Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
ичиконти
Виенско кафе
Мнения: 475
Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
Местоположение: Севлиево
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 107 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ичиконти »

ЗЕЛЕН БОБ ПЛАКИЯ-ЯХНИЯ.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
По повод постите едно постно.
1. Зелен боб буркан+1. Сорта беше "Капитано".
2. Стар лук-глава.
4. Чесън 10-тина /колкото може/ аз обичам.
5. Лъжица или две червена капия-домашно консервирана, нарязана. В случая Пловдивска, Хисарска и Ивайловска. Търбушени, печени, белени, заварени в буркан.
6. Две лъжици домашна лютеница /много подхожда/.
7. Един морков разрязан на дължина на две и после на полукръгове.
8. Една-две лъжици мазнина за задушаване на зеленчуците.
9. Лъжица брашно за сгъстяване.
Подправки:
1. Сол, ама внимателно, че при заваряването на бурката със зеления боб се слага сол за консервиране.
2. Чубрица/кокоша мерудия.
3. Червен пипер.
5. Магданоз.
Начин на приготвяне, стандартна процедура обяснена ми от майка.
Червеният/стар лук или се нарязва или настъргва и поставя в тенджера. Морковът се добавя нарязан. Капията също. Двете лъжици лютеница са за по-късно. Добавя се лъжицата или две мазнина, че да кавърдисат зеленчуците, но не повече от 10м., даже и това е много. После се добавя вода, но не догоре на тенджерата, защото когато добавим зеления боб, водата не бива да го надминава в ниво. Чесънът на скилидки, може и необелени. Когато омекнат запържените, а после задушени зеленчуци, се добавя лютеницата/стандарта е с домат. Време е за лъжицата брашно за сгъстяване. Вади се с черпак горещ бульон от врящата тенджера и се поставя в отделен съд. Изсипва се вътре и брашното, като с въртеливи движения с вилица-лъжица, пасатор брашното се разтваря без грашки. Връща се обратно гъстата смес в тенджерата. Добавя се солта, но пак казвам внимателно. Когато се сгъсти, се добавя чубрицата/кокоша мерудия стрита между дланите. Леееко с малката лъжичка се поръзва с червения пипер, че вътре има вече нарязана капия. При готовност от обекване на всички зеленчуци, както и да НЕ мирише на несварено брашно, се добавя нарязаният магданоз.
Легинка забележка. Сорта зелен боб е от основно значение за качеството на яденето. Така, че крехък/млад, без лико и незавяхнал при слагането му в буркана. Същата работа и с пресен,току-що откъснат. При това положение следва рязане на краищата, бланширане в подсолена гореща вода за не повече от 5-6 мин. до омекване. Много му е работата на зеления боб, но си заслужава, пък и пости идват!
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1728 пъти
Получил благодарност: 1961 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Тутти »

Ичиконти, благодаря за споделените рецепти. Вкусно и проверено в годините.
Аватар
ичиконти
Виенско кафе
Мнения: 475
Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
Местоположение: Севлиево
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 107 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ичиконти »

Изображение

Изображение Коприва-връхчета. Чорбичка.
Изображение
Аватар
ичиконти
Виенско кафе
Мнения: 475
Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
Местоположение: Севлиево
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 107 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ичиконти »

Изображение
Изображение

Изображение

Изображение Пилешки бутчета с бира. Осоляване и опиперяване преди печене. Една бира-0.5 мл, ама горчива, че да се усети вкус. Картофи на едро. Градуси на фурната не мога да кажа, щото всяка печка-за нея си. 200 примерно. Олио задължително, но само обмазване на кълките. После зелена салата, репички-''френска закуска
'' и италиански бял винен оцет. С опитване става!
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1728 пъти
Получил благодарност: 1961 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Тутти »

Вкусно, ичиконти, и подредено. А салатката с много отбран зеленчук, видях че е твое дело.
Аватар
ичиконти
Виенско кафе
Мнения: 475
Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
Местоположение: Севлиево
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 107 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ичиконти »

Изображение
Спанак с ориз и челядинки/гвоздейки. Спанакът ми надделя в този дъжд. Обрах и накиснах във вода, че ако има пясък-да се утаи. Оризът измих до прозрачна вода. Нарязах и задуших към другите зеленчуци, къкрещи в тенджерата с малко мазнина. Лук, чесън, морков. После добавих към тях ориза, докато стане бял и набъбне. Чалъмът този път беше бульона. Когато варя месо, го отделям и консервирам под налягане. Така винаги имам под ръка различни бульони. Избирах м/у св. език, св. рагу и пил. фенер. Последното избрах за по-лек вкус. Само отварям буркана и добавих 3/1. Може да се добави и част от него при кавърдисването, защото съдържа и мазнина. После тарос/естрагон, майданос/по граждански/, сол, чер бибер/по турски казано/ и консервираните челядинки. Пека на 200 гр.
Хем си мислиш, че е постно, хем не е.
Изображение
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5274
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 99 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Daniela Pargu »

Така хубаво описваш,че ми се дояде! :D
А как затваряш бульона под налягане ?
Аватар
Elatior
Кана кафе
Мнения: 524
Регистриран на: Ное 18, '12, 19:54
Дал благодарност: 309 пъти
Получил благодарност: 150 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Elatior »

Любителите на горски гъбки, знаят,че сега в май месец,излизат т.нар. майски гъби и рецептата ще е актуална :dovolen:
Браво,много пикантно ястие. :daaa:
Аватар
ичиконти
Виенско кафе
Мнения: 475
Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
Местоположение: Севлиево
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 107 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ичиконти »

Daniela Pargu написа: Апр 25, '24, 22:23 Така хубаво описваш,че ми се дояде! :D
А как затваряш бульона под налягане ?
Буркан, капапачка, варене от завиране до спиране-20 мин. Гледаш бульона да е топъл, че пестиш време. До завиране газ на макс, а после почти на мин. Изчакване да падне предпазния клапан и вадене на буркана. Стандартното обръщане с капачката надолу и като изстине-в мазата. Под налягане е достатъчно 20 мин. 120 и кусур градуси и 3,4 налягане, трепе всичко.



Изображение
Изображение
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5274
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 99 пъти
Получил благодарност: 105 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Daniela Pargu »

Благодаря ти, чудесна идея !
Разбирам го като да се ползва тенджерата под налягане !
Ще пробвам :daaa:
пп. а в колко вода слагаш буркана ?
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”