Билките - полезни и опасни
Модератор: Миша
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 351 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Билките - полезни и опасни
Защо толкова бързаш? Според мен само босилекът ти е достатъчно голям, но и той може още доста време да си остане в торфената пелетка. Всички други растения са съвсем малки и всъщност пикиране не е ли поставяне на растенията в единични съдове, след като са били на гъст разсад ? Твоите растения трябва да останат в този торф и след като поотрастнат достатъчно, да ги прехвърлиш в по-голям съд, след като внимателно отстраниш опаковката на пелетата, макар, че коренчетата трябва да могат спокойно да минат през нея и да не я махаш.
Re: Билките - полезни и опасни
В същност, аз май питам дали да ги поставям в по-голям контейнер.
Бавни са ми някак. Доматите с тях(31.01) вече са големи.
А треволяка е съвсем мъничък.
Иначе не им се показват корените и нека си стоят там.
Аз за тиквичката, която беше с тях що не питам?
Щото на петия ден корените по един сантиметър навън и то няма нищо за питане - трябва да се пресажда.
Бавни са ми някак. Доматите с тях(31.01) вече са големи.
А треволяка е съвсем мъничък.
Иначе не им се показват корените и нека си стоят там.
Аз за тиквичката, която беше с тях що не питам?
Щото на петия ден корените по един сантиметър навън и то няма нищо за питане - трябва да се пресажда.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 351 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Билките - полезни и опасни
Мисля, че трябва интуитивно да ги местиш на по-широко - като решиш, че са порастнали достатъчно и им става тесничко на коренчетата, значи е време.Защото виж колко различно нарастват във времето.
Re: Билките - полезни и опасни
А си купих растения, но магданоза не върви на добре, а и босилека такъв един изсветлял ми се вижда .... май им трябва светло.
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Билките - полезни и опасни
Мерудията ти,магданоза впрочем ти е доста прораснал . Ми слагай по-често в гозбичките дето готвиш де , виждам само тук там някое отщипано от високо листче а то трябва някъде на около 4, 5 сантима от почвата да се изреже за да избие нова , млада листна маса , щото сега е заприличал на моя сега дето е в градината - "полегнала е Тодора"troll написа:А си купих растения, но магданоза не върви на добре, а и босилека такъв един изсветлял ми се вижда .... май им трябва светло.
А на босилекът какъв кусур му търсиш - та той си е такъв снажен хубавец , аз не го виждам изсветлял - дори напротив, само дето това чудо не обичам да го ползвам никъде в кухнята си !
Истината е като водата - винаги намира път!...
Re: Билките - полезни и опасни
За мен туй е абсолютно ново.
трябва ли да ги суша после?
Изядох по някое и друго листо и веднага сфанах вкусовите акценти, които познавам от тук от там.
Но на розмарина ми изсъхна един клон и като го премахнах миришеше два пъти повече.
т.е. може би е добре дасе суши и стрива като се използва.
А има и нещо друго....ъъъъ.... аз съм подминал 50 години и вкусовите ми рецептори не са като на малаче, ами като на стария вол, на дядо му.
И може би и мярката ми е сбъркана....
Аз ако мога готвя без подправки и всеки си слага.
трябва ли да ги суша после?
Изядох по някое и друго листо и веднага сфанах вкусовите акценти, които познавам от тук от там.
Но на розмарина ми изсъхна един клон и като го премахнах миришеше два пъти повече.
т.е. може би е добре дасе суши и стрива като се използва.
А има и нещо друго....ъъъъ.... аз съм подминал 50 години и вкусовите ми рецептори не са като на малаче, ами като на стария вол, на дядо му.
И може би и мярката ми е сбъркана....
Аз ако мога готвя без подправки и всеки си слага.
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Билките - полезни и опасни
....специално магданоза на мен по- ми харесва нарязан в кутийка и във фризера , сушен си губи аромата!
