Пъпеши, Дини

Re: Пъпеши, Дини

Мнениеот wrong dreamer » Нед Ное 27, 2016 12:49 pm

Има и едно уточнение - "Медена роса" не е пъпеш, а Кантелуп. Това е разновидност, която расте при много различни условия. Може на полусянка, но когато е на слънчево място изисква повече вода.При тях захарността зависи главно от сортовия Brix. Това е 1 грам захари на 100 грама сок. Поливките се спират при пожълтяване, но ако не се сменя цвета - след наедряването. Трябва и да се колтучат. Остават се толкова плода колкото пише / в случая - в Интернет /.
Другото е Зимен пъпеш и се отглежда много по различно. Там захарността зависи от водата. При поливки /полива се за да не умре/ тя пада. Също и трайността. Спуканите да не се съхраняват. Те са хубавите, ароматни пъпеши. Когато поливаш само първите 2-3 седмици, растението развива покривни листа и става по компактно за да се пази.
Кантелупа е за салати, за освежаване и за някои готварски сосове.
И един съвет към хората които няма да намаляват броя на плодовете на кантелупа- покрийте по зрелите със слама, за да ги предпазите от слънцето. Така забавяте цикъла и условията се поизравняват. Ако поставите сламата отдолу - ускорявате малко зреенето защото сламата се затопля.
Все пак главното е сорта....
Аватар
wrong dreamer
Kъсо кафе
 
Мнения: 83
Регистриран на: Сря Ное 06, 2013 11:08 pm
Пол: Мъж

Предишна

Назад към Плодове и зеленчуци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Kaira и 4 госта