Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Модератор: Миша
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Здравейте,струва ми се,че сега е момента да отворим точно такава тема. Разсадите през февруари са най-актуални,повечето от нас са избрали сорта,а някои по-нетърпеливи даже са засяли.
В темата ми се иска да представим своя опит,успехи и не успехи с цел да имаме богата информация,която да използваме при отглеждането на разсадите си. Моля ви питайте и отговаряйте,важно е да знаем,защото от отглеждането на разсада зависи цялата ни реколта.
Повечето от нас отглеждат разсадите си в апартаменти и къщи по прозорците,ето една препратка към такава тема при Вискяр. http://кръчма.вискяр.com/index.php?board=11.0
Понеже темата е стандарти и не стандартни хрумки ето една идея [video][/video]
В темата ми се иска да представим своя опит,успехи и не успехи с цел да имаме богата информация,която да използваме при отглеждането на разсадите си. Моля ви питайте и отговаряйте,важно е да знаем,защото от отглеждането на разсада зависи цялата ни реколта.
Повечето от нас отглеждат разсадите си в апартаменти и къщи по прозорците,ето една препратка към такава тема при Вискяр. http://кръчма.вискяр.com/index.php?board=11.0
Понеже темата е стандарти и не стандартни хрумки ето една идея [video][/video]
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Да ви кажа как го правя аз. Имам табли направени от фибран с дебелина 5 см. в които съм пробил отвори така,че да могат да влизат чашки от 150 мл..
Тези табли са с 16 и 32 гнезда,16 гн. влизат във в фурната на печката,а когато разсада стане на 3/4 лист ги разреждам като ги поставям в табла с 32 гн. (на снимката)
Във фурната на печката могат да се поставят две табли па 16 гн. или общо 32 бр. разсад,който ми е достатъчен за ранни домати за оранжерията. Съвременните фурни имат много чувствителни терморегулатори и са надеждни,аз от 6 г. ползвам моята за разсади от 6.1. до 15.3. и нямам проблеми с поникването през зимата. Защо ползвам отделни чашки за всяко растение,а не сея гъст разсад? Когато започват да поникват доматите трябва да се намали температурата,ако разсада е в обща форма първите поникнали или се изтеглят или не поникналите се забавят. При мен всяко което се покаже го изваждам на по-хладно,а другите си остават на топло докато се покажат. Много внимавам как ще отглеждам разсада,защото искам и да ми радва окото. При правилно отглеждане се получава такъв резултат и то през студената зима.
Това е моят начин,чувам,че използват и ел. одеало,на клипа в предният ми пост друг начин,важно е да споделяме,да опитваме и всеки да е доволен.
Тези табли са с 16 и 32 гнезда,16 гн. влизат във в фурната на печката,а когато разсада стане на 3/4 лист ги разреждам като ги поставям в табла с 32 гн. (на снимката)
Във фурната на печката могат да се поставят две табли па 16 гн. или общо 32 бр. разсад,който ми е достатъчен за ранни домати за оранжерията. Съвременните фурни имат много чувствителни терморегулатори и са надеждни,аз от 6 г. ползвам моята за разсади от 6.1. до 15.3. и нямам проблеми с поникването през зимата. Защо ползвам отделни чашки за всяко растение,а не сея гъст разсад? Когато започват да поникват доматите трябва да се намали температурата,ако разсада е в обща форма първите поникнали или се изтеглят или не поникналите се забавят. При мен всяко което се покаже го изваждам на по-хладно,а другите си остават на топло докато се покажат. Много внимавам как ще отглеждам разсада,защото искам и да ми радва окото. При правилно отглеждане се получава такъв резултат и то през студената зима.
Това е моят начин,чувам,че използват и ел. одеало,на клипа в предният ми пост друг начин,важно е да споделяме,да опитваме и всеки да е доволен.
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Като говорим за нестандартното искам да ви споделя нещо интересно. Миналата година през януари,когато разсада беше на втори същински лист,през един слънчев ден го изнесох на балкона. Имаше силно слънце,след ден два гледам едно растение полегнало настрани. Получило се беше лъжливо сечене,нагретият от слънцето субстрат беше изсмукал влагата от нежното стъбълце точно в основата му и растението поляга. Спасявал съм такива растения като подсипя и полея,но не винаги се получава,разсада се забавя и е по-добре да не се ползва. Затова винаги когато има силно слънце,ясен ден ( ето днес при външна температура 4гр. на остъкленият балкон към 10 часа беше 23 гр.) предварително отварям врата към апартамента или прозорец на балкона. Освен това докато е малък разсада при такъв ден предварително поливам по малко само около стъблото на растението и така нямам проблеми.
