Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
- wrong dreamer
- Двойно кафе
- Мнения: 191
- Регистриран на: Ное 6, '13, 22:08
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Мисля че е "Русенско без семе" - зрее след 15 септември, каточели зърната са по продълговати от сорта, но по показатели прилича. Зърната колко са едри ? Ползвай сравнение с известни сортове. Русенското е дребно. Доста по дребно от Афродита.
Дай каквото помниш за да стане по лесно. Аз не залагам на Афродита, защото грозда е мноого дребен. Афродита прави доста едри чепки. И зърното не е "бистро", а по скоро като Италия /матов/.
Дай каквото помниш за да стане по лесно. Аз не залагам на Афродита, защото грозда е мноого дребен. Афродита прави доста едри чепки. И зърното не е "бистро", а по скоро като Италия /матов/.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Веселин, благодаря за отговора. По снимки сорт Афродита изглежда с по-сферични зърна и е жълто кехлибарено, а това е с издължени зърна, жълто- зелени. Въпреки че има снимки на Афродита и с издължени .
От нета има доста разнопосочна информация .
Wrong dreamer, гроздът е на първата снимка - около 800 г беше. Втората снимка е част от него. За големината на зърната съм сложила метъра - около 2 - 2,5 см са дълги.
От нета има доста разнопосочна информация .
Wrong dreamer, гроздът е на първата снимка - около 800 г беше. Втората снимка е част от него. За големината на зърната съм сложила метъра - около 2 - 2,5 см са дълги.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Направи сравнение тук.http://zagradinata.eu/article/%D0%9A%D0 ... %BA%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false;
Това магазинско грозде е може би вносно.
Това магазинско грозде е може би вносно.
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Вчера ми донесоха 12 корена узбекски лози от сорт Ризамат.
Утре чакам да получа и от Кишмиш лучист, и от Тайфи сортове.
Да видим как само ще мина границата с тях На когото обещах от Тайфи ще пратя, ако успешно ги докарам до България.
Утре чакам да получа и от Кишмиш лучист, и от Тайфи сортове.
Да видим как само ще мина границата с тях На когото обещах от Тайфи ще пратя, ако успешно ги докарам до България.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1460
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 3 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Аз да докладвам - след 8 дни - червеното е с 2% захарност и 11% алкохол, бялото - 11% захарност и 7%
И двата сока много добре изглеждат, миришат на си хубаво на вино
Накрая не остана време и си оставих и бялото с всичко, както си беше в началото, но си пусна доста сок в последствие.
Сега всеки ден ще мерим, да не го изпуснем червеното и ще пресипваме в по-малки съдове - за безкислородния процес. Купих такава система за кръвопреливане с игла и ще бодем в капачката, а другия край в съд с вода. Заедно с червеното ще прецедя и бялото, както каза Станимир, нищо че малко късно , и заедно ще правят "безкислородния процес", пък да видим какво ще стане!
И пак да попитам - имам и стъклени и пластмасови съдове за тихата ферментация, ама кои да ползвам - кое е по-доброто и изобщо има ли значение?
И двата сока много добре изглеждат, миришат на си хубаво на вино
Накрая не остана време и си оставих и бялото с всичко, както си беше в началото, но си пусна доста сок в последствие.
Сега всеки ден ще мерим, да не го изпуснем червеното и ще пресипваме в по-малки съдове - за безкислородния процес. Купих такава система за кръвопреливане с игла и ще бодем в капачката, а другия край в съд с вода. Заедно с червеното ще прецедя и бялото, както каза Станимир, нищо че малко късно , и заедно ще правят "безкислородния процес", пък да видим какво ще стане!
И пак да попитам - имам и стъклени и пластмасови съдове за тихата ферментация, ама кои да ползвам - кое е по-доброто и изобщо има ли значение?
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Понякога и аз се разсейвам ...Забравил съм грозд от Кардинала, зреещ през август, та чак до сега...без малко да се зеноса...
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13525
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 157 пъти
- Получил благодарност: 257 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Браво и за салкъма и на теб!
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Е да...тенкс.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Нямате ли скорци по вашия край? Или ползвате някаква ефикасна защитна система? По Новозагорско такова грозде бива изкълвано часове след като узрее. И - браво! Добра работа!prijatel62 написа:Понякога и аз се разсейвам ...Забравил съм грозд от Кардинала, зреещ през август, та чак до сега...без малко да се зеноса...