Коледни сладкиши
Re: Коледни сладкиши
край, сложих го да се пече
наистина лесно се прави, иска си въртене около него, по отделните стъпки и докато опиташ десетина пъти поне, но нищо сложно, рецептата е написана абсолютно точно и коректно
накаря смесите ги обърках в голямата тенджера, че купата на миксера се напълни само от масления крем, който си увеличи обема 5 пъти от разбиването
а колко пъти дегустирах как е, особено пък маслената смес - срам ме е да си призная
снощи по едно време леко се притесних, защото аз не понасям изобщо аромата на карамфил, ама от пусти мерак, щедро сипах половин лъжица, не посмях цяла, и като завоня навсякъде, леле обаче, вкусът е страшен, а днес вече така се смесили ароматите, че ей така добре че сложих повечко стафиди, че иначе нямаше да ми излезе дозата в крайна сметка
след три часа пак ще докладвам
наистина лесно се прави, иска си въртене около него, по отделните стъпки и докато опиташ десетина пъти поне, но нищо сложно, рецептата е написана абсолютно точно и коректно
накаря смесите ги обърках в голямата тенджера, че купата на миксера се напълни само от масления крем, който си увеличи обема 5 пъти от разбиването
а колко пъти дегустирах как е, особено пък маслената смес - срам ме е да си призная
снощи по едно време леко се притесних, защото аз не понасям изобщо аромата на карамфил, ама от пусти мерак, щедро сипах половин лъжица, не посмях цяла, и като завоня навсякъде, леле обаче, вкусът е страшен, а днес вече така се смесили ароматите, че ей така добре че сложих повечко стафиди, че иначе нямаше да ми излезе дозата в крайна сметка
след три часа пак ще докладвам
He who plants a garden, plants happiness
Re: Коледни сладкиши
Пак аз, не мога да не споделя - просто няма такава вкуснотия
наистина не знам как ще изтрае до Коледа, като го вадих се разчупи и парченцата отидоха със скоростта на светлината, а малкото кексче, сама го дегустирах наполовина вече
Оркуд, най-сърдечно ти благодаря за тази рецепта, смятам да я правя всяка година, докато мога да държа лъжица и да включвам фурната
тази рецепта съм я виждала в гответе с мен, но поради смотаната си снимка, така и не ме грабна, ако не беше споделила лично, така и нямаше да знам че има такава вкусотия
наистина не знам как ще изтрае до Коледа, като го вадих се разчупи и парченцата отидоха със скоростта на светлината, а малкото кексче, сама го дегустирах наполовина вече
Оркуд, най-сърдечно ти благодаря за тази рецепта, смятам да я правя всяка година, докато мога да държа лъжица и да включвам фурната
тази рецепта съм я виждала в гответе с мен, но поради смотаната си снимка, така и не ме грабна, ако не беше споделила лично, така и нямаше да знам че има такава вкусотия
He who plants a garden, plants happiness
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Аз в неделя До три часа обаче ще съм у вас Други желаещи да пробваме кекса на Блу
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Блу, а снимка ще покажеш ли?
За Коледа аз лично го сервирам натурален, но ето идеи за мераклиите
и най обикновен
За Коледа аз лично го сервирам натурален, но ето идеи за мераклиите
и най обикновен
Re: Коледни сладкиши
И аз смятам да го направя този коледен сладкиш. Само тези сушени череши от къде ги намирате? Аз мисля да купя от замразените вишни - пак би трябвало да стане, нали?
И като вържете отгоре с хартия за печене, какво става като се надуе?
На колко градуса се пече?
А да, и за хладното? В хладилник става да се съхранява нали? Или не чак толкова хладно?
И като вържете отгоре с хартия за печене, какво става като се надуе?
На колко градуса се пече?
А да, и за хладното? В хладилник става да се съхранява нали? Или не чак толкова хладно?
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Отговарям по ред. Можеш да замениш сушените плодове с друг сушен плод по избор, аз тази година слагам боровинки, защото не намерих череши. Но задължително да са сушени плодове. При стоенето една вечер те поемат от коняка, и сока от лимона и портокала и се надуват леко. Хубаво е плодовете да са разноцветни, дават хубав вид на сладкиша. Важно е общо сушените плодове да са 750 гр.
Ако решиш да връзваш го оставяш с обем, за да има място.
Фурната е на 150 градуса и затова е бавно печенето. Оставяш го да стои в студена стая, това е достатъчно. Става и на тераса, захлупен. Няма шанс скоро температурите да станат 25 градуса.
Ако решиш да връзваш го оставяш с обем, за да има място.
Фурната е на 150 градуса и затова е бавно печенето. Оставяш го да стои в студена стая, това е достатъчно. Става и на тераса, захлупен. Няма шанс скоро температурите да станат 25 градуса.
Re: Коледни сладкиши
Оркуд, снимки няма, не се сетих да снимам етапите, а накрая както казах го счупих, та не се гордея с вида му нищо общо с показаните от теб мераклийски красоти
аз го пекох в голяма, стандартна кръгла тава - не стана много висок, и вероятно това е причината да се счупи
защото реално структурата идва от плодовете, не от брашното и си е меко, гледам и на снимката е високо, а при мен е дебело 6-7 см
т.е. трябва да се пече в по-висок и тесен съд за предпочитане
обаче, вкуса, еееееех вкуса, все по-хубав става
череши намерих в Хит, мисля че сушени сливи ще ги заменят идеално, защото са леко кисели
аз проблеми със завиването нямах, тавата ми е висока, и просот овързах около бордовете, като отоврих, беше идеално опечено, леко задушено някак
малкото кексче обаче, пекох без да го завивам, и то стана по-сухо, с коричка отгоре, затова догодина, последния половин час смятам да пека без хартия, да поизпръхне малко
аз го пекох в голяма, стандартна кръгла тава - не стана много висок, и вероятно това е причината да се счупи
защото реално структурата идва от плодовете, не от брашното и си е меко, гледам и на снимката е високо, а при мен е дебело 6-7 см
т.е. трябва да се пече в по-висок и тесен съд за предпочитане
обаче, вкуса, еееееех вкуса, все по-хубав става
череши намерих в Хит, мисля че сушени сливи ще ги заменят идеално, защото са леко кисели
аз проблеми със завиването нямах, тавата ми е висока, и просот овързах около бордовете, като отоврих, беше идеално опечено, леко задушено някак
малкото кексче обаче, пекох без да го завивам, и то стана по-сухо, с коричка отгоре, затова догодина, последния половин час смятам да пека без хартия, да поизпръхне малко
He who plants a garden, plants happiness
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Ти май не спираш да го опитваш Има време за още един, нападай смелоBlue sky написа:
обаче, вкуса, еееееех вкуса, все по-хубав става
Re: Коледни сладкиши
И аз да питам - с този алкохол не става ли доста алкохолно ?
Не обичам алкохол, не обичам и бонбоните "Пияни вишни", точно заради ликьора, който е в тях (само пример, колко не го харесвам), та с една дума, дали ще се усеща - повече от тези бонбони или по-малко?
Дали си струва въртенето ми или няма и да го опитам
Не обичам алкохол, не обичам и бонбоните "Пияни вишни", точно заради ликьора, който е в тях (само пример, колко не го харесвам), та с една дума, дали ще се усеща - повече от тези бонбони или по-малко?
Дали си струва въртенето ми или няма и да го опитам