Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Птицегона го ползвам вече трета или четвърта година.При пускането му в началото ефекта е поразителен бих казал,но след известно време някой,и то най вече местни пилета,врабчета например, се престрашават.Всяко животно свиква с времето и е добре явно да се допълват периодично плашилата.Например се пуска птицегона при започване на зреенето на гроздето,след известно време се поставят капачки,по късно някакви ленти или нещо подобно,и такаaya_vhill написа:Доста идеи се посъбраха за борбата с осите . Обаче да приложим всички наведнъж е малко трудоемко. Примамките, колкото и вкусни да са, няма да оберат всички оси, все ще има и по гроздовете, та аз за себе си първо ще пробвам идеята на Веселин с пръскане със сода, лайка, малко химия...Предпочитам нещо, което да ги отблъсква, а не да ги привлича, че рояците са около цялата къща. А на вертикалните конструкции е лесно да се сложат тюлени торбички /2 в 1- срещу оси и птици едновременно/, поне докато лозите са млади и гроздовете- по-малко.
Ако се наложи ще приложа всеки метод, но последователно- да видя кой работи най-добре и в годините напред да не се чудя.
Алина, страхотна идея с месото, само че кучетата ще скъсат синджирите .
Веселин, тоя птицегон пробвал ли си го лично, защото аз имам несполучливи опити с подобни- един за лястовици и друг за змии.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Рибата например скумрия разцепена на две,поставена в тарелка и добре подправена с химия.Вярно е,че трябва да се слага на места трудно достъпни за котки,защото много я обичат.renimoss написа:Риба ли? Как точно?
И това ще пробвам. Ще събере котките от селото
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
...въобще не съм спец- чист аматьор съм, обичащ градинарските приключения , обаче по пътя на логиката - разбрах от първия път като преди години ми обясниха.aya_vhill написа:Имам няколко въпроса за резитбата...
Задължително ли е на втората пролет отново да режа лозичките на чепче с две пъпки или мога да оставя тези леторасти, които са се развили добре първата година. На някои от лозите са доста мощни, достигащи до 1,5- 2м. Четох, че трябва да се реже, ама защо? Може би да заякнат корените, стъблото...ама като гледам колко са дебели някои от леторастите, мисля, че са заякнали достатъчно и да не ги режа до долу и да родят една година по-рано...Та се чудя кое е правилното.
И нещо за резитбата на чеп на две очи. Миналата пролет за първи път рязах асмите /3-годишни/ по този начин. И двете очи пуснаха леторасти, които оставих. Сигурно някъде в материалите пише дали трябва да се маха единия, ама не си спомням и така ги оставих.
...По-нататък ще питам и за смесената резитба, че някои сортове го изисквали...
Благодаря!
Първите три години режа на чепче, което ще рече - правим корен.
На следващата четвърта, вече оставям стара пръчка - която , по закон на природата ражда плод.
От опит имам загинали новозасадени лозови пръчки точно по таз причина - оставени леторасти които плододават на втората година от засаждането .Растението се изфорсирва с цел да изхрани гроздето и в същия момент коренът угасва...а на пролет лозичката вече я няма. Но дори и да е жива - от нея стърчи само една стара , плододавала ненужна пръчка и никакви нови пъпки за обновление.
Случаите , за които говоря са лозички от мои вкоренени пръчки. За облагородените лози не знам - шансът им може да е по голям....
Нека се изкажат специалистите в тази област.
Истината е като водата - винаги намира път!...
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Няма да напиша нищо по-различно от "ivanina",но ще я подкрепя.В зависимост от условията при който се развиват новопосадените лози е добре поне първите 3 или 4 години да се режат на чеп с по 2 пъпки,без да се кършат,именно за да направят добра коренова система.Ако някое растение не се развива нормално и с къси и тънки леторасли е добре да се подхрани и полее в периода на растеж.При нормално развитие третата година този леторасъл който ще се качва на конструкцията(асмата),е добре да се премахват летораслите по него,а също така и листата,за да узрее добре.Ако през някоя от първите години се получи плододаване,може да се остави след втората година не повече от едно малко гроздче с няколко зърна(за задоволяване на любопитството).Аз използвам и препоръчвам,независимо дали е асмовидно или не отглеждането на лозите,да се извършва по системата Гюйо.aya_vhill написа:Имам няколко въпроса за резитбата...
