Въпроси разни и разнообразни

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Заключено
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1437
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 79 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от katina »

ToBo написа:Някой да е чувал за (и най-вече практикувал) торене с мая за хляб?
Ето тук инфо
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... start=1260
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
wenche

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от wenche »

За мая не мога да споделя, че нямам личен опит, но имам галони с ферментирала коприва. Не съм се престрашила да я приложа, защото ароматът е .... няма подходяща икона. Страх ме е, че ще обгазя селото, а не ми се разправя с гражданска защита. Не мога и да я изхвърля, пак по същата причина. Но ще трябва да я изразходвам, защото току виж експлодирали тубите от жегата . Разрежда ли се това нещо, да не изгоря китките :hmmm: :|
РОУЗ

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от РОУЗ »

Разрежда се минимум 1 към 10, иначе със сигурност ще ги изгориш.
Със съвсем блед разтвор на подобна адска смеска преди време ми се завиха листата на доматките.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1058
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 426 пъти

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от ln_none »

С коприва се полива сутрин или вечер, тайно. По принцип е листен тор и се пръска, но на мен вече не ми останаха нос и нерви да пръскам, затова само поливам под корена - така се спестява по-голямата част от уханията. Най-миризливо е, като почне да съхне на слънцето, като изсъхне изчезва и миризмата. Бавно се отмирисва и от ръцете, та не я пипай много-много.

Разреждането зависи от пропорциите, в които си я направила. Аз ползвам неразредена за поливането и проблем не е имало.
wenche

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от wenche »

Пъкленият плат за действие се изяснява - разреждам за всеки случай, за да не уморя китките, поливам и заминавам за София за ден-два-три.
Благодаря, златни ! :tzeluvka: :tzeluvka:
Аватар
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4787
Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 1 път

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от Tanet »

Ама защо трябва да ферментира копривата. Нали като се прави билков извлек се кисне примерно в студена вода едно денонощие и после се пие защото по принцип си започва ферментация на захарите, което променя извлека и не е желателно. И ние поливахме с копривен извлек ама копривата кисна два дни в един бидон и после поливахме не сме я държали дълго за замирисва :hmmm: , виж птичото ако трябва да си отлежи.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]

градинките на "утринния покой"
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1058
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Местоположение: Сахара
Получил благодарност: 426 пъти

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от ln_none »

Е, къде е билков извлек за човешка консумация, къде листен тор :hihihi: А ферментиралите храни са полезни и за хората, лактобацилус и т.н. Кисело зеленце, ммм?

Принципно може и така да се процедира, но казват, че бил по-слаб ефекта. Може и да се кипне като отварка. Аз сериозно се замислям дали да не почна по този метод, че доста ми е пописнал удивителния чаромат.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5271
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 96 пъти
Получил благодарност: 102 пъти

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от Daniela Pargu »

Копривата преди да ферментира я препоръчват /не съм го ползвала!/срещу въшки и др. паразити, а като тор - след ферментацията!
Така,че за екоторене -бидоня :hihihi: с чаромата :daaa: :D
Аватар
ToBo
Чист кофеин
Мнения: 7642
Регистриран на: Апр 21, '12, 20:41
Местоположение: София

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от ToBo »

krasota написа:
ToBo написа:Някой да е чувал за (и най-вече практикувал) торене с мая за хляб?
Ето тук инфо
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... start=1260
Много благодаря :dovolen:
Никога не е късно да засадиш клематис...
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнение от apis »

Аз кисна копривата за 24 часа в студена вода.Прецеждам и пръскам.Не разреждам.
Стои ли повече от 24 часа разтвора помътнява,започва да става кашесто,и не става за пръскане.Става за торене около корена.

Дървесната пепел също стои 24 часа(3 суп. лъж. на 10 л. вода),прецеждам,пръскам.

Ореховата шума (1/2 до 1/3 от кофата е с нарязана на 2 на 3 шума,долива се със студена вода), кисне от 14 до 21 дни.
Разтвора си остава бистър,прецеждам,пръскам.

Други билки ги попарвам с вряла вода,пак престояват 24 часа,прецеждам,пръскам.
Заключено

Обратно към “Разни и разнообразни теми”