КИВИ - Actinidia - Kiwi

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от Таралас »

Тази тема съм я пускал другаде , но сега видях че тук я няма. А е добре да е има, защото всяка година феновете му се увеличават и е добре да се коментира.

Преди 8 години започнах да експериментирам с два сорта Хейуърд и Бруно които внесох от Италия . Какво установих за тези години - първият е доста едър имам плодове до 120 грама при натоварване на дръвчето до 40 кг и при правилна резитба и редовни поливки резултатите са перфектни. Втория сорт Бруно е издължен красив малко по светла кожица и по мое мнение доста по вкусен и ароматен (лично мое мнение) но по малко продуктивен и едрина на плодовете до 85 грама , но пък за сметка на това по търсен на пазара на запад ( мои наблюдения ) в Швейцария и Германия (сравнявам цените на двата сорта в хипермаркетите). Така относно отглеждането какво забелязах , плодовете не обичат слънце , кожата втвърдява нормална реакция за защита , даже е възможно вдървесяване и пригор с което се нарушава красивия външен вид. За да трае по дълго след беритба са нужни няколко правила да се спазват. Първо да се бере в беритбена зрялост за нашия климат след 15 ти октомври и натрупали захари над 14% в противен случай доузряването му се нарушава фатално и вкусовите качества не са добри. Колкото по късно се бере толкова повече захари трупа но за сметка на това съхранението му се съкращава по бързо омекват плодовете. Второ важно правило е да не се съхранява с ябълки в едно помещение - това е пагубно за плодовете узряват с часове макар и да са твърди като камъм доста бързо узряват, освен ако не искаме да предизвикаме зреене (ускорено) . Тогава се нареждат един ред каси ябълки на палета или на земята а върху тях се слагат касите с киви - това се прави когато желаем бързо узряване , но тогава качеството на вкуса се занижава. Не изисква никакви специални грижи .
Китайците са велики в чудото наречено разнообразие. Когато през изминалата есен видях 1000 декара ябъкова градина от сорта "Фуджи" , в която всяка една ябълка беше положена в кафява хартиена торбичка и грижливо подвързана останах вцепенен. Ето някой сортове киви разработени от братята китайци
Изображение

Разнообразие сортове, както и останалите известни сортове и наложени на пазара.
Изображение
1. A. rufa
2. A. melanandra (red kiwi)
3. A. glaucophylla
4. A. chinensis
5. A. latifolia
6. A. indochinensis
7. A. chinensis 'Hort16A'
8. A. macrosperma
9. A. arguta (Hardy Kiwi)
10. A. fulvicoma
11. A. deliciosa 'Hayward'
12. A. arguta var. purpurea (purple kiwi)
13. A. guilinensis
14. A. setosa
15. A. chrysantha
16. A. eriantha
В 100 грама киви се съдържат... протеини 2.1 гр., витамин С 64 гр., Калции 23 гр.,, желязо 0.21 гр. и още няколко елемента полезни за здравето на човек , аз му казвам антигрип и наред с ракийката присъства всяка вечер на трапезата в зимните месеци. :)
От опита които събирам през годините и непрекъснатите въпроси, които задавам на големи производители на този прекрасен плод си правя следните заключения. В България хората които отглеждат киви допускат някои безопасни грешки. Прекалено натоварено дръвче от към плод - да не се допуска ,(разреждането е нещо което не бива да се подценява, но в България не се прави по обясними причини), грамажа няма да надвишава 80 гр. (това автоматично вкарва продукта в в размер 34 - 36 - самия размер само по себе си означава че ако се нареди на един ред в гнезда на стандартна дървена щайга с гнезда то трябват 34-36 бройки за да стане стандарта от 3 кг , който е приет в ЕС и да се класифицира ценово. Като се има предвид , че размер 25 се смята за елит а размер 27 за качество първо. Става ясно едрината без да е нужно да се вижда визуално. Това беше малко отклонение , но е полезно да се знае, правя го уточнението за да се има предвид с какво е сравняван другия сорт, като едрина. Другото което ми прави впечатление е голям процент на тъй нареченото "ДИПЛО" или "ПЛАКЕ"- дипло (двойно) плаке (плочка), вижда се ясно на стимката извънстандартно , което се използва най вече за пакетиране в пластмасови купи от по 1 кг, което е за масовия и непретенциозен потребител и съответно цената му е доста ниска. Такава е защото не се правят качествени и стандартни резени (филийки) за украсяване на торти мелби и прочие. Така стигам до съществената част, доста честа практика в работата на производителите на киви из Италия и Гърция е подмладяване на растенията - Защо ще каже някой??? Колкото по голямо растение повече плод, повече добиви - да в България все още е така понеже нямаме наблюдения , но какво се оказва в действителност, Растенията над осмата деветата година , започват да раждат плодове с по твърда, уголемена и жилава сърцевина (говоря за бялата сърцевина) в сравнение с тази на младите и поради тази причина подмладяването започва на десетата година със здрави майки заравяни в земята ( разбира се не всеки производител спазва това правило ). За да се постигнат резултати от 90% тежина на плода над 100грама , рецептата е една тор, вода и качествена резитба. Относно резитбата тя е близка до резитбата на праскови в преносния смисъл ( плачеш и режеш) :). Интересното е в момента , че пак Италианците създадоха два сорта мъжки , като опрашват на доста по голямо растояние в масива (по добро припокритие), говоря за "Матуа" и "Томури", които естествено са създадени от събиране и селектиране на семена от Китай, като мисля имаха за цел по ранен сорт по кратка вегитация в пъти от всеизвестните и безкосмена кожица. Да но за сега се използват само от любители като нас. Не вярвам да се впуснат в създаване на нови масиви веднага понеже знаем колко трудно пробива всяко едно ново нещо на пазара. Имам един приятел който пък в насаждение от 8000 кв.м (8 дка) няма нито едно мъжко растение. За оплождане използва гръбна пръскачка с опрашител , който се продава по агроаптеките в Гърция, мога да твърдя че по добра реколта от неговата в цялата област Иматия лично аз не съм срещал. Темата е интересна ще се радвам ако чуя и някое твое мнение относно подобряването на качеството на плода. Успех. Киви в село Епископи 10 км северно от Верия посока гр. Скидра. Тук ясно се вижда как плодовете са проредени , каква е едрината и качеството, това киви на пазара на едрово цената му не пада под 1 евро. И накрая на всички ентусиасти искам да кажа , киви вирее и се развива прекрасно в цяла Южна България , както и в много части от Северна с подходящ микроклимат не се страхува до -30 градуса. Успех. Изображение

