Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
wesselin написа:Ако желаеш,изчакай малко за Кишмиш лучистий,ако държиш на него.shoshy написа:Днес звънях на Севастианов за лозичка сорт Кашмиш - свършили . Поне 3 пъти съм му звънила. До вчера не бяха ги извадили, днес няма.
Моля, ако знаете къде се предлага в момента, пишете .
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1464
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Станаааа! Стана червеното!
Снощи го източих с маркуче първо в голяма тенджера, да поеме въздух (така бях чела някъде ) после пресипах в бутилки и тържествено поднесох чаша на ММ да го опита - еми като за домашно вино става и даже е много добро!
Сега оставям още веднъж да се утаи за няколко дни и това е! Пет бутилки от 700мл е резултата! Догодина повече!
Много му се радвам
И още веднъж благодарности на всички, които се включиха със съвети, подкрепа и ме изтърпяха в тази тема
Снощи го източих с маркуче първо в голяма тенджера, да поеме въздух (така бях чела някъде ) после пресипах в бутилки и тържествено поднесох чаша на ММ да го опита - еми като за домашно вино става и даже е много добро!
Сега оставям още веднъж да се утаи за няколко дни и това е! Пет бутилки от 700мл е резултата! Догодина повече!
Много му се радвам
И още веднъж благодарности на всички, които се включиха със съвети, подкрепа и ме изтърпяха в тази тема
- Dewina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1241
- Регистриран на: Авг 31, '15, 17:18
- Местоположение: Балкана
- Дал благодарност: 22 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Здравейте, винари!
Добре, че ми казахте за село Врачещ и за бъчварите там - веднага си поръчах бъчвичка дъбова от Васил Кацарски- 50l (150 лв струва). За 8 дни я изработиха и пратиха по Еконт. Чудна е!
Искам да ме приемете и търпите в групата ви и ако задавам тъпи въпроси да ми прощавате. Мерак имам да работя лозето на татко, който точно преди 40 дни внезапно почина.
Голяма дупка зейна в душата ми и тя, душата ми, иска да прави същото, за което татко се грижеше и обичаше.
Едно от тях е лозето му. Гроздето татко беше обрал и сложил в каци и след смъртта му съседите ми помогнаха и стана чудно вино.
И бъчвичката поръчах в негова памет - знам, че си мечтаеше за дъбова бъчва.
Добре, че ми казахте за село Врачещ и за бъчварите там - веднага си поръчах бъчвичка дъбова от Васил Кацарски- 50l (150 лв струва). За 8 дни я изработиха и пратиха по Еконт. Чудна е!
Искам да ме приемете и търпите в групата ви и ако задавам тъпи въпроси да ми прощавате. Мерак имам да работя лозето на татко, който точно преди 40 дни внезапно почина.
Голяма дупка зейна в душата ми и тя, душата ми, иска да прави същото, за което татко се грижеше и обичаше.
Едно от тях е лозето му. Гроздето татко беше обрал и сложил в каци и след смъртта му съседите ми помогнаха и стана чудно вино.
И бъчвичката поръчах в негова памет - знам, че си мечтаеше за дъбова бъчва.
Градината ми е нещо като баварски чифлик, селска фурна и убежище за хайдути... Знам, че ме разбрахте😇
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 230 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Деви, моите съболезнования !
Щом имаш желание, ще стане!
А той отгоре ще гледа и ще ти се радва!
Щом имаш желание, ще стане!
А той отгоре ще гледа и ще ти се радва!
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Dewina, моите съболезнования за теб и за цялото ти семейство..
В бъчвичките държат до пролет, так разбарх о разговорте ,на винари, после пресипват в бутилки и запечатват..Някои оставят в бъчвичката толкоз, колкото смятат да изпият, а останалото в бутилки. Ние недопито вино сложихме в бутилки в хладилник, се запази цяло лято, не е вкиснало. Даже стана по-вкусно.. Бъчвичкта задължително преди ползването да опуши с сяра и измива се добре с вода от можевелник, май юниперус казацки.Ах, да бутилките препълваш да не остава въздух
//Лучшей средой для развития и плесени и уксусных бактерий являются температура, превышающая 15 єС, и крепость меньше 15 %.
