Да поприказваме за доматите - 2017
Модератор: Миша
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Снощи споделих с един мой познат,че ме е заинтригувал сорта Сорентино,а той ми каза,че бил много воднист и макар отвън да имал цвят,вътре не узрявал та не заслужавал внимание.Моля,някой ако го е отглеждал,да сподели мнение.
Благодаря предварително !
Благодаря предварително !
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Първата година даде една позната от изписани от нея от Италия, беше чудесен.После вече купувах от магазина. Но аз реших заради почвата се промени вкуса му..wesselin написа:Снощи споделих с един мой познат,че ме е заинтригувал сорта Сорентино,а той ми каза,че бил много воднист и макар отвън да имал цвят,вътре не узрявал та не заслужавал внимание.Моля,някой ако го е отглеждал,да сподели мнение.
Благодаря предварително !
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Аз събира семена за домати по следния начин : набелязания домат сагам в съд и забравям за него за няколко седмици. След това отстранявам ципата и заливам с вода ,разбърквам и изчаквам. Обикновена го правя в компотен буркан. Читавите семена са по- тежки и паат на дъното а отгоре изплуват празните и частиците от месото на домата. Като накланям буркана ги отливам. Доливам пак вода и пак отливам ,накрая има само хубави семена ,прецеждам през цетка и сагам да се просушат. След това прибирам в марлена торбичка. Започнах да правя така след ката един много възрастен дядо ,бил градинар в Австрия ,ми разказа как на времето лясковските градинари лятно време така ферментирали семената на доматите в дървени качета. А на пролет градинарите тръгвали с тях към Европа - та да изумяват там хората с българския вкус. Продавали и семена и разсади , и прекрасни домати.
От личния ми дългогодишен опит съм установила ,че обеззаразяването с кислородна вода и калиев перманганат и безсмислено. Правила съм много контролни проби и не съм установявала разлики в развитието на растенията. Според това ,което знам и съм чела болестите не се предават със семената . Маните се появяват след появата на благоприятни за развитието на патогените условия. Вирусите се пренасят от насекомите чрез соковете. А в семената е смо генетичната информация за растението.
Скъпите семена се пелетират и дражират. Първото е препиляване на обвивката на семенцето за по- бързо навлъгване и от там по- бързо и дружно поникване. Дражирането е покриване на семенцето с обвивка ( като на хапче). В тази обвивка се съдържа фунгицид за обеззаразяване на почвата ,понякога хранително вещество и дори хербециди. Дражираните семена са оцветени. И целта е бързо и дружно никнене , обеззаразяване , липса на плевели....
В заключение ние миналата година отгледахме над 20 000 стръка домат. Когато се използва качествен торф , има достатъчно светлина и се поддържа подходящ воден баланс проблеми с разсада няма.
Проблемите идват след разсаждането.
От личния ми дългогодишен опит съм установила ,че обеззаразяването с кислородна вода и калиев перманганат и безсмислено. Правила съм много контролни проби и не съм установявала разлики в развитието на растенията. Според това ,което знам и съм чела болестите не се предават със семената . Маните се появяват след появата на благоприятни за развитието на патогените условия. Вирусите се пренасят от насекомите чрез соковете. А в семената е смо генетичната информация за растението.
Скъпите семена се пелетират и дражират. Първото е препиляване на обвивката на семенцето за по- бързо навлъгване и от там по- бързо и дружно поникване. Дражирането е покриване на семенцето с обвивка ( като на хапче). В тази обвивка се съдържа фунгицид за обеззаразяване на почвата ,понякога хранително вещество и дори хербециди. Дражираните семена са оцветени. И целта е бързо и дружно никнене , обеззаразяване , липса на плевели....
В заключение ние миналата година отгледахме над 20 000 стръка домат. Когато се използва качествен торф , има достатъчно светлина и се поддържа подходящ воден баланс проблеми с разсада няма.
Проблемите идват след разсаждането.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Споделяното от теб, Слънчева, ще използвам. Вече поръсихме с вар там, където смятаме да садим доматите. Надявам се, че поне да намалят проблемите при домати , съмнявам се, че съвсем ще изчезнат..
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Аз съм отглеждала Соренто. Ако е един и същ със Сорентино , аз съм доволна. Сорта не го дават да е специално устойчив на болести. Подобно описание на гаден домат е Белмонде.wesselin написа:Снощи споделих с един мой познат,че ме е заинтригувал сорта Сорентино,а той ми каза,че бил много воднист и макар отвън да имал цвят,вътре не узрявал та не заслужавал внимание.Моля,някой ако го е отглеждал,да сподели мнение.
Благодаря предварително !
Но като цяло, моите хора у дома заключиха, че за салата най-вкусен е Червеният гигант. Розовите домати ги поставят на второ място.
По въпроса за обеззаразяването на семената, хубаво е да сте учили микробиология и да сте запознати с живота, оцеляването и разпространението на микробният свят, за да се изказвате толкова категорично.
Всеки който си цени труда, особено пък които гледат домати за пазар, ще вземат всички превантивни мерки.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Слънчева,
благодаря, че сподели опита си!
Мимилиса, не всичко, написано в книгите, се покрива с практиката и дългогодишния опит. И няма нужда от нападки. Но, ако денят ти ще е по-хубав, нападай мен (а не хора като Слънчева и Миша).
благодаря, че сподели опита си!