Трябва да ви е ясно , че в България се внася 3 то и четвъро качество, в редки случаи второ качество от този плод. Така дайте да видим темата за светлата сърцевина. В Гърция и Италия има строги закони , които са тясно свързани с беритбата на плодовете , аграрното министерство обявява кога има натрупала захарност и може да се бере всяка година е различна дата. Нарушаването на този закон води до големи санкции. Темата за качеството на някои партиди е много дълга , за това ще я обобщя накратко. Законите са за това за да се нарушават. Така един пример. Береш плод преди разрешената дата , взимаш добра цена . Нас не ни интересува качеството на плода като вкус нас ни интересува цената и пазара. Мисля се сещаш за какво говоря за да не изпадам в подробности. Това първо. Второ районите които се славят с много насаждения примерно в Гърция са Арта, Хрисуполи (Кавала), Катерини( най вкусното) и Верия ( Вергина, Мелики и Епископи). Естествено киви от Катерини в България влиза много рядко изключение прави в годините с прекалено силна реколта. Това което си копуваш от магазина се лагерува на 2.1 - 2.4 градуса по целзии при 72 % влажност в камерите. Кивито което се лагерува се опакова и се изнася за пазари предимно Германия и Русия. Всичко останало с показатели под необходимата захарност която е описана грижливо в дебелите бумаги още в дена на събирането на реколтата се изнася за Албания , Македония, Румъния и някоя друга братска държава като Молдова например. Това е накратко пак казвам темата е голяма и обширна. А да не говорим , че психиката на човек е следната - няма нищо по хубаво от мойто. За случая ще разкажа един случай. Дълги години живях в най прекрасната държава в Европа , (Швейцария) , там например ябълките из магазините които са си тяхно местно производство се маркират с един червен печат "кръст" и когато един швейцарец види това казва : Ехаа ей това вече е ябълка. Естествено за мен Тиролските са по хубави но за него си са най техните, така е и с всичко що си произведеш сам. Малко се отклонихме от темата. Та по темата .... Един съвет независимо колко ти е голямо дървото смятай не повече от 65 кг не бива да оставаш , аз например оставам максимум 45 кг но за сметка на това имам много дървета и това компенсира разликата е за сметка на качеството. Ако търсиш количество това е друга тема. Прореждането става след оплождането когато плода стане с едрина колкото джанка 2 см в диаметър. А относно вкуса тук не споря, той зависи както от любоста с която отглеждаш растението така и от почвените съставки, не се и съмнявам във вкусовите качества на твоето, но докато българина се научи да купува на вкус а не с очите си ще мине мнооого време. Един малък пример ако оставиш една едра червена ябълка отгледана в Швеция примерно на север с малко слънце и една ябълка от моята градина от неизвестен сорт обаче расла на слънце и натрупала захари, едно малко детенце коя ще избере...... естествено шведската , защото очите купуват И накрая относно бледостта , бледостта ( на месото) се получава от прекалено голямо съхранение на ниски температури , е няма такова киви от сорт Хейуърд бран на юг от БГ във фаза беритбена зрялост, който да го скъсаш и вътре да е светло зелен. И вече наистина накрая едно допълнение, киви се развива по добре на сянка тъй като е лиана и плодовете стават по свежи на външен вид само ако са засенчени добре , аз покривам моите с мрежа с пропускливост 40%, издържа 3-4 години (мрежата и не е скъпа).
Доооста се отклоних от темата... Торенето...
Торенето е добре да е с Урея (карбамид) или с комбиниран тор NPK 15:15:15, а най добре с угнила тор наесен и рано на пролет по време на дъждовете. А принципно на сянка стават по дебели леторастите, закономерност при лианите. Едрината на плода зависи изцяло от резитбата , всичко останало е напомпване . Предпочитанията му са - слабо киселина почва (рН 5 - 6,5), добре отводнена, богата на органична материя. Листата му могат да покажат липса на азот, а и не понасят солените почви. Растенията са консуматори на азот, който следва да им се набавя през първата половина от периода на вегетацията. Късното му добавяне пък ще повиши размера плодове (теглото), а също и влияе на следберитбеното му съхранение. Мулчиране с тор, компост или слама е много полезно. Но нокога в пряк контакт със стъблото.
Тук ще напиша на кратко какво да правим с младите растения, с които сме се сдобили наскоро. Визирам формировка на телена конструкция, за асмата всичко е ясно предполагам.

