Мушкато

Публикувай отговор
Аватар
Клеър
Баш кафе майстор
Мнения: 2890
Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
Дал благодарност: 1359 пъти
Получил благодарност: 1335 пъти

Re: Мушкато

Мнение от Клеър »

Ами почива си и пак изкарва бутончета , но аз му ги махам , защо да се тормози и зимата в студа на стълбището да цъфти . Той ми е подарък от Маги и миналата година като го вкоренявах ( беше малка ческа) още без корени , а изкара цветен бутон , и аз естествено го махнах , та като се разсърди , та като загни , на два пъти го рязах , абе не ще и не ще цяла зима стои като препарирано , аз го отписах направо , ама като взе че на пролет се вкорени , бавно , бавно навакса и зацъфтя . Мисля до ноември цъфтя , после го орязах почти до дъно и изкара малки листенца и цяла зима му махам бутончетата . Ще си вкореня още едно растение за догодина , живот и здраве да е , ще го гледам на перваза на топло да видим , но сега не ми се рискува .

Дива , сега е още мъничак след орязването , но до на пролет като се разрастне все ще намеря някоя ческа и ти да си вкорениш .
Някои мушката си заслужава да ги има човек в няколко саксии . Много съм доволна от този сорт . През лятото розовото му е по- салмонено и по- светло , а сега е като неоново розово , точно както се вижда на снимката . Дори от студа венчелистчетата му са малко завити надолу , а иначе са хубаво разтворени .
Този Салмон го имахме по- назад във времето , обаче го загубихме , не помня по каква причина , обаче сега ще се подсигоря с две саксии . Дори като ми го изпрати Маги и майка така му се зарадва , че пак ще го имаме , а той голям инат излезе . Ако не се беше вкоренил , щях да го търся със сигурност . Красавец !

А този First yellou , го гледах 4 години , той на нищо не прилича , нито на жълт прилича , цъфти с по няколко мижави цветчета и храстчето му едно никакво , никаква декоративнист . Заслужава си да го отглеждаш ако правиш някакви кръстоски , хибридизации . Дори му бях купила жълта саксия малко по- така да изглежда , обаче и това не помогна за разкрасяването му , пък сух ли не го държах да видя какво иска , пък влажен ли , пък на слънце ли или на шарена или плътна сянка , нищо не го направи при мен по - красив и просто в кофата отиде .
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4891
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 352 пъти
Получил благодарност: 279 пъти

Re: Мушкато

Мнение от Di_Va »

Клеър, ти много си му угаждала на First yellou, аз съм го неглижирала и сигурно за това не е загинал още :lol: .
Колкото за другия, аз мислех че цъфти така целогодишно и затова го пожелах, не се чувствай ангажирана по никакъв начин, ако вземе че се разрастне - добре, но ако не се развива достатъчно, нека при теб да се задържи поне!
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10776
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 243 пъти
Получил благодарност: 460 пъти
Обратна връзка:

Re: Мушкато

Мнение от botan »

До сега не съм виждал ни един First Yellow, който да не е с вирусна инфекция и предполагам лошото му представяне се дължи до голяма степен на това. :roll:
Insta: ex_hort
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10041
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 636 пъти
Получил благодарност: 1127 пъти

Re: Мушкато

Мнение от greeneyed »

pelargonium first yellow improved е най-издържливито , но и най-невзрачното растение, не се губи нито от преполиване, нито от засушаване. Просто не е жълто, да кажеш , че имаш необичаен цвят. Иначе цъфти обилно, но не се забелязва между останалите мушката около него, все едно го няма. ;)

Изображение
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
Клеър
Баш кафе майстор
Мнения: 2890
Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
Дал благодарност: 1359 пъти
Получил благодарност: 1335 пъти

Re: Мушкато

Мнение от Клеър »

Di_va , то моето не загина изобщо , цъфтеше си , обаче исках да стане по така , да прилича на нещо , малко от малко . Диваче , как ще стане по- красиво , ама на .
Ама каак няма да порасне Салмончо , ще порасне и ще взема чесначе , аз защо им се кланям на челна стойка на мушкатата , всеки ден им завъртам саксийките , всяка деседдневка храничка им давам , поя ги , галя ги , с две думи не съм наред .

