Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Имам окоренени пръчки от пролетта, сложени са в пясък и сега дали е удобно да ги сея по местата си
Все още имат листа.
Все още имат листа.
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1460
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 3 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ох, пак аз с моето експериментално вино
Еми никакви мехурчета не излизат във водата от бидончето с червеното вино - явно няма ферментация - ни тиха, ни никаква
Две седмици вече стои, нормално ли е, да чакам ли още? Или да го отварям да видя поне оцет дали е станал
Еми никакви мехурчета не излизат във водата от бидончето с червеното вино - явно няма ферментация - ни тиха, ни никаква
Две седмици вече стои, нормално ли е, да чакам ли още? Или да го отварям да видя поне оцет дали е станал
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Днес звънях на Севастианов за лозичка сорт Кашмиш - свършили . Поне 3 пъти съм му звънила. До вчера не бяха ги извадили, днес няма.
Моля, ако знаете къде се предлага в момента, пишете .
Моля, ако знаете къде се предлага в момента, пишете .
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Колко дни след затварянето на бидончето излизаха мехурчета във водата? Каква е околната температура при бидончето?vanina_g написа:Ох, пак аз с моето експериментално вино
Еми никакви мехурчета не излизат във водата от бидончето с червеното вино - явно няма ферментация - ни тиха, ни никаква
Две седмици вече стои, нормално ли е, да чакам ли още? Или да го отварям да видя поне оцет дали е станал
- wrong dreamer
- Двойно кафе
- Мнения: 191
- Регистриран на: Ное 6, '13, 22:08
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Vanina, ами опитай го и ще знаеш дали е готово !
Сега е времето за засаждане на лозите. Нови, стари - садете смело. Лозата мноого трудно умура, но колегата е прав, че есенните лози се прихващат по лесно.
Новите резници е по добре да се покрият, макар че е рано за това. Сега засаждай, а след около месец ги засипи до десетина сантиметра над върха. Сложете и една супена лъжица пепел от широколистни, та да понася по леко студа.
Шоши, Кашмиш е всъщност Кишмиш и означава "безсеменно". Кажи защо си го харесала толкова, че да тъгуваш по него? Има десетки безсеменни. А и какво ще го правиш ? Ако е за стафиди - да ти пратя 1-2 корена Флейм сиидлес.
Сега е времето за засаждане на лозите. Нови, стари - садете смело. Лозата мноого трудно умура, но колегата е прав, че есенните лози се прихващат по лесно.
Новите резници е по добре да се покрият, макар че е рано за това. Сега засаждай, а след около месец ги засипи до десетина сантиметра над върха. Сложете и една супена лъжица пепел от широколистни, та да понася по леко студа.
Шоши, Кашмиш е всъщност Кишмиш и означава "безсеменно". Кажи защо си го харесала толкова, че да тъгуваш по него? Има десетки безсеменни. А и какво ще го правиш ? Ако е за стафиди - да ти пратя 1-2 корена Флейм сиидлес.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Wrong dreamer, по-напред в темата Веселин беше писал, че Кашмиш на Севастианов е Кишмиш лучистий, та затова го харесах - по описание. Искам безсеменно, хрупкаво, с тънка, крехка кожица грозде за прясна консумация...и по възможност устойчиво на болести /скромна съм в изискванията, нали /
Флайм сидлес не съм опитвала. На вкус какво е?
Флайм сидлес не съм опитвала. На вкус какво е?
- Ава_и_мама
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1051
- Регистриран на: Яну 23, '17, 20:26
- Местоположение: гр. София
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Привет, vanina_g!vanina_g написа:Ох, пак аз с моето експериментално вино
Еми никакви мехурчета не излизат във водата от бидончето с червеното вино - явно няма ферментация - ни тиха, ни никаква
Две седмици вече стои, нормално ли е, да чакам ли още? Или да го отварям да видя поне оцет дали е станал
Явно и ти като мен обичаш да правиш експерименти.
И аз правя за първи път вино! Под строгия поглед и наставления на ММ и под ихидната усмивка и подигравки на майка ми. До този година въобще не се интересувах от всякакви (как да кажа? ) дейности свързани с направата на вино, ракия. Нито пък разбирам чак толкова от хубава ракия или "пивко" вино. ММ по принцип не пие, дори и в къщи. Като млад се отпускаше в компания, А сега не пие заради работата си. На мен ми е сладко със свекъра ми и девер ми.
Не че не правехме вино от асмиите, по традиция почти всяка година, но с това се занимаваха майка и ММ и го раздавахме на приятели, роднини, колеги.
... Това беше увода, А сега да мина на това да ти споделя моя опит.
Обрахме асмите и решихме да го подарим на комшиите. (Не уточних, че гроздето е за вино, няма десертно.) Да ама комшиите правят ремонт и не го искат. Получих отказ и от братовчедка ми и решихме, че ще правим ракия, майка естествено се намесва да бъде вино. И така взех важното решение да бъде вино и, че ще го направя аз. ММ го подготви до етап аз да го НАТИСКАМ с един "уред" отгоре. Не ме питай защо и колко време В момента го прецеждам БЕЗ да го бъркам. Дори днес си говорех и уточняваме нещо с Либра и без да и казвам какво правя изсипах наточилото се вино от кофата в кацата. Чу се един такъв звук като от ... Ама Защо не и казах какво правя... незнам Какво ли си е помислила??! Но гледам да изсипваме кофата често и като се сетя, щото ще го забравя, нямам тренинг и оставям избата отворена и всички инструменти и НЕЩА слагам пред нея, за да не изкюча и да отиде виното зян. Ще го претакам докато се избистри. Това е за сега.
Според мен трябва да имаш някой да те инструктира какво да правиш.
А и то сигурно вино се прави по няколко начина
Успех!
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Добре е да паднат листата.naska50 написа:Имам окоренени пръчки от пролетта, сложени са в пясък и сега дали е удобно да ги сея по местата си
Все още имат листа.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
А преди да го сложиш в бидончето,измери ли алкохола и захарноста му?Ако има алкохол 12 и захарност 0,то е готово вино и няма да има никаква ферментация(мехурчета) повече.vanina_g написа:Ох, пак аз с моето експериментално вино
Еми никакви мехурчета не излизат във водата от бидончето с червеното вино - явно няма ферментация - ни тиха, ни никаква
Две седмици вече стои, нормално ли е, да чакам ли още? Или да го отварям да видя поне оцет дали е станал
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ако желаеш,изчакай малко за Кишмиш лучистий,ако държиш на него.shoshy написа:Днес звънях на Севастианов за лозичка сорт Кашмиш - свършили . Поне 3 пъти съм му звънила. До вчера не бяха ги извадили, днес няма.
Моля, ако знаете къде се предлага в момента, пишете .