Още със засаждането се поставя телена конструкция, а теловете се повдигат на 1,00-1,20 m и 1,80-2,00 m от почвата.

През първата година стремежът е да се получи стъбло, което да достигне тела и да се върже за него. За целта върху младите растения се отстраняват всички пъпки, освен предназначената да развие стъблото на възрастното растение. Крайната пъпка се запазва, за да даде клонче, което трябва да се привърже към тела (тогава подпорното клонче се отстранява). Върху това клонче редовно се отстраняват всички пъпки, които биха конкурирали крайната пъпка. Ако тази операция се извършва редовно, зимна резитба не е необходима.
През втората година клончето, което сме избрали през първата година, се настанява върху тела. На нивото на пресичането на растението с тела се избира една пъпка. Клончето, развито от избраната пъпка, се навива в посока, обратна на главния клон, така че да се формира едно Т.

Грижи за кивито през идващите седмици на май месец. Леторастите на актиниднята редовно се привързват към спомагателните подпорни клончета, което съдействува леторастът да достигне горния тел на телената конструкция. За да се облекчи изграждането на стъблото, не му се позволява да се увива около подпорното клонче. Със същата цел се премахват всички странични леторасти по стъблото.

През месец юни - Продължава привързването на леторастите на актинидията към спомагателните колчета. Извършва се подхранване с последната 1/3 от годишната азотна норма, определена за актинидията. Почистват се страничните леторасти на основното стъбло с оглед да се стимулира развитието му и цялостното оформяне. Всички пъпки по главното стъбло ще бъдат отстранени още при появяването им. Двете рамена на растението се завързват по тела и на тях се развиват странични клонки, които ще носят през следващата година първите плодове. Необходимо е да се спазва разстояние между плодните клонки, като се отстраняват тези, които са в излишък или са ориентирани съвсем вертикално. Тези странични клонки ще се отстраняват на 80 cm от мястото на тяхното излизане.
През третата и следващите години плодните клонки, които увисват под тежестта на първите плодове, стимулират страничните клонки, които ще носят плодовете следващата година. Тези клонки ще се прищипнат на около 40 cm от мястото на тяхното израстване. Допуска се растеж на рамената на Т-образното разклонение, докато достигнат тези на съседните растения. Всяка странична клонка за плод може да се подмлади, когато остарее. След четвъртата година нейното отстраняване предизвиква развитие на нови пъпки. Достатъчно е да се остави една от тях и се приложи прищипването.
През Юли ... Продължава привързването на лианите на актинидията към телената конструкция.
Провежда се лятна резитба на актинидията. Ако резитбата не е извършена навреме и както трябва, макар и при благоприятни условия, насаждението може да е в лошо състояние. Основната резитба се извършва по време на вегетацията, докато зимната е допълнителна и се прави като завършек на лятната или пролетната. Ако растението се остави да се развива свободно по време на неговия растеж, нежеланите пъпки ще се развият за сметка на полезната част, затова те се отстраняват. Продуктивните клонки се прекършват, тъй като проявяват тенденция към удължаване, при което се изтъняват и се наливат. Излишните пъпки се отстраняват непрекъснато от появяването до спирането на растежа. Прекършването се практикува, когато клонките достигнат известна дължина и покажат първите признаци на изтъняване.
И понеже в темите доста често виждам заявки за семена киви, добре е да се знае, че отличителна черта на тези растения е, че са двудомни - мъжки и женски. (Изключвам еднодомните, който са малко , но все пак ги има и тези видове, използвани са предимно за декоративни цели). Това означава, че за да плододава една Актинидия задължително трябва да има повече от едно растение. В противен случай няма как да бъде опрашена и няма да може да формира плодове. Цветовете на мъжките растения притежават само тичинки, доколкото при тези на женските се наблюдава единствено плодник. А при производството на киви от семена , можете да ползвате младите растения единствено за подложки поради 90% - то мъжко поколение, а и невъзможността за определянето на пола в тази възраст. Рзниковото производство също не е за предпочитане въпреки че е най лесния начин да се постигне пазарен вид на растенията. Преди да закупите проверявайте и питайте какво купувате, чуете ли семенаци и резници - бягайте, много хора предлагат такъв продук и после идват проблемите.
Успех....
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от Миша »

