Охлюви.Как да се преборим с тях?

Модератор: Миша

Аватар
Denis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1358
Регистриран на: Юли 11, '10, 16:48

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от Denis »

Муцунка, СТМ благодаря Ви :dovolen:
До едната ми ограда пръстта няма изсъхване - направо е позеленяло, там всичко гние /сложих хости и астилибета, че обичали сянка и влага -охлювите ги ошушкват всяка година-то добре, че изобщо ги има още, но каквито са грозни и хилави май по-добре да ги няма/. Там само трева вирее, все си е зелена и в най-големите жеги. Обаче те и в тревата виреят гадините - стоят си там на групи и се множат, сигурно я има само защото е доста. А голите охлюви трева ядат ли :?: Може въпроса да е идиотски, но нали всичко почна да мутира, а дали са започнали да опоскват и тревата не мога да преценя.
Пробвах вениша и др.зрънца със сложното име- действа около месец, а за тази площ и няколко пъти на сезон -малко солено ми идва. После пробвах и с черупките от сурови яйца /но накълцани при новолуние ли беше или пълнолуние :mrgreen: вече не помня, че така било най-ефикасно/, но не усетих ефекта, защото валя пороен дъжд и наистина повечето потънаха в почвата. Въпреки, че като се замисля - и този вариант-нещо ;) откъде толкова яйца и черупки. Преди около месец пръскахме с железен сулфат 1кг в 10 л вода - срещу лишеи и мъхове и голи охлюви. Явно там, където не е пръскано, а направо поливано -мъха стана кафяв, изсъхна и охлювите намаляха. Мисля, че трябва да се повтори, но с директно поливане, а не само пръскане, или концентрацията нещо да се промени :hmmm: . Само не знам какво се случва с корените на растенията, които са наблизо /освен горните, има люляк, хортензии и туи/ и в тая пръст, пълна с желязо, ако садя нещо някога си :?:
Ще пробвам с това брашно, около нас стр.борси да искаш - пък дано ги поизтрепя :mrgreen: поне наполовина, а другата половина ако ги напия с бира :ieeee:
Как можеш да знаеш какво искаш, докато не получиш каквото искаш и не видиш дали ти харесва?
Аватар
Fiut
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1429
Регистриран на: Май 20, '10, 13:51
Местоположение: София

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от Fiut »

Аз опитах около тагетесите с пепел от печка. Когато не вали често става, засега ги опазих. Но трябва да опитам и около босилека, че го изпоскаха. Предполагам действа като въпросното брашно.
cwetomira
Kафенце
Мнения: 14
Регистриран на: Фев 3, '11, 15:45

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от cwetomira »

По химичен път- праховиден суперфосфат,негасена вар, амониев сулфат, дървена пепел. Изброените средства действат контактно, изсушават и разяждат кожата на охлювите.Също и гранулирани примамки. Такива са вениш,мезурол шнекенкорн и скипер 4Г .Единият от последните 2 препарата го забраниха вече в агроаптеките/не помня кой беше точно/.
Аз лично за моите хости ползвам морска/ситна сол-посипвам в месеца 2 пъти на около 15см.от тях и охлювите изчезнаха,съответно хостите са в прекрасен вид!
denitsavm

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от denitsavm »

Силве, аз направо ще ти отговоря тук, как действах :dovolen:

Миналата година слагах утайка от кафе около най-любимите им далии и делфиниуми - върши работа. Пием по 2 кафеварки на ден, събирам и слагам. Ръсех и из останалата част на градината :nod: Тази година предприех масирана атака от 1 седмица - първо с малко гранули /Мишето писа, че ако ръсиш гранули напролет и после още веднъж през годината масово, ще унищожиш голяма част от охлювите - през размножителните периоди/ Гранулите действат безотказно, но това докато не се намокрят от дъжд и не се разложат. Вчера със зелен камък разтвор пръсках цялата градина по почвата, без да пръскам директно в растенията, масово опръсках само игликите защото в тях се крият. Където попадна върху охлюв го нямаше вече :nod: Продължавам да ръся кафе, също да изрязвам игликите до основи, за да не се размножават отдолу, режа също горските теменужки. Ръся и черупки от яйца... въобще действам по всички начини и се надявам да намаля популацията им.

Гадното на гранулите е, че остават полуживи охлюви там, където са се опарили и ме е страх и гад Никито да не ги пипа, та ходя и ги събирам много прилежно :spuke:

За кафето съм чела за 1 грам нес кафе разтворено в 2 литра вода и да се пръска, но това не съм го правила. Като станаха свръх много охлювите през дъждовното начало на август кафето вече не спасяваше положението и делфиниумите от гхп си заминаха :snif: Тогава пак гранулки ръснах :nod:

Сега ще напръскам още веднъж със зелен камък и ще наръся още поне веднъж много гранули, особено около местата, където се крият. Гранулите са скъпо удоволствие за жалост :snif:
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от calico »

явно тия гадинки са голям проблем?

а аз защо нямам охлюви? т.е. не че нямам, имам черупчести градински, доста има от тях, но никога и нищо не са опасли и не са напаст. по тая причина не ги трепя.
сериозно питам, що така :hmmm:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
denitsavm

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от denitsavm »

Ами те определено живеят повече в гористи и влажни места :nod: При вас слънчевото, сухо поле не им помага да се размножат. Твоите сигурно ги имаш даром с някои наши китки и си живеят кротко под орехите на сянка и под бръшляна... Я питай Исето какво е да стъпваш вечер по охлюви докато стигнеш до външния кенеф ... на вилата беше така, настръхвам още като се сетя как ми хрущеше :o /охлювите още са си там, но кенефа вече е вътре :dovolen: /
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от calico »

Дени, не е от вас. Тука винаги е имало охлюви. и не са малко, никак не са малко.

просто не ми гризат нищо и наистина не знам защо. :hmmm: това е загадка

вярно че в бръшляна са най-много, но в сенките покрай оградите и там дето всичко е едно върху друго също има доста.
сега май им е любовния период и често виждам по два по три накуп. пренасям си ги чинно в бръшляна, ама не съм видяла досега нагризан бръшлян, а ще е добре да го подстригват от време на време
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Tani
Виенско кафе
Мнения: 402
Регистриран на: Ное 1, '11, 16:41
Местоположение: Варна

Re: Охлюви.Как да се преборим с тях?

Мнение от Tani »

При нас гризкат само голите охлюви Те май са друга порода :hmmm:
http://rusowelka51.snimka.bg/other/cvet ... 7.27264145" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”