Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13526
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 159 пъти
- Получил благодарност: 258 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Може и сега, може и пролетта.
На Вени и казах сега, от гледна точка на това, че може пролетта да не е вече там, а у нашенско
На Вени и казах сега, от гледна точка на това, че може пролетта да не е вече там, а у нашенско
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Да, но и тези болести не са били разпространени. А то сега какво е - пероноспора, оидиум, сиво гниене...напаст божия!venetka70 написа: Странно ми се стори обаче, че като е такъв стар сорт и трябва да се пръска. Все си мислех, че преди толкова химия не е имало.
Моите дядовци, живеещи във винарски район, са ми разказвали, че по време на тяхното детство хората не са пръскали нито Димят, нито Памид, нито Червен мискет...сортове, които са чиста Vitis vinifera и сега се пръскат най-редовно.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1460
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 3 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Хора, ами не можах да устискам положението и последното набрано грозде ММ реши да пробваме да направим вино, па макар и малко!
Станаха три 10 литрови туби от мин.вода - две червено и едно бяло пълни до 2/3 с намачкани зърна. Купихме захаромер - червеното 22%, бялото 17%. На бялото разтворих захар с вода и налях, ама на око и забравих че трябва да я преваря водата и...така - бързане от мерак
И сега въпрос - според мен много малко течност има в тубите, особено при бялото - повечето е разполовени зрънца и люспи, едвам го разбърквам - мога ли да го извадя и да се опитам да го намачкам по-добре или да не го пипам и каквото такова? Казаха ми, че то само ще си пусне още течност, ама не съм сигурна...
Станаха три 10 литрови туби от мин.вода - две червено и едно бяло пълни до 2/3 с намачкани зърна. Купихме захаромер - червеното 22%, бялото 17%. На бялото разтворих захар с вода и налях, ама на око и забравих че трябва да я преваря водата и...така - бързане от мерак
И сега въпрос - според мен много малко течност има в тубите, особено при бялото - повечето е разполовени зрънца и люспи, едвам го разбърквам - мога ли да го извадя и да се опитам да го намачкам по-добре или да не го пипам и каквото такова? Казаха ми, че то само ще си пусне още течност, ама не съм сигурна...
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1460
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 3 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Благодаря за включването! Няма да вадя, пък каквото станеhkhristov написа:Никакво вадене!
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ще си позволя да Ви дам няколко съвета: първо, захарта се слага в сока, а не с вода. Вади се сок и в него се разтваря захарта.Това за догодина; второ, бялото вино е добре да ври без шлюпките. В противен случай ще поеме танини и др. подобни вещества и ще стане "червено" , независимо че цветът му е бял. Затова по-добре изстискайте шлюпките до сухо. Тъй като сокът ще е малко, по-добре го сложете в по-малка бутилка. За да осигурите безкислороден процес, на капачката на бутилката залепете лентичка тиксо и забодете иглата на система за кръвопреливане. Другият край на шлаухката потопете в съд с вода, като махнете предварително регулатора на капките. Червеният сок извадете от шлюпките 5 до 7 дни след смачкването им.vanina_g написа:Хора, ами не можах да устискам положението и последното набрано грозде ММ реши да пробваме да направим вино, па макар и малко!
Станаха три 10 литрови туби от мин.вода - две червено и едно бяло пълни до 2/3 с намачкани зърна. Купихме захаромер - червеното 22%, бялото 17%. На бялото разтворих захар с вода и налях, ама на око и забравих че трябва да я преваря водата и...така - бързане от мерак
И сега въпрос - според мен много малко течност има в тубите, особено при бялото - повечето е разполовени зрънца и люспи, едвам го разбърквам - мога ли да го извадя и да се опитам да го намачкам по-добре или да не го пипам и каквото такова? Казаха ми, че то само ще си пусне още течност, ама не съм сигурна...
Затворете бутилките като бутилката на бялото. Когато спре излизането на мехурчета, значи виното е готово. Изчакайте да се избистри и наздраве!
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Всеки с проблемите си ... И аз да ви занимая с моите.
Моля, да разпознете това грозде. Много ми хареса, без семки, сладко и хрупкаво.
Моля, да разпознете това грозде. Много ми хареса, без семки, сладко и хрупкаво.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
От миналата година останаха две бутилки, стояха в хладилника..Мислихме, че уж вкиснало.Ама не! То стана по-вкусно и от миналата година.Старо вино.Правихме без захар. Същото правихме ,както препоръча Станимир.Станимир написа:Ще си позволя да Ви дам няколко съвета: първо, захарта се слага в сока, а не с вода. Вади се сок и в него се разтваря захарта.Това за догодина; второ, бялото вино е добре да ври без шлюпките. В противен случай ще поеме танини и др. подобни вещества и ще стане "червено" , независимо че цветът му е бял. Затова по-добре изстискайте шлюпките до сухо. Тъй като сокът ще е малко, по-добре го сложете в по-малка бутилка. За да осигурите безкислороден процес, на капачката на бутилката залепете лентичка тиксо и забодете иглата на система за кръвопреливане. Другият край на шлаухката потопете в съд с вода, като махнете предварително регулатора на капките. Червеният сок извадете от шлюпките 5 до 7 дни след смачкването им.vanina_g написа:Хора, ами не можах да устискам положението и последното набрано грозде ММ реши да пробваме да направим вино, па макар и малко!
Станаха три 10 литрови туби от мин.вода - две червено и едно бяло пълни до 2/3 с намачкани зърна. Купихме захаромер - червеното 22%, бялото 17%. На бялото разтворих захар с вода и налях, ама на око и забравих че трябва да я преваря водата и...така - бързане от мерак
И сега въпрос - според мен много малко течност има в тубите, особено при бялото - повечето е разполовени зрънца и люспи, едвам го разбърквам - мога ли да го извадя и да се опитам да го намачкам по-добре или да не го пипам и каквото такова? Казаха ми, че то само ще си пусне още течност, ама не съм сигурна...
Затворете бутилките като бутилката на бялото. Когато спре излизането на мехурчета, значи виното е готово. Изчакайте да се избистри и наздраве!
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Гроздето е от магазин. Търся какъв е сорта за да купя такава лоза.shoshy написа:Всеки с проблемите си ... И аз да ви занимая с моите.
Моля, да разпознете това грозде. Много ми хареса, без семки, сладко и хрупкаво.