Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Модератор: Миша
-
- Виенско кафе
- Мнения: 474
- Регистриран на: Апр 9, '13, 15:42
- Местоположение: Ахтопол,Стара Загора
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
По-добре на защитено място,особено в северните и западни райони на България.Аз все пак живея на югоизток .Наблюденията са ми,че малките смокинови дръвчета страдат от студа.А и тази зима беше дълга и доста студена.От опитната станция по овощарство в Поморие ми казаха,че нашите , местни сортове са по-издържливи на студ.Да видим френските сортове,които накупих как ще ги опазвам зимата. Мисля да им правя някакви кожухчетаapis написа:А опита на azalia показва,че е по добре да е на проветриво място,от колкото на място защитено от вятър.
„Питате ме защо купувам ориз и цветя?
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
azalia , в една от темите Таралас писа,че за такива голями смокинови насаждения правят специални защитни конструкции.
-
- Виенско кафе
- Мнения: 474
- Регистриран на: Апр 9, '13, 15:42
- Местоположение: Ахтопол,Стара Загора
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Да,правят,но аз се съобразявам с моя джоб .Затова ще им мислим нещо побългарено .
„Питате ме защо купувам ориз и цветя?
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Това вкопаване в земята,което ivanina показа нагледно,при повече на брой растения ще е трудоемко,може и клони да се счупят,
пък твоите смокини ще бъдат и с много по голяма височина,все пак си в район характерен за смокинови насаждения.
А увиването на всяко едно растение поотделно с изолиращо платно ?
пък твоите смокини ще бъдат и с много по голяма височина,все пак си в район характерен за смокинови насаждения.
А увиването на всяко едно растение поотделно с изолиращо платно ?
-
- Виенско кафе
- Мнения: 474
- Регистриран на: Апр 9, '13, 15:42
- Местоположение: Ахтопол,Стара Загора
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
apis написа:Това вкопаване в земята,което ivanina показа нагледно,при повече на брой растения ще е трудоемко,може и клони да се счупят,
пък твоите смокини ще бъдат и с много по голяма височина,все пак си в район характерен за смокинови насаждения.
А увиването на всяко едно растение поотделно с изолиращо платно ?
Да ,така мисля да направя-увиване с някакво платно.
„Питате ме защо купувам ориз и цветя?
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
Купувам ориз, за да живея, а цветята – за да имам причина да живея.”
Конфуций
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 352 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Azalia, ако ти на морския благоприятен климат зазимяваш, то какво да кажем ние, дена си нямаме море? Обаче аз през последните година-две съм решила да не си създавам излишни проблеми и растенията, които не устояват на климата при нас, ( макар да не е особено студено), просто си заминават. Имам една, поредна японска мушмула, която верно красива е, вечнозелена, но и тя тази зима измръзна. Тъкмо бяхме вдигнали секирата, образно казано, да я махаме и гледам, избили от долу нови клонки, също като при смокините, така че и тя остава.
За смокините не зная дали трябва да изрежете старите стъбла, в чиято основа са новопоявилите се клонки, и ако да, до къде?
За смокините не зная дали трябва да изрежете старите стъбла, в чиято основа са новопоявилите се клонки, и ако да, до къде?
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5274
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Понеже тукашния сняг някакси предразполага към мисли за смокини ,та и аз да кажа- тук с годините каквото не сме чули и чели,това не сме използвали за защита зимно време!Ефектът е еднакъв -демек кръгла нула!С корените проблеми няма и без защита!
Вече нищо не зазимявам- измръзва до земята и пуска нови клонки- като станат видими- тогава режа старите/до долу/!
Къъъсна есен имаме малки топчета - ни зелени и по-рядко узрели смокинки-като камъчета!
Мъча ги - с бая сила дупча- за сладко Голяма екзотика!Та това е от мен в тоя хубав ден!
Вече нищо не зазимявам- измръзва до земята и пуска нови клонки- като станат видими- тогава режа старите/до долу/!
Къъъсна есен имаме малки топчета - ни зелени и по-рядко узрели смокинки-като камъчета!
Мъча ги - с бая сила дупча- за сладко Голяма екзотика!Та това е от мен в тоя хубав ден!
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 352 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
, тоест от тазгодишния прираст едва ли ще дочакаме плод
Ми ще поживеем, ще видим, пък дано някоя зима устискат и ни зарадват с плодове
А до тогава, търсенето на студоустойчиви сортове продължава!
Ми ще поживеем, ще видим, пък дано някоя зима устискат и ни зарадват с плодове
А до тогава, търсенето на студоустойчиви сортове продължава!
- ivrabetsa
- Кафевар/ка/
- Мнения: 828
- Регистриран на: Ное 15, '12, 23:50
- Местоположение: Близо до морето
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
След дълго издирване и много чакане се сдобих с две фиданки от сорта Magnifika dry ,който е идеален за сушени смокини,заради високата захарност и ниско водно съдържание.Много съм щастлив!
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5274
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Завиждаам, завиждаам!
Ще ядете плод , пък при мен - шикалки- и за сладко от зелени не стават
сега ми хрумва - стават за прашка
Ще ядете плод , пък при мен - шикалки- и за сладко от зелени не стават
сега ми хрумва - стават за прашка