Не съм забелязала да има вирус моето фърст йелоу .

Сега имам друго " жълто " - Цъфти на втората ходина , е тази ще му е втората , да видим ще цъфне ли , ще ми хареса ли или и него ще засиля , да му мисли . Иначе го обгрижвам добре , приказвам му , милвам го , но ако ме разочарова и то , ще скъсам със жълтите мушката .
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6024
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2091 пъти
Получил благодарност: 1206 пъти

Re: Мушкато

Мнение от alys »

Да не изпусна красивия момент
:ieeee: . Подарък от приятелка :tzeluvka: .
Изображение
Van
Kафенце
Мнения: 25
Регистриран на: Яну 16, '14, 21:48
Дал благодарност: 1 път

Re: Мушкато

Мнение от Van »

Здравейте, пиша тук, за да помоля за помощ, защото както върви моето положение, ще си загубя сортовите мушката. Всичко започна така. В един ъгъл на остъклена тераса са настанени целогодишно всичките му мушката. Тази година реших да направя разсад на кобея. В момента, когато кобеята направи трето листо, преместих саксийка та на слънце до мушкатата. На следващия ден излизам да погледна как се развива всичко и гледам кобеите изядени до стъблото. Листата ги няма. Чудих се, преместих саксиййката от външната страна и си рекох, то сигурно някъде има от зелените гъсеници, които по принцип съм намирала върху мушката с изядени листа. Не открих нищо. На следващия ден гледам в саксиите на мушкатата пръстта изкопана, все едно, че някой ровил и хвърлял пръст навън. Разглеждам по_ обстойно и забелязвам имам и кактуси там, и при кактусите ровено. Един кактус изяден прецизно отдолу до корена и направо падна. Изхвърли го. Оттам се грабнахме с мм и от Бриколажа купихме голяма торба с пръст. Започвам пресаждане на всички мушката и на кактуси, наред на всичко. След цял ден игра на терасата, се успокои, изхвърлихме старата пръст. На следващия ден отивам за инспекция и като видях хвърлена пръст от две мушката и направо се отчаях. Четох за земна пчела, но нищо не хвърчи наоколо. Не знам какво е. Ще ми убие цветята евентуално с времето, ако продължи да рови. Ако на някой му се е случвало, моля да сподели. Благодаря.
Lilly
Чист кофеин
Мнения: 5057
Регистриран на: Сеп 2, '16, 09:50
Дал благодарност: 268 пъти
Получил благодарност: 1339 пъти

Re: Мушкато

Мнение от Lilly »

Надявам се някой да знае за какво става дума. Аз не зная. Но предполагам , че гадината лети - пресадила си и нищо не си намерила в почвата. Първо бих напръскала целия балкон с някакъв препарат за летящи насекоми. Бих сложила лепящи листчета срещу насекоми. Не зная почвата с какво може да се полее, но може в агроаптеките да имат идея. Бих напръскала с инсектицид всички вътрешни растения - ако хапне нещо , да му преседне . Такова прегризване на стъбълцето при корена съм срещала при хоботника , но да рови почвата ...не съм срещала такава информация. И понеже имам опит , че рядко получавам във форума отговор на въпроси , свързани с болести и вредители, първо бих затичала до някоя агроаптека с надеждата да попадна на добър агроном.
Van
Kафенце
Мнения: 25
Регистриран на: Яну 16, '14, 21:48
Дал благодарност: 1 път

Re: Мушкато

Мнение от Van »

Благодаря за отговора, Лили, ще попитам в агроаптека, но преди това ще изсипя последните саксии, в които има изровена пръст, ще взема и лупа и ще потърся детайлно. Да знам поне какво е това чудо, ако мога да го хвана на местопрестъплението.
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10041
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 636 пъти
Получил благодарност: 1127 пъти

Re: Мушкато

Мнение от greeneyed »

Щом е прегризал кактуса,това е гризач.
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Публикувай отговор

Обратно към “Цветя в сандъци”