Задължително ли е на втората пролет отново да режа лозичките на чепче с две пъпки или мога да оставя тези леторасти, които са се развили добре първата година. На някои от лозите са доста мощни, достигащи до 1,5- 2м. Четох, че трябва да се реже, ама защо? Може би да заякнат корените, стъблото...ама като гледам колко са дебели някои от леторастите, мисля, че са заякнали достатъчно и да не ги режа до долу и да родят една година по-рано...Та се чудя кое е правилното.
И нещо за резитбата на чеп на две очи. Миналата пролет за първи път рязах асмите /3-годишни/ по този начин. И двете очи пуснаха леторасти, които оставих. Сигурно някъде в материалите пише дали трябва да се маха единия, ама не си спомням и така ги оставих.
...По-нататък ще питам и за смесената резитба, че някои сортове го изисквали...
Благодаря!
http://www.kak-da.com/%D1%81%D0%B8%D1%8 ... D0%B8.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Здравей,wesselin!wesselin написа:Купувал съм,но преди много време.Прекупвачи,а не производители,което си е риск.
Съгласна съм за производителите , но институтите производители отказват да ми продадат шест лозички по една от различен сорт - работят с големи поръчки , и такива дребни риби (клиенти)като мен увисват на въдицата на търговските озеленителни вериги разсадници - Практикер , Бриколаж и други разни. На Коопер. пазар също се предлагат , от безименни производители....а аз питам,размотавам търговеца с неудобни за него въпроси - кой е производителя, искам да зная , ами ако ми хареса сорта как ще го похваля!?....настава една смешна сцена , не е за разправяне....и в крайна сметка си тръгвам без лозови пръчки.
Поне за моите от Бриколажа зная че производителя е Фидус плант и на кого ще поднасям благодарственото си слово.
Между другото , ти произвеждаш ли лозички и ако Да - разполагаш ли с посадъчен материал за пролетта?! Или пък препоръчай производител , ако знаеш такъв.
Имаме нужда от леко подмладяване на лозовото ни парцелче от към червени винени сортове , така че се влизам в категорията - "търся".
Истината е като водата - винаги намира път!...
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Много ми хареса червено вино от сорта Марселан!
May the Force be with You!
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Здравей, "ivanina"!ivanina написа:Здравей,wesselin!wesselin написа:Купувал съм,но преди много време.Прекупвачи,а не производители,което си е риск.
Съгласна съм за производителите , но институтите производители отказват да ми продадат шест лозички по една от различен сорт - работят с големи поръчки , и такива дребни риби (клиенти)като мен увисват на въдицата на търговските озеленителни вериги разсадници - Практикер , Бриколаж и други разни. На Коопер. пазар също се предлагат , от безименни производители....а аз питам,размотавам търговеца с неудобни за него въпроси - кой е производителя, искам да зная , ами ако ми хареса сорта как ще го похваля!?....настава една смешна сцена , не е за разправяне....и в крайна сметка си тръгвам без лозови пръчки.
Поне за моите от Бриколажа зная че производителя е Фидус плант и на кого ще поднасям благодарственото си слово.
Между другото , ти произвеждаш ли лозички и ако Да - разполагаш ли с посадъчен материал за пролетта?! Или пък препоръчай производител , ако знаеш такъв.
Имаме нужда от леко подмладяване на лозовото ни парцелче от към червени винени сортове , така че се влизам в категорията - "търся".
Tук вече съвсем не съм съгласен с теб!Всички големи пипинери(производители на лозов посадъчен материал) изпращат който каквото пожелае.Имам претенциите да познавам почти всички.А дори и в Института в Плевен ще го направят.Разбира се на пазарите са повечето прекупвачи,както и Бриколаж,Практикер,Фидус плант и още много.На Фидус плант може да им благодариш за друго,но не и за това, като производители на лозов посадъчен материал,защото не ги правят те.С теб преди време коментирахме мисля този въпрос с лозичките,но ти избра добре утъпкания грешен път
Аз не произвеждам лозички,а си избирам сортове които ми харесват,вземам резници и ги изпращам на производители.В зависимост от количеството което ми направят,посаждам нужното за мен и останалото го раздавам или продавам.Тук предложих и който пожела,му изпратих.Нищо не ми остана и не мога да помогна сега.Моя съвет е да се садят лозите есента и само в краен случай пролетта,а и есента избора е по голям.Какво те интересува от червените винени сортове и какво количество? Мога да попитам и да ти препоръчам производител.