Благодаря за темата! :tzvetentze: Сега остава да кажеш ,че мога да го гледам в софийското студено поле и считай,че съм тотално зарибена,това е любимия ми плод :potekoha:
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от Таралас »

Можеш, без въобще да се замисляш - гаранцията е Франция, но има малък проблем. Поради факта че кивито се развива преди лозата поне 2 седмици минимум преди нея, има вероятност от попарване на младите листа (от непредвидени минуси) на младите леторасти, но това не е болка за умиране, борбата на тази лиана за живот е толкова голяма, че няколко дни след попарването забелязваш как с по голяма сила тръгва да се развива. Ня всякъде във всяка една точка на България може да се гледа киви и това е доказано последните няколко години.
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
gogoman
Кафе с мляко
Мнения: 268
Регистриран на: Дек 20, '11, 16:44
Местоположение: София

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от gogoman »

................Овощарство - технологии за отглеждане на овощни дървета

Подходящи райони за отглеждане на киви в България

Земеделие - Овощарство

Actinidia навлиза в страната за първи път през 1976 година, като първото насаждение е изградено край гр. Варна с френски посадъчен материал от 8 дка. Впоследствие са създадени и други насаждения в гр. Бяла, Варненско, Поморие, Царево и Петрич. По направените проучвания развитието и плододаването им в условията на страната протича нормално, като основен фактор за разпространението му са температурните условия.

Освен районите, в които се отглежда киви сега и където агротехническите условия са подходящи за вегетационното му развитие и презимуване, несъмнено в страната има и други райони и микрорайони с подходящи условия.

По-голямата част от територията на страната, както и основните селскостопански области попадат в умерения климатичен пояс. Но въпреки това в зависимост от релефа и някои климатични особености са обособени микрорайони, които проявяват показатели на по-топъл климат, което е свързано със следното:

Сума на температурите над 10°С.

Типове зима, определена въз основа на средната температура от абсолютните минимални температури, както и от валежите в определен район. Въз основа на тези данни и на метеорологични наблюдения, районите по температурни условия и пригодност за отглеждане на киви в страната са следните:

1. Район с мека зима съответно с над 3700°С сума на температурите над 10°С и средна от абсолютните годишни минимални температури до (-14°С) обхваща Черноморското крайбрежие от с. Резово до гр. Бяла, Варненско.

2. Друг район с умерено мека зима със средна от минималните температури от - 18 до -14°С е долината на р. Струма, като обхваща и Кресненското дефиле, както и тясна ивица по долното течение на р. Марица от държавната граница до Симеоновград.

3. С умерено мека зима, но с горещо лято е обширен равнинен район по поречието на р. Марица, р. Тунджа и р. Арда.

Районите с най-дълъг безмразов период (около 240 дни годишно) в страната са Петричкият район по долината на р. Струма до гр. Сандански, и тясна крайбрежна ивица (от 5-7 км)от устието на р. Резовска до нос Емине.

Малко по-къс безмразов период (225 дни годишно) се наблюдава в долината на р. Струма на север до гр. Кресна, както и цялото Черноморско крайбрежие без високите части на Старопланинските склонове.