Определение качества вина. А как узнать, качественное вино перед нами или поврежденное, присутствует ли в напитке вода?
Первый способ
В бутылку поместить вино на 1/2 или 2 /3. Закрыть и взболтать. Если пена быстро спадет, это является подтверждением, что перед нами хорошее, качественное вино. Если пена долго держится на поверхности – перед нами испорченное вино.
Второй способ
Бутылку слегка взболтать и налить вино в стакан. У качественного напитка пена собирается в центре стакана. В испорченном вине пена оседает у краев. Качество вина можно определить по запаху, понюхав втулку, которой закрывается бочка.
Третий способ
По внешнему виду мы не можем определить, содержит ли вино воду, иначе говоря, разбавлено ли оно водой. Но это несложно определить, проделав следующее. Небольшое количество можжевеловых ягод (10–15 шт.) поместить в стакан с вином и наблюдать – если ягоды останутся на поверхности, это значит, что мы имеем дело с качественным вином.
Ягоды, оказавшиеся внизу, предупредят о том, что вино разбавлено водой и употреблять такой напиток нежелательно.//
Една жена даде рецепт проверка на виното.Набираш виното в пробирка или шишенце , с пръст затваряш и обръщаш във вода, , отпускаш пръст, ако виното почва да изтича във водата, значи е некачествено. Качественото остава в пробирка или шишенце
В бъчвичките държат до пролет, так разбарх о разговорте ,на винари, после пресипват в бутилки и запечатват..Някои оставят в бъчвичката толкоз, колкото смятат да изпият, а останалото в бутилки. Ние недопито вино сложихме в бутилки в хладилник, се запази цяло лято, не е вкиснало. Даже стана по-вкусно.. Бъчвичкта задължително преди ползването да опуши с сяра и измива се добре с вода от можевелник, май юниперус казацки.Ах, да бутилките препълваш да не остава въздух
//Лучшей средой для развития и плесени и уксусных бактерий являются температура, превышающая 15 єС, и крепость меньше 15 %.
Определение качества вина. А как узнать, качественное вино перед нами или поврежденное, присутствует ли в напитке вода?
Первый способ
В бутылку поместить вино на 1/2 или 2 /3. Закрыть и взболтать. Если пена быстро спадет, это является подтверждением, что перед нами хорошее, качественное вино. Если пена долго держится на поверхности – перед нами испорченное вино.
Второй способ
Бутылку слегка взболтать и налить вино в стакан. У качественного напитка пена собирается в центре стакана. В испорченном вине пена оседает у краев. Качество вина можно определить по запаху, понюхав втулку, которой закрывается бочка.
Третий способ
По внешнему виду мы не можем определить, содержит ли вино воду, иначе говоря, разбавлено ли оно водой. Но это несложно определить, проделав следующее. Небольшое количество можжевеловых ягод (10–15 шт.) поместить в стакан с вином и наблюдать – если ягоды останутся на поверхности, это значит, что мы имеем дело с качественным вином.
Ягоды, оказавшиеся внизу, предупредят о том, что вино разбавлено водой и употреблять такой напиток нежелательно.//
Една жена даде рецепт проверка на виното.Набираш виното в пробирка или шишенце , с пръст затваряш и обръщаш във вода, , отпускаш пръст, ако виното почва да изтича във водата, значи е некачествено. Качественото остава в пробирка или шишенце
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Тези "хватки" ми харесват, alina...давай и други, ако знаеш
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
- Vencislav
- Kъсо кафе
- Мнения: 61
- Регистриран на: Ное 13, '17, 20:14
- Дал благодарност: 4 пъти
- Получил благодарност: 12 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Въпрос към прилагащите листни торове на асмите.