Какво стана с въпросното растение сорт Кибо? Понеже семената са скъпи и заради експеримента реших да опитам да го спася. Отрязах го малко над повреденото място,засадих в чашка с овлажнен торф и от горе му сложих буркан напръскан отвътре с вода. Поиграх си,защото не обичам да отписвам нещо набързо. Растението се забави за разлика от връстниците си,засадих го през май на балкона при баща ми в голяма саксия без никакви очаквания. Резултата беше изумителен,стана изключително мощно растение и завърза много домати като за балкон.
По късно като разсъждавах относно случилото се,си спомних,че руснаците имат подобна техника,след като растението стане на четвърти лист,го отрязват над семеделите и го засаждат за вкореняване. По този начин получавали по-ранна и по-богата реколта. Също съм чувал от приятел,че растенията отгледани от култук плододавали повече от отгледаните от семе.
Ако искате опитайте с едно две растения. Винаги има повече разсад от необходимото,аз пак ще опитам,защото ми е интересно.
Какво стана с въпросното растение сорт Кибо? Понеже семената са скъпи и заради експеримента реших да опитам да го спася. Отрязах го малко над повреденото място,засадих в чашка с овлажнен торф и от горе му сложих буркан напръскан отвътре с вода. Поиграх си,защото не обичам да отписвам нещо набързо. Растението се забави за разлика от връстниците си,засадих го през май на балкона при баща ми в голяма саксия без никакви очаквания. Резултата беше изумителен,стана изключително мощно растение и завърза много домати като за балкон.
По късно като разсъждавах относно случилото се,си спомних,че руснаците имат подобна техника,след като растението стане на четвърти лист,го отрязват над семеделите и го засаждат за вкореняване. По този начин получавали по-ранна и по-богата реколта. Също съм чувал от приятел,че растенията отгледани от култук плододавали повече от отгледаните от семе.
Ако искате опитайте с едно две растения. Винаги има повече разсад от необходимото,аз пак ще опитам,защото ми е интересно.
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Краси, този метод го изпробвах миналата година, не видях голяма разлика в плододаването.
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Честита нова тема! Имаме нужда от такава, хубаво е всеки който сам си гледа разсада било за оранжерия, било за навън да сподели, да покаже, винаги има какво ново да научи човек. За втора година си гледам разсад за оранжерията в къщи, на прозореца. В събота се получи едно такова завяхване на 3-4 корена краставици, подсипах ги (добре че имаше място в чашката), полях ги и сякаш се оправиха. Това ми се случва за първи път и сега ги гледам едва ли не под лупа.
Извинявам се за спама, че темата е за домати, а пиша за краставици, но не ги деля и като разсад и в оранжерията.
Колкото до метода с рязането, миналата година гледах подобно клипче, и то мисля че тук във форума, но не помня в коя тема.
Извинявам се за спама, че темата е за домати, а пиша за краставици, но не ги деля и като разсад и в оранжерията.
Колкото до метода с рязането, миналата година гледах подобно клипче, и то мисля че тук във форума, но не помня в коя тема.
Всеки един човек е уникален, точно като всички останали.
Маргарет Мийд
Маргарет Мийд
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Идеята на форума и на темата е да споделяме,да даваме мнение,да питаме,даже да поспорим с правилни аргументи и с усмивка. С две думи да ни е приятно и полезно.
През 2014 г. и при мен не се получи голяма разлика между нормално отгледани домати и вкоренени,но и тогава годината беше лоша. За този домат,който писах по-горе не съм търсил по-голяма родовитост,така се получи,но от едно растение категоричен извод за и против не мога да правя,затова пак ще опитам.
Ще ви кажа и за хитринка с температурата,която е важен фактор при изтегляне на разсада. В апартамента имам пет помещения с различна температура и няколко термометъра с които определям къде е подходящо за разсада и в съответствие със нуждите на разсада го местя на най-подходящото място. Не мислете,че е голям ангажимент местенето,ранните домати са малко като количество и ги премествам за секунди. Та ако на балкона е под 10 гр. разсада е в хола на лампи или в кухнята на прозореца. през нощта в коридора. Всеки сам може да прецени къде е подходящо,последната седмица е непрекъснато на балкона,защото условията позволяват.
