Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Линк към рецептата за кашкавал (имам известен опит, използвайки овче мляко) https://bezmotika.com/topic/393-%D0%BA% ... ment-14334
Миналата година правих опити за направа на кашкавал от овче мляко. Установих, че ми трябват по-подходящи съдове. Трудното е, когато кашкавалът е горещ и трябва бързо да се направи на питка. Също важен момент е кога да извадиш кашкавала от горещата суроватка (не съм сигурна, че така се казва). Това, което ме отказа, е трудното съхранение на направения кашкавал. А и вкусът на кашкавала от овче мляко не ми допадна така, както ни харесва "кашкавалът", направен с лимонтузу.
Сиренето съхранявам в саламура от суроватката, като на 1 л течност добавям 120 г морска сол, тоест 12% разтвор на сол (това го пише и в рецептата). Бидончетата стоят при около 14 -16 градуса през лятото. През зимата не пада под 9 градуса.
И линк към цялата тема за направа и съхранение на сирене, кисело мляко, масло и бърз кашкавал (с лимонтузу) https://bezmotika.com/topic/393-%D0%BA% ... %BD%D0%B5/
Re: Домашно приготвяне на сирене, кашкавал, катък и други млечни деликатеси.
Мерси за линка! Ще прегледам темата.