Пъпеши, Дини

Re: Пъпеши, Дини

Мнениеот wrong dreamer » Нед Ное 27, 2016 12:49 pm

Има и едно уточнение - "Медена роса" не е пъпеш, а Кантелуп. Това е разновидност, която расте при много различни условия. Може на полусянка, но когато е на слънчево място изисква повече вода.При тях захарността зависи главно от сортовия Brix. Това е 1 грам захари на 100 грама сок. Поливките се спират при пожълтяване, но ако не се сменя цвета - след наедряването. Трябва и да се колтучат. Остават се толкова плода колкото пише / в случая - в Интернет /.
Другото е Зимен пъпеш и се отглежда много по различно. Там захарността зависи от водата. При поливки /полива се за да не умре/ тя пада. Също и трайността. Спуканите да не се съхраняват. Те са хубавите, ароматни пъпеши. Когато поливаш само първите 2-3 седмици, растението развива покривни листа и става по компактно за да се пази.
Кантелупа е за салати, за освежаване и за някои готварски сосове.
И един съвет към хората които няма да намаляват броя на плодовете на кантелупа- покрийте по зрелите със слама, за да ги предпазите от слънцето. Така забавяте цикъла и условията се поизравняват. Ако поставите сламата отдолу - ускорявате малко зреенето защото сламата се затопля.
Все пак главното е сорта....
Аватар
wrong dreamer
Двойно кафе
 
Мнения: 164
Регистриран на: Сря Ное 06, 2013 11:08 pm
Пол: Мъж

Re: Пъпеши, Дини

Мнениеот peterstamov » Чет Апр 20, 2017 9:01 pm

Имам в повече половин пакет Arashan F1 (свободни 500)
peterstamov
Виенско кафе
 
Мнения: 342
Регистриран на: Вто Яну 28, 2014 1:33 am
Пол: Мъж

Re: Пъпеши, Дини

Мнениеот хортензия » Пет Юни 30, 2017 9:25 pm

Нямам търпение да ги опитам :potekoha: Как познавате кога са узрели?
Изображение
Изображение
Аватар
хортензия
Кана кафе
 
Мнения: 568
Години: 37
Регистриран на: Нед Фев 12, 2012 4:44 pm
Местоположение: Силистра
Пол: Жена

Re: Пъпеши, Дини

Мнениеот ev4eto_p » Сря Авг 30, 2017 2:00 pm

Здравейте,
Виждам, че сте наясно с гледането на пъпеши. Аз обаче, имам един страхотен проблем от няколко години. Издирвам как се казва един сорт пъпеши, който съм яла и бяха невероятни, брани са от с. Зидарово, Бургас. Та въпросните пъпеши на външен вид са кръгли, дори леко сплеснати, като бяла тиква, с грапавостта и цвета на медна роса, но с чертичките (не знам как се казват) на жълт пъпеш, като специфичното е, че имат такава, която оформя нещо, като капаче. В общи линии прилича на пъпеш-гювече. Не знам дали някой ще се сети за сорт от това описание, но това са най-сладките и ароматни пъпеши, които съм яла някога и много ми се иска да разбера как се казват, та евентуално догодина да се сдобия със семена :dovolen: Ще съм безкрайно благодарна, ако ми помогнете :daaa:
ev4eto_p
Kафенце
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Авг 30, 2017 10:15 am
Пол: Мъж

Re: Пъпеши, Дини

Мнениеот venetka70 » Сря Авг 30, 2017 5:15 pm

Ей такива невероятни пъпеши има в Узбекистан. Толкова сладък и вкусен пъпеш съм яла, но беше преди много-много години в Украйна.
Изображение
В България не съм попадала на подобна вкуснотия.
На пъпеш, подобен на този от снимката, но в кръгла форма събрах семената, с идеята ако някой иска да му ги пратя да пробва. За съжаление мама и татко вече не се занимават с бостан, а на мен ми се щеше да се пробва в БГ условията какво ще се получи.
Ако някой иска семената да пише ЛС.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Аватар
venetka70
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2494
Години: 47
Регистриран на: Чет Май 21, 2015 12:17 pm
Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
Пол: Жена

Предишна

Назад към Плодове и зеленчуци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта