За зеленчуците :dovolen:

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
evita
Кафе машина
Мнения: 3312
Регистриран на: Ное 23, '09, 19:20

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от evita »

Дени,имам градинка от 8 години вече,садя и зеленчуци.Вкусни са,чисти от към разни нитрати и други неща и са на една ръка растояние.Копането е доста,но доставя удоволствие.Професионално мнение може да даде Миша,аз съм повече експериментатор-зеленчуковъд :lol: .
Първо-разсада
За зеленчуците от голяма важност са сроковете за сеитба на семената,това дали ще станат прекалено рано или пък късно.Все пак подходящите месеци за отглеждане не са много.
Ето и пример-
ранни домати- 20 .1-10 .2(период за сеене на семената).разсадът е готов за разсаждане след 80 дни.
домати късни-25 .5-5.6(период за засяване на семената).разсадът не се пикира и е готов след 40 дни и тнт.
Друго много важно е топлината.Иначе нищо няма да поникне,семената ще изгният.И доста често различните култури имат различни изисквание за топлина.
Пак пример-
домати-за поникване- 20-25,за растеж-20 -24 и (това тука е важно) под 12 градуса семената не поникват,под 10 растежът на вече поникналите растения спира,при -0,5 растенията загиват.Както има и поражения при високи темперетури.Това го забелязах и аз в моята градина,когато е много жега-над 35 градуса(особенно в парника) цветовете на доматите опадват,което е кофти.
Много важно е също разсада да бъде закален преди да го засадиш на постоянно място.Ако си правиш разсада в къши е добре преди да го разсадиш да го изкарваш на вън да свиква с времето.Но разбира се в началото не на слънце,пряко,щото ще изгори.Нещата са много,но в движение ще ги научиш.
Още нещо се сещам,което е важно-сеитбооборота,тоест всяко година да сменяваш местата на зеленчуците.Така почвата се изтощава по-малко и борбата с вредителите е по -лесна.Например-картофите,доматите,пипера и патладжаните са от едно семейство-желателно е да се садят далече едно от друго,защото ако по картофите има някаква зараза ,тя бързо ще полази и другите от същото семейство.
Аз преди да засадя доматите например ,сея марули там.Те стават бързо-от март ,до май и са готови за бране.На тяхно място домати ,до чушките -лук,до картофите -зеле и така.
Изображение
ето картофи-лук-боб,а впо преден план се виждат и малки домати.
Изображение и това е резултата
dal

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от dal »

Ево , срамота ма , кво слънчево място за розари- ум имаш :mrgreen: :hihihi: :ieeee:
Аватар
evita
Кафе машина
Мнения: 3312
Регистриран на: Ное 23, '09, 19:20

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от evita »

Набола съм ги вече.И рози и туи.
Ще видиш ти лятото
dal

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от dal »

evita написа:Набола съм ги вече.И рози и туи.
Ще видиш ти лятото
много ще се кефяяяяяяяяяяя :D
ама не съм против доматито
но като са подпре човек на мотиката и трябва да има на какво да си спре погледа :hihihi:
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от calico »

гледай ти ква хубава тема имало. :ieeemyzh:

чакай да са запиша да я следя.

у нас има разделение - мъжа ми гледа зеленчуците, аз-китките. но се налага и да поработвам при него понякога. иначе теоретично съм по-добре подготвена по въпросите, той все пита бабите от село и квото кажат това прави.
всяка година обаче гледаме домати, и се хубави стават, но не помня някога да сме ги копали. ама никога, за всичките десет и повече години.
пипера ако аз не го окопам 1-2 пъти той също не похваща, ама пък и пипер досега едър и хубав не сме имали, за разлика от доматите.
виж, лютите чушлета раждат като за световно, а и те не се копаят.

краставиците никога не ги вдигаме нагоре, стелят се по земята и също не се копаят, изобщо не им пречи, раждат по много. Тях обаче аз винаги ги пензирам (щото тъй пише по книгите) поне три пъти.

миналата година пробвах да не копая и картофите, ама не стана. поради това и не гледаме картофи, беше само проба, на пазара има хубави, тях още не са ги развалили и не са пластмасови.

изобщо при нес не се копае. и трева не се скуби откакто си купих плоскореза на Фокин, миналото лято за пръв път го ползвахме, лесна работа е. само се минава отгоре и тревата си остава да съхне на място.