Мимилиса, не всичко, написано в книгите, се покрива с практиката и дългогодишния опит. И няма нужда от нападки. Но, ако денят ти ще е по-хубав, нападай мен (а не хора като Слънчева и Миша).
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Кой ви напада бе? Вие въобще не сте у ред, особено с нервите и егото.
Въобще какво се занимавам с вас.
Ай много ви здраве. Кудкудякайте си тука в тесен кръг само модераторките.
Въобще какво се занимавам с вас.
Ай много ви здраве. Кудкудякайте си тука в тесен кръг само модераторките.
- къщичка
- Кафе машина
- Мнения: 4945
- Регистриран на: Ное 6, '13, 12:46
- Местоположение: с. Николово, Русенско
- Дал благодарност: 128 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Като се извадят семената се оставят с пулпата около 20-30 часа, така тя ферментира и се обеззаразяват.Тихомир написа:Аз да отида и в другия полюс
някъде бях чел, че семената не се мият и чистят като се извадят от домата и се оставят така с тъканите по него.
Около семето се получавала една естествена защитна обвивка, микросреда от бактерии.
Последните години така правя.
Но аз искам да се подсигуря и допълнително, примерно с кислородна вода.
За него съм чела, че се обеззаразява непосредствено преди сеене, като само се измиват с вода.
Въпроса е дали с кислородна, дали с калиев п-т
Но дори и перфектно обеззаразени, това не ни дава гаранция за здрава реколта. Има и преносители на вируси и болести (трипси, белокрилки...) и също влияят фактори дъждове и околна среда.
Мисля, че това е най-общо синтезирано.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Аз микробиология не съм учила.
Но се препитавам с отглеждане на домати от години.
Мимилиса ,не се заяждам , всеки има право на мнение и аз го уважавам.
Исках да споделя опит , само опит.
А за мен зарзаватчийството е успешно когато се използва съвкупност от правилни мероприятия и благоприятни условия. Постигането им е резултат от много опит- грешки ,търпение ,наблюдение ,четене на научни изследвания ,разговори с успешни дългогодишни градинари ,мислене , запазване на добрите практики и премахване на грешните. Но най- вече практика.
През годините съм се сблъсквала с безумства изречени от " научени специалисти". И разумни практики на възрастни градинари ,които дори не могат да обяснят защо ги правят.
Аз знам ,че нищо не знам
Знам ,че ме чакат предизвикателства с всеки нов сезон ,има моменти когато се паникьосвам и отчайвам. Но винаги иа решение и мога да го намеря в опита.
Хубав ден ви желая!
Аз отивам в яслената оранжерия ,че след седмица ще се пикираме.
Но се препитавам с отглеждане на домати от години.
Мимилиса ,не се заяждам , всеки има право на мнение и аз го уважавам.
Исках да споделя опит , само опит.
А за мен зарзаватчийството е успешно когато се използва съвкупност от правилни мероприятия и благоприятни условия. Постигането им е резултат от много опит- грешки ,търпение ,наблюдение ,четене на научни изследвания ,разговори с успешни дългогодишни градинари ,мислене , запазване на добрите практики и премахване на грешните. Но най- вече практика.
През годините съм се сблъсквала с безумства изречени от " научени специалисти". И разумни практики на възрастни градинари ,които дори не могат да обяснят защо ги правят.
Аз знам ,че нищо не знам
Знам ,че ме чакат предизвикателства с всеки нов сезон ,има моменти когато се паникьосвам и отчайвам. Но винаги иа решение и мога да го намеря в опита.
Хубав ден ви желая!
Аз отивам в яслената оранжерия ,че след седмица ще се пикираме.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1715
- Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
- Местоположение: Видин
- Дал благодарност: 18 пъти
- Получил благодарност: 57 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
За много години,много здраве и берекет да има през тази година!
Започнахте ли със сеитбата на доматите?Аз нямах никакво търпение и първите ми семенца вече са посяти преди няколко дни.
Имам малка оранжерия,само 12 кв м ,та за нея трябва да се погрижа.Миналата година посях 3сорта за там-Панекра,Кивели и Афен.Доматите бяха като от пазара,едри,чудесни на вид ,но според ММ пластмасови на вкус,затова тъзи година реших той да избере какво да сея и сега съм посяла Прекос(дано да не съжалявам)
Големите ми притеснения идват от друго място.Почвата в градината е бедна и песъчлива,та за да я обогатим есента разхвърлихме върху цялата площ (около 400 кв м)две ремаркета с прегоряла оборска тор,която на пролет ще заорем.До тук добре,обаче незнам кога ис какво да обработя,за да се спася от плевелите.Дайте съвет какво да направя?
Започнахте ли със сеитбата на доматите?Аз нямах никакво търпение и първите ми семенца вече са посяти преди няколко дни.
Имам малка оранжерия,само 12 кв м ,та за нея трябва да се погрижа.Миналата година посях 3сорта за там-Панекра,Кивели и Афен.Доматите бяха като от пазара,едри,чудесни на вид ,но според ММ пластмасови на вкус,затова тъзи година реших той да избере какво да сея и сега съм посяла Прекос(дано да не съжалявам)
Големите ми притеснения идват от друго място.Почвата в градината е бедна и песъчлива,та за да я обогатим есента разхвърлихме върху цялата площ (около 400 кв м)две ремаркета с прегоряла оборска тор,която на пролет ще заорем.До тук добре,обаче незнам кога ис какво да обработя,за да се спася от плевелите.Дайте съвет какво да направя?