stiskam:
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от calico »

Роза, нека и другите кажат, но щом мислите че трябва да се повтори стандартна информация- ОК, ама това е доста писане.

Енциклопедия като руските не можем да направим, трябва си специална програма ли, нещо което да прави търсене в база данни, мисля че във форума това не може да се получи, ама само мисля де.
При рускините може да се прави отсявка от цялата база по няколко критерия и за мен това е най-ценното в енциклопедията. щото ако ми трябват бели розови храсти с височина до 100 см и ароматни и с прост цвят, търсенето по тези показатели веднага ще ми изплюе списък на 5-6 рози от цялата хилядна база.
но то не е и целта на нашата база тия неща, това ще си го правим при тях.

мен лично например много би ме интересувало как е розата на втората, на третата, на петата година, какво да очаквам от нея - нарастване, размер на цвета, цъфтеж и пр.
също и как се отразяват различните начини на рязане на цъфтежа след това.

всичко това ще ползва лаиците след нас :lol: , уви
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Роза1924
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1833
Регистриран на: Сеп 24, '10, 17:55

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от Роза1924 »

calico написа:Роза, нека и другите кажат, но щом мислите че трябва да се повтори стандартна информация- ОК, ама това е доста писане.
Някакво недоразумение има - не настоявам за стандартната информация - щом така е добре :dovolen:
dal

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от dal »

вие всичко си знаете за розите :tzvetoman: това е очевидно от темите
енциклопедии има-розебук и хелпми , не купувате замъци , а растения , и да стане некоя грешка-не е решаващо :lol:
па и нема да ида на море , или да овъргалям някой нерегламентиран някъде за два часа , ами ще пиша , да информирам тука този онзи как да удря джакпота и да не купува боклуци и да ги реди без да ги мести и утре тия същите да ме изхвърлят от на барни поръчка примерно , щото съм сложила две хортензии а не само гол корен рози - :mrgreen: :hihihi:
ей сега! ;)
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4867
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 307 пъти
Получил благодарност: 266 пъти

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от Di_Va »

За съжаление (мое) Дал е права, тук ще пишат една малка група от нас (по-точно от вас), които имат много познания, относителто дълга практика в отглеждането на разни рози и ще го правят, само ако са склонни да отделят достатъчно много време за това. Макар, че те, тъй или иначе, споделят много от опита си в другите теми. Другите, вкл. и аз, ще четем на готово синтезирана и достоверна информация и ще ни е супер - не звучи много справедливо, нали? И въпреки, че не е справедливо и честно, аз съм супер доволна, че се възползвам от опита на Дал и при избора на рози, и при начините на резитба, и на каво ли още не, и съм много благодарна, макар да не мога да отвърна с нещо подобаващо.
bell

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от bell »

Това начинание от ваша страна е повече от страхотно! Енциклопедия на розите отглеждани в България :daaa: И за мен обаче това е доста трудоемко начинание, което би ви отнело часове, дни и дори месеци. За всички тук и аз ще се повторя е ясно, че основната информация ще я отнесат няколко човека. А, какво ще решите е ваш избор. :tzvetoman: Пиша за мен, защото аз съм от малко време тук и доста по-трудно се ориентирам от вас не само във форума. Оказа се, че не е и чак толкова разхвърляна информацията, след като се научих бързо и къде да търся рози, какво да чета през хелпмитата за тях. И това е благодарение на вашите кометари и връзи, които сте отбелязали.
Аз пък си мислех, че ако се откажете, то поне може темите за розите във форума да се разширят и разделят. Нещо подобно на Остин розите. Когато се загледах по тях, това че бяха в отделна тема много ми помогна сред купищата инфо и красиви снимки. Така розите могат да се разделят на производители Остин, Делбард, Мейланд, Кордес, Пулсен, Танту, стари рози, Бг рози и т.н.т., така поне на мен ми е по-лесно, когато търся определена роза. А, към пр. Мейланд рози да има подтеми, като вече това вие може по-точно от мен да прецените какви да бъдат. Например основната да е видове рози, а други да да катерливи рози, чаени рози, проблеми, отглеждане и....Може да се направи и отделна тема за класация на най-добрите рози. Така всеки ще може да качва видовете рози, които има и няма да е нужно всичкото инфо да се качва само от няколко човека. Няма да е само темата Рози до безкрай, а просто розите ще се отделят, когато се качват. Друг е въпросът, че емоцията, за която пишете ще си я има, но какво пък, ако не правите енциклопедия, като статистика, то ще си е забавно и пак човек ще може да отстява кое как :D
Каквото решите все пак, а аз ще ви чета с удоволствие, защото много ме кефите :daaa: :tzvetentze: розарки такива!
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: База данни/Енциклопедия/Библиотека за розите - дискусия

Мнение от calico »

Di_Va написа:За съжаление (мое) Дал е права, тук ще пишат една малка група от нас (по-точно от вас), които имат много познания, относителто дълга практика в отглеждането на разни рози и ще го правят, само ако са склонни да отделят достатъчно много време за това. Макар, че те, тъй или иначе, споделят много от опита си в другите теми. Другите, вкл. и аз, ще четем на готово синтезирана и достоверна информация и ще ни е супер - не звучи много справедливо, нали? И въпреки, че не е справедливо и честно, аз съм супер доволна, че се възползвам от опита на Дал и при избора на рози, и при начините на резитба, и на каво ли още не, и съм много благодарна, макар да не мога да отвърна с нещо подобаващо.
тук никой няма дълга практика, уви. ама ще заима с времето :nod:
прочети първата тема за розите от 2010 и ще се убедиш колко скоро сме тръгнали всички и с какъв нисък и летящ старт.
това че някои имат рози 1 или 2 години по-стари от другите, е направо нищо като предимство. щото и Дал, а и ние след нея сме почнали с четене, не с практика. то и затова караме новите да четат, че то така - "искам рошави рози" :lol: :lol: :lol: каквито и енциклопедии да има все тая, и да ги има пак си иска минимум първоначална теоретична информация.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Публикувай отговор

Обратно към “Рози”