Рецепти за сладкиши и десерти
Re: Рецепти на сладкиши
Руло с ябълки
4 големи ябълки
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
4 с.л. олио
канела, орехи, стафиди по желание
Приготовление
1. На едро ренде настържете ябълките и ги сложете в тава върху хартия за печене. Поръсете на вкус със захар, канела, орехи стафиди.
2. Включете фурната на 180 градуса (160, ако ползвате вентилатор)
3. Разбийте жълтъците с олиото и прибавете меда, ако ще го ползвате вместо захар.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг. Без да спирате да разбивате, поръсете отгоре захарта и продължавайте да биете.
5. Когато престанете да чувате скърцането на захарта по дъното на съда, без да спирате разбиването изсипвайте на тънка струйка разбитите жълтъци върху лопатките на миксера и бийте, докато се усвоят напълно.
6. Спрете разбиването и поръсете сместа с брашното. С дървена лопатка или лъжица започнете леко да разбърквате сместа, като бъркате отдолу нагоре - изтегляте сместа от дъното на купата и я "загъвате" върху брашното. Никога не бъркайте енергично и в кръг - така белтъчната смес ще спадне. Уверете се, че не са останали сухи гранулки брашно в сместа.
7. Залейте ябълките със сместа, загладете я равномерно и сложете във фурната за 20-25 мин. , докато тестото стане златисто отгоре.
8. Като се опече, завийте тавата с кърпа, внимателно обърнете наопаки върху равна повърхност и с помощта на кърпата навийте на руло. Може да поръсите с пудра захар.
9. За по-празничен вариант разредете 1-2 с.л. мед с малко вода, намажете рулото и поръсете със смлени орехи или шоколадови пръчици.
Примечание
Ако настържете ябълките заедно с кората, в сладкиша ще има повече фибри - корите почти не се усещат в плънката.
Можете да приготвите сладкиша изцяло без захар, като използвате мед вместо захарта в тестото. За да не става глетаво тестото при този вариант е нужно да добавите още 2 с.л. брашно към първоначалните 4 - така стават общо 6 с.л. брашно.
Ако ябълките не са достатъчно сладки, добавянето на повече стафиди ще направи плънката по-сладка.
Забележка копирам рецептата мот-а-мот.
4 големи ябълки
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
4 с.л. олио
канела, орехи, стафиди по желание
Приготовление
1. На едро ренде настържете ябълките и ги сложете в тава върху хартия за печене. Поръсете на вкус със захар, канела, орехи стафиди.
2. Включете фурната на 180 градуса (160, ако ползвате вентилатор)
3. Разбийте жълтъците с олиото и прибавете меда, ако ще го ползвате вместо захар.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг. Без да спирате да разбивате, поръсете отгоре захарта и продължавайте да биете.
5. Когато престанете да чувате скърцането на захарта по дъното на съда, без да спирате разбиването изсипвайте на тънка струйка разбитите жълтъци върху лопатките на миксера и бийте, докато се усвоят напълно.
6. Спрете разбиването и поръсете сместа с брашното. С дървена лопатка или лъжица започнете леко да разбърквате сместа, като бъркате отдолу нагоре - изтегляте сместа от дъното на купата и я "загъвате" върху брашното. Никога не бъркайте енергично и в кръг - така белтъчната смес ще спадне. Уверете се, че не са останали сухи гранулки брашно в сместа.
7. Залейте ябълките със сместа, загладете я равномерно и сложете във фурната за 20-25 мин. , докато тестото стане златисто отгоре.
8. Като се опече, завийте тавата с кърпа, внимателно обърнете наопаки върху равна повърхност и с помощта на кърпата навийте на руло. Може да поръсите с пудра захар.
9. За по-празничен вариант разредете 1-2 с.л. мед с малко вода, намажете рулото и поръсете със смлени орехи или шоколадови пръчици.
Примечание
Ако настържете ябълките заедно с кората, в сладкиша ще има повече фибри - корите почти не се усещат в плънката.
Можете да приготвите сладкиша изцяло без захар, като използвате мед вместо захарта в тестото. За да не става глетаво тестото при този вариант е нужно да добавите още 2 с.л. брашно към първоначалните 4 - така стават общо 6 с.л. брашно.
Ако ябълките не са достатъчно сладки, добавянето на повече стафиди ще направи плънката по-сладка.
Забележка копирам рецептата мот-а-мот.
Re: Рецепти на сладкиши
Моля ,дайте ми някоя рецепта за тиквеник,обаче за този който се прави със заливка.Пробвах рецепти от няколко сайта,но не бяха много сполучливи
http://sashenceto.snimka.bg/flowers/lyato-2010.514110" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Рецепти на сладкиши
Искаш да кажеш такъв с кори, ама тип млечна баница?sashy написа:Моля ,дайте ми някоя рецепта за тиквеник,обаче за този който се прави със заливка.Пробвах рецепти от няколко сайта,но не бяха много сполучливи
Re: Рецепти на сладкиши
Да,точно за този тиквеник питам
http://sashenceto.snimka.bg/flowers/lyato-2010.514110" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Рецепти на сладкиши
Ябълков сладкиш "Бижу"
5 яйца
1,1/2 ч.ч. захар
1,1/2 ч.ч.брашно
4-5 ябълки(обелени и нарязани на дребно като за мусака)-Не настъргани!
1/2ч.ч.олио
1ч.ч. орехи
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
Яйцата и захарта се разбиват.Добавят се олиото,брашното с разбъркания в него бакпулвер,
ябълките,канелата и орехите .Още веднъж подчертавам,че ябълките са нарязани на ситни кубчета,а не се стържат на ренде.
Така сладкиша не става клисав.Сместта се изсипва в намазнена тавичка,като е хубаво последната да е средно голяма,за да не
стане много дебел.Пече се на средна температура(ок.170 градуса).
Като изстине се поръсва с пудра захар и се реже на ромбчета.
Забележка:Ако ябълките са сладки захарта може да се намали малко.
5 яйца
1,1/2 ч.ч. захар
1,1/2 ч.ч.брашно
4-5 ябълки(обелени и нарязани на дребно като за мусака)-Не настъргани!
1/2ч.ч.олио
1ч.ч. орехи
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
Яйцата и захарта се разбиват.Добавят се олиото,брашното с разбъркания в него бакпулвер,
ябълките,канелата и орехите .Още веднъж подчертавам,че ябълките са нарязани на ситни кубчета,а не се стържат на ренде.
Така сладкиша не става клисав.Сместта се изсипва в намазнена тавичка,като е хубаво последната да е средно голяма,за да не
стане много дебел.Пече се на средна температура(ок.170 градуса).
Като изстине се поръсва с пудра захар и се реже на ромбчета.
Забележка:Ако ябълките са сладки захарта може да се намали малко.
- ida_ili64
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2535
- Регистриран на: Ное 24, '09, 16:38
- Местоположение: между Eвропа и Родопите
Re: Рецепти на сладкиши
Извинявам се,че не съм видяла тази тема тук и качих рецептата на Тирсмису-то в другата тема .
Сега ще се коригирам.
ТИРАМИСУ
Продукти :
200 г.течна сметана
60 г.пудра захар
3 яйца
250 г.маскарпоне
200 г.бисквити за Тирамису(има ги в Кауфланд в България)
250 мл.студено кафе
40 мл. амарето
1-2 ванилии на прах
по желание-настъргана кора от портокал или лимон
како на прах за поръсване
Начин на приготвяне :
Жълтъците,маскарпонето,половината амарето,захарта и ванилията се разбиват на хомогенна маса с миксера и се оставят в хладилника.
Белтъците се разбиват на пяна в отделна купа.Разбива се и течната сметана около 2 минути,докато се стегне в неподвижна маса.Крема от хлдаилника се изважда и с дървена или пластмасова лъжица се добавя първо сметаната,а после и белтъците.Ако желаете плодов аромат,добавете и настърганите на ситно кори разбъркайте хубаво до хомогенна смес и върнете обратно в хладилника.
Вземете избраната правоъгълна тавичка(малък размер,така,че бишкотите да се подредят в нея на два реда).
Добавете към кафето остатъка от амаретото и потапяйте светкавично бисквитите в течността,в никакъв случай не ги задържайте,действайте на принципа на махалото.Ано не се е напоила цялата бисквита,не я топете повторно!Подредете първият ред бисквити,извадете крема от хладилника и изсипете половината от него върху бишкотите,като изравните.Сипете малко какао на прах в ситна цедка за чай и поръсете отгоре обилно с какао.
По същия начин направете и второто ниво.Залейте с остатъка от крема и поръсете отново с какао.Готовото Тирамису завийте с найлоново фолио и оставете в хладилника минимум 24 часа преди употреба.
Тайната на Тирамисуто е точно в тези 24 часа,за да стегне хубаво крема и да не преовлажните бишкотените бисквити,защото ако са много мокри ,всичко се разпада.
Ето и снимков материал,от тук:
http://idaili.snimka.bg/cooking/kulinar" onclick="window.open (this.href);return false; ... 5.16174215
Аз правя и втори вариант,в сладоледени чаши-крем "Тирамису".Наливам крем,после добавям парченца намокрени в кафето бисквити,пак крем,пак бисквити.Отново престой в хладилника,но в този случай няколко часа са достатъчни.[/quote]
Сега ще се коригирам.
ТИРАМИСУ
Продукти :
200 г.течна сметана
60 г.пудра захар
3 яйца
250 г.маскарпоне
200 г.бисквити за Тирамису(има ги в Кауфланд в България)
250 мл.студено кафе
40 мл. амарето
1-2 ванилии на прах
по желание-настъргана кора от портокал или лимон
како на прах за поръсване
Начин на приготвяне :
Жълтъците,маскарпонето,половината амарето,захарта и ванилията се разбиват на хомогенна маса с миксера и се оставят в хладилника.
