Въпроси разни и разнообразни
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 79 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Въпроси разни и разнообразни
Ето тук инфоToBo написа:Някой да е чувал за (и най-вече практикувал) торене с мая за хляб?
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... start=1260
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Re: Въпроси разни и разнообразни
За мая не мога да споделя, че нямам личен опит, но имам галони с ферментирала коприва. Не съм се престрашила да я приложа, защото ароматът е .... няма подходяща икона. Страх ме е, че ще обгазя селото, а не ми се разправя с гражданска защита. Не мога и да я изхвърля, пак по същата причина. Но ще трябва да я изразходвам, защото току виж експлодирали тубите от жегата . Разрежда ли се това нещо, да не изгоря китките
Re: Въпроси разни и разнообразни
Разрежда се минимум 1 към 10, иначе със сигурност ще ги изгориш.
Със съвсем блед разтвор на подобна адска смеска преди време ми се завиха листата на доматките.
Със съвсем блед разтвор на подобна адска смеска преди време ми се завиха листата на доматките.
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1058
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 426 пъти
Re: Въпроси разни и разнообразни
С коприва се полива сутрин или вечер, тайно. По принцип е листен тор и се пръска, но на мен вече не ми останаха нос и нерви да пръскам, затова само поливам под корена - така се спестява по-голямата част от уханията. Най-миризливо е, като почне да съхне на слънцето, като изсъхне изчезва и миризмата. Бавно се отмирисва и от ръцете, та не я пипай много-много.
Разреждането зависи от пропорциите, в които си я направила. Аз ползвам неразредена за поливането и проблем не е имало.
Разреждането зависи от пропорциите, в които си я направила. Аз ползвам неразредена за поливането и проблем не е имало.
Re: Въпроси разни и разнообразни
Пъкленият плат за действие се изяснява - разреждам за всеки случай, за да не уморя китките, поливам и заминавам за София за ден-два-три.
Благодаря, златни !
Благодаря, златни !
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4787
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 1 път
Re: Въпроси разни и разнообразни
Ама защо трябва да ферментира копривата. Нали като се прави билков извлек се кисне примерно в студена вода едно денонощие и после се пие защото по принцип си започва ферментация на захарите, което променя извлека и не е желателно. И ние поливахме с копривен извлек ама копривата кисна два дни в един бидон и после поливахме не сме я държали дълго за замирисва , виж птичото ако трябва да си отлежи.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1058
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 426 пъти
Re: Въпроси разни и разнообразни
Е, къде е билков извлек за човешка консумация, къде листен тор А ферментиралите храни са полезни и за хората, лактобацилус и т.н. Кисело зеленце, ммм?
Принципно може и така да се процедира, но казват, че бил по-слаб ефекта. Може и да се кипне като отварка. Аз сериозно се замислям дали да не почна по този метод, че доста ми е пописнал удивителния чаромат.
Принципно може и така да се процедира, но казват, че бил по-слаб ефекта. Може и да се кипне като отварка. Аз сериозно се замислям дали да не почна по този метод, че доста ми е пописнал удивителния чаромат.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 96 пъти
- Получил благодарност: 102 пъти
Re: Въпроси разни и разнообразни
Копривата преди да ферментира я препоръчват /не съм го ползвала!/срещу въшки и др. паразити, а като тор - след ферментацията!
Така,че за екоторене -бидоня с чаромата
Така,че за екоторене -бидоня с чаромата
Re: Въпроси разни и разнообразни
Много благодаряkrasota написа:Ето тук инфоToBo написа:Някой да е чувал за (и най-вече практикувал) торене с мая за хляб?
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.ph ... start=1260
Никога не е късно да засадиш клематис...
Re: Въпроси разни и разнообразни
Аз кисна копривата за 24 часа в студена вода.Прецеждам и пръскам.Не разреждам.
Стои ли повече от 24 часа разтвора помътнява,започва да става кашесто,и не става за пръскане.Става за торене около корена.
Дървесната пепел също стои 24 часа(3 суп. лъж. на 10 л. вода),прецеждам,пръскам.
Ореховата шума (1/2 до 1/3 от кофата е с нарязана на 2 на 3 шума,долива се със студена вода), кисне от 14 до 21 дни.
Разтвора си остава бистър,прецеждам,пръскам.
Други билки ги попарвам с вряла вода,пак престояват 24 часа,прецеждам,пръскам.
Стои ли повече от 24 часа разтвора помътнява,започва да става кашесто,и не става за пръскане.Става за торене около корена.
Дървесната пепел също стои 24 часа(3 суп. лъж. на 10 л. вода),прецеждам,пръскам.
Ореховата шума (1/2 до 1/3 от кофата е с нарязана на 2 на 3 шума,долива се със студена вода), кисне от 14 до 21 дни.
Разтвора си остава бистър,прецеждам,пръскам.
Други билки ги попарвам с вряла вода,пак престояват 24 часа,прецеждам,пръскам.