Как е според вас по-добре - да се прилагат отделно и самостоятелно, или може/няма проблеми и съвместно с фунгициди и инсектициди. На повечето от тях пише, че няма проблеми при съвместно третиране, но знам ли.... Аз за сега ги ползвам отделно, но си е двойна работа.
Как е според вас по-добре - да се прилагат отделно и самостоятелно, или може/няма проблеми и съвместно с фунгициди и инсектициди. На повечето от тях пише, че няма проблеми при съвместно третиране, но знам ли.... Аз за сега ги ползвам отделно, но си е двойна работа.
Фейсбук: "Микроорганизми в хоби земеделието"
- Vencislav
- Kъсо кафе
- Мнения: 61
- Регистриран на: Ное 13, '17, 20:14
- Дал благодарност: 4 пъти
- Получил благодарност: 12 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Здравейте всички,
Малко късно намерих вашето местенце и искам да представя сортовете които ме радват в момента.
От български разсадници съм закупил и засадил - Велика, Сияна, Кардинал, Молдова, Афродита, Дунав и две асмички Палиери.
Доволен съм от всички, но вече годините оказват влияние и трудно ги зазимявам есента. Време е да потърся нещо по-устойчиво на студ.
Не се оплаквам - сортовете са чудесни и гроздето е вкусно. Тази година бе много добра и всичко стана необичайно едро.
Млад лозарин съм - от 5-6 години и нямам голям опит, та ще питам за някой специфични неща опитните.
Малко късно намерих вашето местенце и искам да представя сортовете които ме радват в момента.
От български разсадници съм закупил и засадил - Велика, Сияна, Кардинал, Молдова, Афродита, Дунав и две асмички Палиери.
Доволен съм от всички, но вече годините оказват влияние и трудно ги зазимявам есента. Време е да потърся нещо по-устойчиво на студ.
Не се оплаквам - сортовете са чудесни и гроздето е вкусно. Тази година бе много добра и всичко стана необичайно едро.
Млад лозарин съм - от 5-6 години и нямам голям опит, та ще питам за някой специфични неща опитните.
Фейсбук: "Микроорганизми в хоби земеделието"
- Vencislav
- Kъсо кафе
- Мнения: 61
- Регистриран на: Ное 13, '17, 20:14
- Дал благодарност: 4 пъти
- Получил благодарност: 12 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Вече пет години ги заравям по този начин. Проблем нямам с измръзване. Доста е трудоемко, но за мен ефективно. Отделям около седмица за да зазимя всичко и после спя спокойно какъвто и студ да захване. Мястото ми е северно в дунавската равнина. Селото е в една котловина, където се застоява студен въздух. Движението на въздушните маси е бавно. Студовете са обичайни по седмица/две зимата около -15 гр. до -20 на моменти.
За мен Молдовата в момента ме устройва, защото зрее най-късно от всички при мен и последната асма обирам когато заривам всичко. В процес на търсене съм на други по-добри сортове, но срещам големи трудности и проблеми с вносът от Русия и Украйна, въпреки, че ми трябват по два броя от всеки. Сияната според мен се справя по-добре от Молдовата при съхранение за зимата.... пробвам и така намирам оптималният вариант за моите условия.
За мен Молдовата в момента ме устройва, защото зрее най-късно от всички при мен и последната асма обирам когато заривам всичко. В процес на търсене съм на други по-добри сортове, но срещам големи трудности и проблеми с вносът от Русия и Украйна, въпреки, че ми трябват по два броя от всеки. Сияната според мен се справя по-добре от Молдовата при съхранение за зимата.... пробвам и така намирам оптималният вариант за моите условия.
Фейсбук: "Микроорганизми в хоби земеделието"
- Vencislav
- Kъсо кафе
- Мнения: 61
- Регистриран на: Ное 13, '17, 20:14
- Дал благодарност: 4 пъти
- Получил благодарност: 12 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Някой прилага ли други способи за зазимяване?
Фейсбук: "Микроорганизми в хоби земеделието"