тази година ще мулчирам вадите на доматите с трева и мисля че и поливането ще се намали, пробвах на едни китки- идеално се получи.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от orkud »

На село имам доста книги за зеленчуците, че като купихме вилата нямаше кого да попитам да ми покаже, но и тук намерих нещо

* Доматите, Пиперът и Патладжанът е най-добре да се отглеждат след Многогодишни треви, Зелен грах, Зелен фасул, Фуражен грах, Фий, Краставици, Ранно и Средноранно зеле, Ранни картофи, Царевица, Кореноплодни (напр. Моркови), Зимните житни.
* Краставиците - като Първа култура е най-добре да се отглеждат след Многогодишни треви, Зелен грах, Зелен фасул, Фуражен грах, Фий, Ранно зеле, Картофи, Домати, Пипер, Патладжан, Късно главесто и Цветно зеле, Зимни житни, Царевица.
* Краставиците - като Втора култура се развиват най-добре след Зелен грах, Зелен фасул, Фий за сено, Ечемик, Салати, Лук, Чесън за зелено, Спанак.
* Фасулът и Грахът растат най-добре след Домати, Пипер, Патладжан, Краставици, Дини, Пъпеши, Кореноплодни, Главесто и Цветно зеле, Зимни житни, Царевица.
* Зелевите - Главесто зеле, Цветно зеле, Алабаш, Брюкселско зеле, Броколи - е най-добре да се отглеждат след Домати, Пипер, Краставици, Картофи, Зелен фасул, Зелен грах, Тиквички, Моркови, Магданоз, Целина, Праз.
* Кореноплодните - Моркови, Целина, Пащърнак, Магданоз - растат най-добре след Краставици, Ранно главесто зеле, Ранни картофи, Зелен грах, Зелен гасул, Домати, Пипер, Късно зеле, Зимни житни.
* Дините, Пъпешите и Тиквите дават най-добри добиви след Многогодишни треви, Изкоренени трайни насаждения, Зелен фасул, Зелен грах, Фуражен грах, Фий, Късно главесто и Цветно зеле, Кореноплодни, Зимни житни.
* Лукът се развива най-добре след Ранни картофи, Домати, Пипер, Ранно зеле, Зелен фасул, Зелен грах, Фий, Късно главесто и Цветно зеле, Кореноплодни, Краставици, Зимни житни.
* Ранните картофи нямат особени предпочитания и се отглеждат успешно след всички зеленчукови култури, дори след себе си.



Като цяло е желателно градината да се раздели на 4 части и да се въртят, но това само съм го чела и не съм успьла да го направя. Но поне гледам по таблицата кое след кое е желателно да се сее.
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11807
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 184 пъти
Обратна връзка:

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от johnstalker »

calico написа:....

тази година ще мулчирам вадите на доматите с трева и мисля че и поливането ще се намали, пробвах на едни китки- идеално се получи.
Ако са на открито и слънчево място - става. :) Ама в оранжерия, не си и помисляй. :D
Аватар
cherry_lady1984
Дълго кафе
Мнения: 117
Регистриран на: Дек 14, '10, 14:49

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от cherry_lady1984 »

моя съвет-поне на село така правим.не купувай разсад а семена.отиваш в сортови семена там има всичко.плюс това за доматите е рано.свекърва ми започва едва края на февруари.иди там и ще ти дадат най-правилния съвет.а боба ние го пускаме да върви по царевицата.имай предвид че е доста трудоемко(засаждането и отглеждането на царевицата).след засаждането и веднага можеш да наториш с тор на гранули но по малко.в едно гнездо(на 1 място)пускаш по 3-4 семенца и след като поникнат оставяш само най-доброто.семенцата на боба и царевицата пускаш на 1 път едновременно.известно време след това се загърля.поливаш поне 3-4 пъти и то при дъждовна година.да не забравя-търсиш в сортови семена сладка царевица,фуражната е за животни.морковите-за тях правиш по-висока лехичка.с ръце натрупваш земя и я оформяш като леха,това е така защото те не обичат вода.ако има друго питай аз поне вече 3 гд гледам и помагам и доста неща понаучих.
Аватар
roza64
Дълго кафе
Мнения: 106
Регистриран на: Ное 22, '10, 18:58

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от roza64 »

Във моя край, а аз съм от Видин, вече сеят доматите за ранно производство в оранжерийте и аз съм купувала от пазара доматен разсад прекрасен, но сега реших и сама да си произведа да видим какво ще стане.Е аз нямам оранжерия като хората по селата но и в домашни условия стават.Преди 2-3 год. пробвах, стана защо да не стане и сега.А иначе готов разсад е по удобно,защото купуваш и садиш.Миналата година си купих готов и не беше зле,имах си рано домати а и те си зреят цяла година, но сега реших да правя експеримент с навес отгоре да не ги вали дъжд и завивам ранните и от страни като парник, после махам страничния найлон и оставам само от горе.Мисля по някое време да махна ранните домати и да насадя под найлона късни и есента като дойдас студовете да сложа страничния и така да имам до късно домати, че моето домочадие умира за домати и така.Дано се получи. :stiskam:
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: За зеленчуците :dovolen:

Мнение от orkud »

Ще се получи и при теб, споко :tzeluvka:
Публикувай отговор

Обратно към “Семена, разсади, вкореняване, засаждане”