През 2014 г. и при мен не се получи голяма разлика между нормално отгледани домати и вкоренени,но и тогава годината беше лоша. За този домат,който писах по-горе не съм търсил по-голяма родовитост,така се получи,но от едно растение категоричен извод за и против не мога да правя,затова пак ще опитам.
Ще ви кажа и за хитринка с температурата,която е важен фактор при изтегляне на разсада. В апартамента имам пет помещения с различна температура и няколко термометъра с които определям къде е подходящо за разсада и в съответствие със нуждите на разсада го местя на най-подходящото място. Не мислете,че е голям ангажимент местенето,ранните домати са малко като количество и ги премествам за секунди. Та ако на балкона е под 10 гр. разсада е в хола на лампи или в кухнята на прозореца. през нощта в коридора. Всеки сам може да прецени къде е подходящо,последната седмица е непрекъснато на балкона,защото условията позволяват.
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Ето едно видео съвсем топло,за да имате представа как изглежда това за което пиша.
[video][/video]
[video][/video]
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Краси, салатите по едно семенце във формичка ли засяваш или по няколко и после ги оставяш по едно растение? Почти същото ще попитам за доматите. По една семка в чашка ли засяваш и след като кръстоса доматчето, пикираш в по-големи форми? На някои съфорумци дадох семена, но не съм ги тествала за годност. Дали си тестваш семената още при събиране през лятото/есента или преди засяване? Колко време е досатъчно, за да сме сигурни, че годните ще паднат на дъното на чашката с вода? Много въпроси, като че ли никога не съм виждала домати, но понякога ме тормозят конкретни неща. (ако сееш от моя розов домат, ще се радвам да разбера на кой сорт го оприличаваш)
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Салата Кампания я взех от Флориан,50 семки 1,90 лв. Засях по едно във форма 128 гн.,всички поникнаха,след това ги пресадих в чашките.Другите салати понеже не знаех каква е кълняемостта им,първо ги рътих да покълнат,след това засях в 128 гн. форма и като пораснаха ги пресадих в 45 гн. на Жу. Салатите от поникването са на остъкленият балкон,там температурата падна най-много до -1гр.
Доматите от сорта Афен посях по едно в чашка,от 17 семена поникнаха 17. Семената на сорт Финал при първо засяване сложих по две в чашка,след това пикирах излишните. При следващите засявания на финал слагах по едно. На първите започна да им става тясно в чашките,но ще изчакат още няколко дни,защото когато ги пресадя и хукват да растат, а още е рано.
Не тествам семената,когато ги събирам,това правя преди засяване. По-скоро тогава избирам най-добрите,негодните семена си личат веднага,нямат обем или са с много тъмен цвят. Когато се накиснат сухи семена разбираш кои са по-пресни,кои стари,старите много по-дълго време стоят на повърхността. Семената които събирам аз знам каква кълняемост имат и така залагам бройката,на тези които съм купил проверявам кълняемостта за всеки случай(говоря за по-евтините).
Доматите от сорта Афен посях по едно в чашка,от 17 семена поникнаха 17. Семената на сорт Финал при първо засяване сложих по две в чашка,след това пикирах излишните. При следващите засявания на финал слагах по едно. На първите започна да им става тясно в чашките,но ще изчакат още няколко дни,защото когато ги пресадя и хукват да растат, а още е рано.
Не тествам семената,когато ги събирам,това правя преди засяване. По-скоро тогава избирам най-добрите,негодните семена си личат веднага,нямат обем или са с много тъмен цвят. Когато се накиснат сухи семена разбираш кои са по-пресни,кои стари,старите много по-дълго време стоят на повърхността. Семената които събирам аз знам каква кълняемост имат и така залагам бройката,на тези които съм купил проверявам кълняемостта за всеки случай(говоря за по-евтините).
Re: Разсад домати: стандарти и не стандартни хрумки
Краси, благодаря! При тебе има невероятен ред и труд, съответно отлични резултати. И при мене Афен поникнаха 4 от 4. Част от семената преотстъпих, другата нека е резерв. Ще сея на етапи и също ще тегля чертата накрая. В оранэерията онзи ден беше 24 градуса през деня. Много трудно ще пиша по точно по темата.