Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от Таралас »

wrong dreamer написа:Магнифика са просто много сухи /обратното на сочни /, но за сушене май са жилави.
Жоро и Дотато се суши масово в Италия. Визирам жълтите сортове.
Кадота е синоним на Дотато или беше обратното
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
wrong dreamer
Двойно кафе
Мнения: 191
Регистриран на: Ное 6, '13, 22:08

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от wrong dreamer »

Виж колко имена се ползват по света за Дотато :
Dottato Abruzze, Adottato, Binello, Dattero , Datteresi, Dottato Bianco,
Grascello, Trifero, Medot, Gentile, Napoletani, Ottato, Uttato, Vottato,
Kadota, Clarkadota, Endrich, White Endrich, White Pacific, Ficus carica binella Risso.
Това са 20 имена. А сорта е стар. По стар от Адриатика.Мисля, че е от Неапол, но това са само спомени. Помня също, че Плиний Стари е описал сорта....
В Италия се сушат годишно около 80-100 000 тона.
Аватар
Таралас
Кафе машина
Мнения: 3155
Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от Таралас »

wrong dreamer написа:Виж колко имена се ползват по света за Дотато :
Dottato Abruzze, Adottato, Binello, Dattero , Datteresi, Dottato Bianco,
Grascello, Trifero, Medot, Gentile, Napoletani, Ottato, Uttato, Vottato,
Kadota, Clarkadota, Endrich, White Endrich, White Pacific, Ficus carica binella Risso.
Това са 20 имена. А сорта е стар. По стар от Адриатика.Мисля, че е от Неапол, но това са само спомени. Помня също, че Плиний Стари е описал сорта....
В Италия се сушат годишно около 80-100 000 тона.
Митак, на тва се казва ВЪЙЙЙЙ
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Аватар
daxc
Виенско кафе
Мнения: 361
Регистриран на: Яну 27, '15, 10:06
Получил благодарност: 7 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от daxc »

В моя край почти никой не предпазва смокините през зимата. Те измръзват и отново избиват клони през лятото. И така всяка година.

Посъветвайте ме, как да предпазя смокините от измръзване? Не ме устрийва варианта с оставянето да измръзват всяка година.
Deleted User 2919

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Deleted User 2919 »

Миналата зима беше доста студена и мразовита, само корените на смокините бяха заострупани с листа. Към пролетта някои клонки измръзнаха, срязах ги..Имахме малка реколта. на другата смокиня измръзването на клонки беше тотално, докато избият нови клонки трябваше време, три смокинки -плодчета дала е тя, и то късно. Тази година направихме за едната завиване и затрупване с листа, за другата направихме покриване с дъски, стана като къщичка и затрупахме с листа. На пролет ще напиша за резултата. За сега не знам даже с какво може да изненада зимата. Пишат уж синоптиците, че ще бъде топла и снеговита..А и те знаят ,май ,малко повече от нас и също се изненадват заедно с нас.. :D
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от prijatel62 »

daxc написа:В моя край почти никой не предпазва смокините през зимата. Те измръзват и отново избиват клони през лятото. И така всяка година.

Посъветвайте ме, как да предпазя смокините от измръзване? Не ме устрийва варианта с оставянето да измръзват всяка година.
За да не пиша много, давам ти линк с кратко описание за формиране на стелеща корона при смокинята, удобна за предзимно зариване с почва в по-студените райони.
http://sinor.bg/13549-Smokinya-sas-stel ... o-izmrazva" onclick="window.open(this.href);return false;
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Аватар
daxc
Виенско кафе
Мнения: 361
Регистриран на: Яну 27, '15, 10:06
Получил благодарност: 7 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от daxc »

prijatel62 написа:
daxc написа:В моя край почти никой не предпазва смокините през зимата. Те измръзват и отново избиват клони през лятото. И така всяка година.

Посъветвайте ме, как да предпазя смокините от измръзване? Не ме устрийва варианта с оставянето да измръзват всяка година.
За да не пиша много, давам ти линк с кратко описание за формиране на стелеща корона при смокинята, удобна за предзимно зариване с почва в по-студените райони.
http://sinor.bg/13549-Smokinya-sas-stel ... o-izmrazva" onclick="window.open(this.href);return false;
Линка е неактивен.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от kim »

При мен се отваря. Я пак.

http://sinor.bg/13549-Smokinya-sas-stel ... o-izmrazva" onclick="window.open(this.href);return false;
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
daxc
Виенско кафе
Мнения: 361
Регистриран на: Яну 27, '15, 10:06
Получил благодарност: 7 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от daxc »

За съжаление не ми отваря желаната страница.
На нейно място: " Втора седмица никой не предлага царевица на борсата".

Какво е заглавието на статията?
Deleted User 2919

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Deleted User 2919 »

daxc написа:За съжаление не ми отваря желаната страница.
На нейно място: " Втора седмица никой не предлага царевица на борсата".

Какво е заглавието на статията?
14-01-2008 г. Истина е, че смокинята, формирана със стелеща корона се предпазва по-лесно от зимните студове. Всяка есен основните стъбла се затрупват с почва – около 20 см над наклонените клони. След засаждане оставяте растението да се развива свободно. През есента трябва да го наведете в хоризонтално положение, като го прикрепите с колчета. През следващата есен избирате една от развилите се издънки за втори основен клон и тя се навежда по същия начин, но в обратна посока. През следващата година се извършва редовна резитба, като развилите се многобройни леторасли се разреждат на разстояние 15 –20 см и също се навеждат. Позходящи за формиране на стелеща корона са сортовете Бяла италианска, Далматинска, Брънсуик, които имат рехава корона, слаб растеж и почти хоризонтално растящи клони. Не се притеснявайте, ако част от непокритите с почва клонки измръзнат. От останалата част от дървото ще покарат достатъчно леторасли, които обилно плододават през следващата година. Независимо, че смокинята може да се формира по няколко начина – като дърво, полухраст с няколко стъбла, със стелеща се корона или да се отглежда като издънкова култура, за нашите климатични условия все пак е най-добре тя да се формира като полухраст с няколко стъбла. За да се оформи по този начин в годината на засаждането растението се прерязва ниско на 1-2 пъпки над повърхността на земята. През следващата пролет от покаралите леторасли се подбират 4-5 за формиране на стъбла. През третата година на всяко стъбло се оставят по 2-3 външни клончета за изграждане на скелетните клони.
SINOR.bg



Аз не мога да си позволя тоз метод :eeeh: , половин градина тя ще превземе :D Ще я ограничавам, тя и така и така се шири...
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”