Cypripedium

Аватар
Milena Orchid
Кана кафе
Мнения: 646
Регистриран на: Ное 26, '09, 18:09
Местоположение: Троян
Обратна връзка:

Cypripedium

Мнение от Milena Orchid »

Cypripedium Lady Slipper Orchid

Kingdom: Plantae
Order: Asparagales
Family: Orchidaceae
Subfamily: Cypripedioideae
Tribe: Cypripedieae
Subtribe: Cypripediinae
Genus: Cypripedium
Изображение
Изображение

Cypripedium е род от 47 вида. Земна орхидея често с много цветове на едно стъбло. Срещат се предимно в по-студения климат на Северното полукълбо, в Северна Америка, Европа и Азия. Някои растат в тундрата на Аляска и Сибир, което е необичайно студено местообитание за орхидеи. Те могат да издържат на екстремно студено, отглеждане в снега и цъфтят когато снегът се стопи. В дивата природа са на изчезване, поради намаляващите им местообитания. Наричат ги Дамски пантофки. Родът има дълга история, датираща от 2500 години в Далечния Изток, където са били използвани за лекарство.
Почва никога не трябва да изсъхне напълно, дръжте добре поливано, но не и стоящо във вода. Наторявайте редовно по време на настъпването на пролетта, използвайте търговски минерални торове в една четвърт от нормалната концентрация.
Важно: Да не се използват торф и органични торове!!!
Расте на полусянка, без пряка слънчева светлина на обяд. Изисква 2 до 3 часа директни слънчеви лъчи през ранното утро или късния следобед и да бъде покрито с шарена сянка през останалата част на деня. Подходящо засаждане е това, близо до порастнали дървета. Те са горски растения и затова предпочитат хладни места, които не стават твърде сухи и горещи през лятото. Места, където процъфтяват папрати също са подходящи за дамските пантофки.
Почвата, в която растението се отглежда, би трябвало да се поддържа с неутрално рН (тоест рН 6,5 – 7,5)
Засаждането на земните орхидеи с добър дренаж е много важно. Изберете саксия, която ще побере корените и нарастването им за около 2 години, но не повече. Убедете се, че тя има дренажни отвори. Саксията трябва да е пластмасова, за предпочитане черна. Ризомата се засажда по следния начин:
Най-отдолу 5 см. дренаж от керамзит, след това се слага 8 см. микс, поставя се ризомата с кълнчето нагоре и се затрупва изцяло, най-отгоре се слагат 2 см. дребни камъчета или пемза.
Тук е показано как се засажда и нужните материали: http://www.w-frosch.de/Cypris/Kultur/plant.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Микс първи вариант: 40% Seramis, 40% перлит, 10% кори, 10% почва.
Смес от Seramis (изпечени пръстени,глинени гранули) и перлит, от които 80% - повече Seramis при по-сух континентален климат, по-малко при по-влажен крайморски климат, но обикновено 40% на 40%, 10% компост от кора от дърво, 10% стерилизирана глинеста почва. Да се избягва мъх, торф и компостен материал от всякакъв вид, освен едър пясък. Първите три от изброените загниват и освобождават хранителните вещества прекалено бързо, а пясъка прецежда водата остава мокър прекалено дълго.
Микс втори вариант: 1 част глинена почва, 3 части едър кварцов пясък, 1 част кори и сфагнум, 1 част Seramis(ситен керамзит).
Микс трети вариант: 2 части едър пясък, 6 части перлит, 2 части почва микс.
Източници: http://www.w-frosch.de/Cypris/Kultur/plant.htm" onclick="window.open(this.href);return false;, http://ryans-garden.blogspot.com/2009/0 ... ecome.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Форум в който има подробна информация за зимуване в хладилник, температура и всичко за отглеждането: http://www.cypripedium.de/forum/
Аватар
subversive
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1074
Регистриран на: Дек 23, '09, 08:44

Re: Cypripedium

Мнение от subversive »

Някой да разполага с такова :D
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Cypripedium

Мнение от lila »

Останала съм с впечатление, че Майк отглеждаше в градината си циприпедиуми, може и да бъркам :dovolen:
Замислих се като мярнах статията - за торфа и органичните торове и местата където растат папрати :hmmm:
Mike
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1599
Регистриран на: Яну 12, '10, 19:01
Получил благодарност: 12 пъти
Обратна връзка:

Re: Cypripedium

Мнение от Mike »

Отглеждаше. Напролет нищо не пониква - въпреки че купих дори възрастно растение и видях цвят. Сега в "Тропики дир..." -сайта на рускинята има коренчета на бебета по 6 лева и се чудя.... Холандските бяха по 10 евро същите.
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Cypripedium

Мнение от lila »

Скъпи са пущините - и аз ги гледам отдавна и не е за парите, ами дали ще мога да осигуря условия ... имам приятелка, каза ми, че има в двора си пафчета - не можа много да ми обясни какви са точно - каза като пафчетата са, но земни и издържат на нашата зима, от Англия ги е поръчвала - ще взема да я разпитам и да огледам градината и напролет. Сигурно са циприпедиуми - да приличат на пафчета :nod:
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10048
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 688 пъти
Получил благодарност: 1143 пъти

Re: Cypripedium

Мнение от greeneyed »

И аз потроших свят пари за циприпедиуми, нищо не оцелява, може би лятото им е твърде топло тук. Смятах да изкарат известно време в саксии да се аклиматизират, да порастат, но не би, изсъхват . Ако някой сподели опит за успешно отглеждане,бих пробвала пак. :daaa:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
subversive
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1074
Регистриран на: Дек 23, '09, 08:44

Re: Cypripedium

Мнение от subversive »

Намерих сии, намерих си :D Че не са и скъпи. Ама пък сега се чудя каква да си взема- flavum, tibeticum, guttatum, calofornicum, flavum alba, calceolus или fargesii :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Орхидеи и бромелии”