Друг важен метеорологичен показател, който трябва да се има предвид при изграждане на насаждение от киви е датата на последния пролетен мраз, който може да се окаже фатален при развитието на пъпките. Районите, където последният пролетен мраз се наблюдава най-късно през периода от 20 март до 5 април са: Черноморското крайбрежие, долината на Струма, Тракийската низина по линията: Свиленград - Харманли, Пловдив - Чирпан - Раднево - Гълъбово, както и малък район по поречието на Тунджа от гр. Елхово до границата.

Подходящи микрорайони за отглеждане на киви има и в близост до р. Дунав, където се чувства омекотяващото влияние на голямата водна площ................................................
ICQ: 260535431
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от orkud »

Таралас, благодаря ти за темата, отдавна искам да си засадя киви, страшно много го обичам. Спираше ме притеснението дали ще се справи, но съм склонна да пробвам. Четох някъде, че на около 8-9 растения се взема едно мъжко :hmmm: Ти предлагаш ли за продажба? Бих искала да купя от някого, на когото мога да досаждам с въпроси :angelche:
Сега надникнах и видях, че имаш :oops: По кое време е добре да се закупи ?
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от Миша »

orkud написа:Таралас, благодаря ти за темата, отдавна искам да си засадя киви, страшно много го обичам. Спираше ме притеснението дали ще се справи, но съм склонна да пробвам. Четох някъде, че на около 8-9 растения се взема едно мъжко :hmmm: Ти предлагаш ли за продажба? Бих искала да купя от някого, на когото мога да досаждам с въпроси :angelche:
Сега надникнах и видях, че имаш :oops: По кое време е добре да се закупи ?
Аха,и аз така :nod: И още един въпрос към този на Оркуд ,за софийско подходящ ли е сорт Бруно?
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Galq 03
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1977
Регистриран на: Яну 22, '10, 16:47
Местоположение: Слънчев Бряг

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от Galq 03 »

Запис в темата :dovolen: ....отдавна имам мерак да заменя асмите с киви ;) че доколкото съм запозната не се пръска като тях :hmmm:
Аватар
gogoman
Кафе с мляко
Мнения: 268
Регистриран на: Дек 20, '11, 16:44
Местоположение: София

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от gogoman »

..........Познати са само няколко сорта (снимка)

Най-едроплоден е Хеуърд, но пък той е чувствителен на измръзване. По-устойчив е Монти, той пък има най-дребни плодове. За нашите условия подходящ сорт е Бруно, чиито плодове са продълговати. А също и Абот - с късоовални продове.

В последните години все повече привлича вниманието видът Актинидия аргута, която издържа до -40°C. Плодовете са дребни, голи, ароматни, вкусни. Листата са също дребни и голи и по-устойчиви на пряко слънце. ........
ICQ: 260535431
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от Таралас »

Имаме си експерт по кивитата , който с бутона на мишката пейст - пейства здраво, както и да е.
Едно киви по византийски стандарти опрашва отглеждане в редове на принципа на лозите до 8 женски, на пергола нещата стоят другояче и се практикува до 6 женски, но и в двата случая до 8 женски максимум . Важно е да се знае че минимума в основата не бива да е под 2.20 м от растение до растение. Имайки предвид два пъти по буйното развитие на тази лиана, трябва да им осигурим и тази площ . Доста често хората не се замислят и подменяйки лозите с киви садят по същия начин както и лозичките, но пак повтарям нужно е повече място за същия брой киви растения. Относно аргутата, това е лиана за климатични зони доста по ниски от нашите, плода няма никаква търговска стойност заради ниските вкусови качества. Доста хора се лъжат и садят аргута поради факта че е еднодомно растение и издържа до -40С, но пък познатите ни сортове от супермаркетите също не отстъпват с доказаното оцеляване в БГ условия без никаква защита . Много се пише и много е казано че издържат до -30С, аз няма как да съм ги пробвал на тези условия и не мога да взема отношение, но пък до сега не съм чул в БГ киви да измръзне, ако има някой нека пише ще ни е интересно. Относно Бруно
Изображение
за него важат същите условия на отглеждане както при Хейуърд.
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
gogoman
Кафе с мляко
Мнения: 268
Регистриран на: Дек 20, '11, 16:44
Местоположение: София

Re: КИВИ - Actinidia - Kiwi

Мнение от gogoman »

Таралас, имам два въпрса, на които искам да ми отговориш с "Да" или "Не".
1. Използвали си копи-пейст в Темата за Гуава?
2. Имаш ли нещо общо с лицето "Ордонез"?
ICQ: 260535431
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”