а това за рецепторите е вярно и не си само ти ...във всички нас ВСИЧКО се променя , аз за това и в този етап на живота си наблягам на по силни пикантини и ароматици в манджите иначе ми звучи като блудкаж а децата ме гледат ей така ...но пък им харесва , гледам младата жена в семейството ни упорито следва подправките ми!
А ти за какво си се заредил с тия подправки в къщи , ако няма да ги ползваш в манджите си!?!...и как така после ще си реже всеки в чинийката , малко не схващам ...ми то не е същото , поне за мен!?
Като се заприказвахме за рецепторите , се сетих и за един майтап при мен със обонянието - след като предната седмица така да се каже ме събори грипа. Ами като ужким се възстанових здравословно, установих че ми липсва обонянието - фъшкам си аз така любимият парфюм обаче не усещам аромата чудя се аз каква е тая работа , правя консулт с домашния любимец...а за него всичко е както трябва да бъде и се спрях с фъшкането щото иначе щях да продължа и то незная до кога и да заприличам на подвижна парфюмерия! ...страшна работа ,и мисля че причината е във Бабата на старата кравушка!
а това за рецепторите е вярно и не си само ти ...във всички нас ВСИЧКО се променя , аз за това и в този етап на живота си наблягам на по силни пикантини и ароматици в манджите иначе ми звучи като блудкаж а децата ме гледат ей така ...но пък им харесва , гледам младата жена в семейството ни упорито следва подправките ми!
А ти за какво си се заредил с тия подправки в къщи , ако няма да ги ползваш в манджите си!?!...и как така после ще си реже всеки в чинийката , малко не схващам ...ми то не е същото , поне за мен!?
Като се заприказвахме за рецепторите , се сетих и за един майтап при мен със обонянието - след като предната седмица така да се каже ме събори грипа. Ами като ужким се възстанових здравословно, установих че ми липсва обонянието - фъшкам си аз така любимият парфюм обаче не усещам аромата чудя се аз каква е тая работа , правя консулт с домашния любимец...а за него всичко е както трябва да бъде и се спрях с фъшкането щото иначе щях да продължа и то незная до кога и да заприличам на подвижна парфюмерия! ...страшна работа ,и мисля че причината е във Бабата на старата кравушка!
Истината е като водата - винаги намира път!...
- nadin
- Чист кофеин
- Мнения: 7219
- Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 29 пъти
- Получил благодарност: 413 пъти
- Обратна връзка:
Re: Билките - полезни и опасни
Има подправки които са по-добре да се консумират сушени други не.troll написа:За мен туй е абсолютно ново.
трябва ли да ги суша после?
Изядох по някое и друго листо и веднага сфанах вкусовите акценти, които познавам от тук от там.
Но на розмарина ми изсъхна един клон и като го премахнах миришеше два пъти повече.
т.е. може би е добре дасе суши и стрива като се използва.
А има и нещо друго....ъъъъ.... аз съм подминал 50 години и вкусовите ми рецептори не са като на малаче, ами като на стария вол, на дядо му.
И може би и мярката ми е сбъркана....
Аз ако мога готвя без подправки и всеки си слага.
За мен магданоза и копъра си губят тотално вкуса като се сушат. Аз ги съхранявам замразени. От друга страна джоджена, ментата, босилека, и чубрицата не стават замразени, тях ги суша. Повечето от сушените подправки трябва да се слагат в края на готвенето. Ако ги сложиш рано губят вкуса ако ги сложиш късно не се сваряват достатъчно и не отделят аромат.
Re: Билките - полезни и опасни
Благодаря Надин!
Аз туй го сфанах по принцип, но не за отделните растения.
Слагам на боба риган, от магазина и понеже има много различен вкус, го слагам два пъти.
Един път преди да ври и втори път , след като го изключа.
Пак мерси!
Аз туй го сфанах по принцип, но не за отделните растения.
Слагам на боба риган, от магазина и понеже има много различен вкус, го слагам два пъти.
Един път преди да ври и втори път , след като го изключа.
Пак мерси!