Пъпеши, Дини
Модератор: Миша
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31670
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1011 пъти
- Получил благодарност: 2311 пъти
Re: Пъпеши, Дини
Не, не на конструкция, на земята се отглеждат пъпеши, дини, тикви, тиквички за готвене.
На конструкция краставици, кратуни и декоративни тиквички.
На конструкция краставици, кратуни и декоративни тиквички.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Пъпеши, Дини
Медена роса трябва да лагерува!Мария Николова написа:Дините доузряват. Но пъпешите - не.
May the Force be with You!
Re: Пъпеши, Дини
Докато се чудя кога трябва да откъсна пъпеша, той се пукнал! А как ухае, не е истина!
- Вискяр
- Кафевар/ка/
- Мнения: 709
- Регистриран на: Окт 24, '11, 18:49
- Местоположение: В полите на Вискяр планина
- Обратна връзка:
Re: Пъпеши, Дини
Зимните пъпеши също.peterstamov написа:Медена роса трябва да лагерува!Мария Николова написа:Дините доузряват. Но пъпешите - не.
Захарността на един пъпеш зависи най-вече от сорта. Има сортове с малка, средна и голяма захарност.
Относно поливния режим: Навсякъде пише да се полива при наедряване - и за пъпеши, и за дини, и после да се спре.
Садих поетапно дини, пъпешите наведнъж - смесено с дини. Не съм спирал поливането - микродъждуване, защото садих разсад и корените бяха плитки. На третия ден по жегите всичко лягаше на земята, като войник под обстрел. Захарните сортове си станаха захарни, по-слабо захарните си станаха по-слабо.
Как да познаем узрял пъпеш: тайни и трикове?
Стари сортове пъпеши Градина Вискяр (фб връзка)
Най-добрият ми пъпеш до момента, а вероятно и за сезона:
4,2 килограма, сочен, с лек аромат и страхотен вкус. С отчепване от дръжката. Големите пукнатини не са естествени за сорта, мрежата от малки пукнатини е естествена. На корена има още два плода, чакам ги да узреят, още нямат мрежа.
Неизвестен стар сорт пъпеш.
Би трябвало да е от групата на персийските пъпеши, но не съм сигурен. Заровил съм се в класификациите, но е доста мътно.
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии
Градина Вискяр
Кръчма "При Вискяр" - Форума на градинарите - Зеленчуци - Оранжерии - Проблеми в градината - Био технологии
- wrong dreamer
- Двойно кафе
- Мнения: 191
- Регистриран на: Ное 6, '13, 22:08
Re: Пъпеши, Дини
Има и едно уточнение - "Медена роса" не е пъпеш, а Кантелуп. Това е разновидност, която расте при много различни условия. Може на полусянка, но когато е на слънчево място изисква повече вода.При тях захарността зависи главно от сортовия Brix. Това е 1 грам захари на 100 грама сок. Поливките се спират при пожълтяване, но ако не се сменя цвета - след наедряването. Трябва и да се колтучат. Остават се толкова плода колкото пише / в случая - в Интернет /.
Другото е Зимен пъпеш и се отглежда много по различно. Там захарността зависи от водата. При поливки /полива се за да не умре/ тя пада. Също и трайността. Спуканите да не се съхраняват. Те са хубавите, ароматни пъпеши. Когато поливаш само първите 2-3 седмици, растението развива покривни листа и става по компактно за да се пази.
Кантелупа е за салати, за освежаване и за някои готварски сосове.
И един съвет към хората които няма да намаляват броя на плодовете на кантелупа- покрийте по зрелите със слама, за да ги предпазите от слънцето. Така забавяте цикъла и условията се поизравняват. Ако поставите сламата отдолу - ускорявате малко зреенето защото сламата се затопля.
Все пак главното е сорта....
Другото е Зимен пъпеш и се отглежда много по различно. Там захарността зависи от водата. При поливки /полива се за да не умре/ тя пада. Също и трайността. Спуканите да не се съхраняват. Те са хубавите, ароматни пъпеши. Когато поливаш само първите 2-3 седмици, растението развива покривни листа и става по компактно за да се пази.
Кантелупа е за салати, за освежаване и за някои готварски сосове.
И един съвет към хората които няма да намаляват броя на плодовете на кантелупа- покрийте по зрелите със слама, за да ги предпазите от слънцето. Така забавяте цикъла и условията се поизравняват. Ако поставите сламата отдолу - ускорявате малко зреенето защото сламата се затопля.
Все пак главното е сорта....
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Пъпеши, Дини
Здравейте,
Виждам, че сте наясно с гледането на пъпеши. Аз обаче, имам един страхотен проблем от няколко години. Издирвам как се казва един сорт пъпеши, който съм яла и бяха невероятни, брани са от с. Зидарово, Бургас. Та въпросните пъпеши на външен вид са кръгли, дори леко сплеснати, като бяла тиква, с грапавостта и цвета на медна роса, но с чертичките (не знам как се казват) на жълт пъпеш, като специфичното е, че имат такава, която оформя нещо, като капаче. В общи линии прилича на пъпеш-гювече. Не знам дали някой ще се сети за сорт от това описание, но това са най-сладките и ароматни пъпеши, които съм яла някога и много ми се иска да разбера как се казват, та евентуално догодина да се сдобия със семена Ще съм безкрайно благодарна, ако ми помогнете
Виждам, че сте наясно с гледането на пъпеши. Аз обаче, имам един страхотен проблем от няколко години. Издирвам как се казва един сорт пъпеши, който съм яла и бяха невероятни, брани са от с. Зидарово, Бургас. Та въпросните пъпеши на външен вид са кръгли, дори леко сплеснати, като бяла тиква, с грапавостта и цвета на медна роса, но с чертичките (не знам как се казват) на жълт пъпеш, като специфичното е, че имат такава, която оформя нещо, като капаче. В общи линии прилича на пъпеш-гювече. Не знам дали някой ще се сети за сорт от това описание, но това са най-сладките и ароматни пъпеши, които съм яла някога и много ми се иска да разбера как се казват, та евентуално догодина да се сдобия със семена Ще съм безкрайно благодарна, ако ми помогнете
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Пъпеши, Дини
Ей такива невероятни пъпеши има в Узбекистан. Толкова сладък и вкусен пъпеш съм яла, но беше преди много-много години в Украйна.
В България не съм попадала на подобна вкуснотия.
На пъпеш, подобен на този от снимката, но в кръгла форма събрах семената, с идеята ако някой иска да му ги пратя да пробва. За съжаление мама и татко вече не се занимават с бостан, а на мен ми се щеше да се пробва в БГ условията какво ще се получи.
Ако някой иска семената да пише ЛС.
В България не съм попадала на подобна вкуснотия.
На пъпеш, подобен на този от снимката, но в кръгла форма събрах семената, с идеята ако някой иска да му ги пратя да пробва. За съжаление мама и татко вече не се занимават с бостан, а на мен ми се щеше да се пробва в БГ условията какво ще се получи.
Ако някой иска семената да пише ЛС.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Пъпеши, Дини
Дайте да се съберем да делнем по един пакет дини и пъпеши на Clause? Агрис ги внасят!
http://www.agrishorticulture.com/bg/pro ... ting-seeds
http://www.agrishorticulture.com/bg/pro ... ting-seeds
May the Force be with You!