Белтъците се разбиват на пяна в отделна купа.Разбива се и течната сметана около 2 минути,докато се стегне в неподвижна маса.Крема от хлдаилника се изважда и с дървена или пластмасова лъжица се добавя първо сметаната,а после и белтъците.Ако желаете плодов аромат,добавете и настърганите на ситно кори разбъркайте хубаво до хомогенна смес и върнете обратно в хладилника.
Вземете избраната правоъгълна тавичка(малък размер,така,че бишкотите да се подредят в нея на два реда).
Добавете към кафето остатъка от амаретото и потапяйте светкавично бисквитите в течността,в никакъв случай не ги задържайте,действайте на принципа на махалото.Ано не се е напоила цялата бисквита,не я топете повторно!Подредете първият ред бисквити,извадете крема от хладилника и изсипете половината от него върху бишкотите,като изравните.Сипете малко какао на прах в ситна цедка за чай и поръсете отгоре обилно с какао.
По същия начин направете и второто ниво.Залейте с остатъка от крема и поръсете отново с какао.Готовото Тирамису завийте с найлоново фолио и оставете в хладилника минимум 24 часа преди употреба.
Тайната на Тирамисуто е точно в тези 24 часа,за да стегне хубаво крема и да не преовлажните бишкотените бисквити,защото ако са много мокри ,всичко се разпада.
Ето и снимков материал,от тук:
http://idaili.snimka.bg/cooking/kulinar" onclick="window.open (this.href);return false; ... 5.16174215
Аз правя и втори вариант,в сладоледени чаши-крем "Тирамису".Наливам крем,после добавям парченца намокрени в кафето бисквити,пак крем,пак бисквити.Отново престой в хладилника,но в този случай няколко часа са достатъчни.[/quote]
http://diva-edel-art.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Рецепти на сладкиши
Какво съвпадение , аз не съм го яла преди, но от скоро прекарвам част от времето си в един друг форум, където видях тази рецепта. Сладкиша го правя вече за втори път и много го харесаха в къщи и понеже изглежда все още не съм пораснала във форума си припомних и много мили случки, може и вие да откриете нещо свое. Рецептата е от тук: http://detstvoto.com/index.php?newsid=1841" onclick="window.open (this.href);return false;didkec написа:Мога ли да питам тук за един сладкиш, издирвам го ако някой го е правил с бонбони лакта, преди доста години го ядах и беше много вкусен, ако някой има рецепта в тефтера моля да я сподели?
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Рецепти на сладкиши
Ето рецептата за ябълков пай, който мисля да правя след малко.
1 пак. масло/125гр/ се разтопява на дъното на тавичка.
Отгоре се подреждат плътно 1-2 пакета чаени бисквити / зависи от големината на избраната тава/
Върху тях - 5-6 средно големи ябълки нарязани на къбчета и разбъркани с 1ч.л. канела.
При желание може да се поръсят счукани орехи.
Готовото тесто бавно се изсипва отгоре, за да покрие равномерно навсякъде.
То се приготвя от:
4 яйца,
1ч.ч захар
1ч.ч брашно с 1/2 бакпулвер
1 ванилия.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути. Оставя се да изстине във фурната за около 2 часа!
Отгоре се поръсва с пудра захар.
За сефте ще го правя, но го опитвах и много ми хареса.
1 пак. масло/125гр/ се разтопява на дъното на тавичка.
Отгоре се подреждат плътно 1-2 пакета чаени бисквити / зависи от големината на избраната тава/
Върху тях - 5-6 средно големи ябълки нарязани на къбчета и разбъркани с 1ч.л. канела.
При желание може да се поръсят счукани орехи.
Готовото тесто бавно се изсипва отгоре, за да покрие равномерно навсякъде.
То се приготвя от:
4 яйца,
1ч.ч захар
1ч.ч брашно с 1/2 бакпулвер
1 ванилия.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути. Оставя се да изстине във фурната за около 2 часа!
Отгоре се поръсва с пудра захар.
За сефте ще го правя, но го опитвах и много ми хареса.
Много сме лудите....но сме пръснати!
- zmei4o
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1771
- Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Рецепти на сладкиши
zmei4o написа:и ние имаме бишкотена торта нъц нъцКак ще разберат за.....бишкотената торта ??
Evita: Оооооооо много апетитно изглежда
1.бишкоти за редовете и отстрани
2.кисело мляко, какао, ванилийка и пудра захар за крема
3.лимонови резенки за желето - разтварят се във вода на котлона
4. компот по избор за аранжиране
това е рецептата дето аз знам
мама не казва повече
според мен всички рецепти трявба да се шерват че да не се изгубят
баща ми разправя как баба му и дядо му правили зимнина много интересно звучеше да беше записал ли