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
...ами, пак здравей wesselin!wesselin написа: Здравей, "ivanina"!
[/b]Tук вече съвсем не съм съгласен с теб!Всички големи пипинери(производители на лозов посадъчен материал) изпращат който каквото пожелае.Имам претенциите да познавам почти всички.А дори и в Института в Плевен ще го направят.Разбира се на пазарите са повечето прекупвачи,както и Бриколаж,Практикер,Фидус плант и още много.На Фидус плант може да им благодариш за друго,но не и за това, като производители на лозов посадъчен материал,защото не ги правят те.С теб преди време коментирахме мисля този въпрос с лозичките,но ти избра добре утъпкания грешен път
Аз не произвеждам лозички,а си избирам сортове които ми харесват,вземам резници и ги изпращам на производители.В зависимост от количеството което ми направят,посаждам нужното за мен и останалото го раздавам или продавам.Тук предложих и който пожела,му изпратих.Нищо не ми остана и не мога да помогна сега.Моя съвет е да се садят лозите есента и само в краен случай пролетта,а и есента избора е по голям.Какво те интересува от червените винени сортове и какво количество? Мога да попитам и да ти препоръчам производител.
Благодаря за отделеното време , и за поучителните съвети!
Приемам ги в най- добрия смисъл, но в живота ми най- добрият учител са били неуспехът и грешката.
...което ще рече че почти нищо не правя с предварителни планове- а водена от моментния импулс, гласът на сърцето.
Минавам през Бриколаж , дето се вика да убия скуката- за нищо, погледа ми се спира на щендерите заредени с лозов посадъчен материал и някъде вътре в мен се запалва искрицата. Казвам си не струват милион- ще опитам!....и така преследвайки собствените си огнени желания - като малка предварително не питах мама на какви игри да играя , за да не съм постоянно с обелени колене и изцапана рокличка и пораснах здраво и силно дете. След време- отново не потърсих съвет от по- големите - за това как да се влюбя в човека , без да изляза от играта с травма в душата и разбито сърце - и така се научих да обичам...
Звучи , като не по темата - но е част от нея...
Така съм със всичко- обичам неуспеха, грешките си ....от тях се нахъсвам, имат особен вкус за мен - учат ме да разсъждавам да си задавам много въпроси ...а не да чета на готово.
Обичам трънливите , а не утъпканите от наука пътечки , да се спъвам от незнанието си- да падам, да ставам - да губя - да печеля, просто да съм в постоянна борба.
Гладък е само пътят с предварително начертан план- от към правене на цветна градина , лозов или овощен масив в който аз не се вписвам поради типажа си.
И да не пропусна най- важното - търсените от мен червени винени сортове може да са всякакви - стига да са силно ароматни ...нещо като Отел.
Проявих интерес към Мавруд - с аромат на къпина , но го дават за южна България, Асеновград някъде и край морето...в Русе няма да оцелее.
За ароматни зная че е Мискета , но той е десертен мисля че .
Подскажи нещо с твоята компетенция ...това което имаме у нас е от дядо ми - аз само режех пръчки от тях и присаждах .
Лозите ставаха но , без подложка от див вид са краткосрочни във времето - бързо умират, за това днес рязко сменям курса на плаване.
Истината е като водата - винаги намира път!...
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Браво! Значи сме живяли по един и същи начин.Но с времето и грешките,и неуспехите аз се опитвам да се уча и ги избягвам,защото в противен случай ми изглежда нещо като мазохизъм.Та поради тази причина аз преди време направих "смяна на курса на плаване"ivanina написа:...ами, пак здравей wesselin!wesselin написа: Здравей, "ivanina"!
[/b]Tук вече съвсем не съм съгласен с теб!Всички големи пипинери(производители на лозов посадъчен материал) изпращат който каквото пожелае.Имам претенциите да познавам почти всички.А дори и в Института в Плевен ще го направят.Разбира се на пазарите са повечето прекупвачи,както и Бриколаж,Практикер,Фидус плант и още много.На Фидус плант може да им благодариш за друго,но не и за това, като производители на лозов посадъчен материал,защото не ги правят те.С теб преди време коментирахме мисля този въпрос с лозичките,но ти избра добре утъпкания грешен път
Аз не произвеждам лозички,а си избирам сортове които ми харесват,вземам резници и ги изпращам на производители.В зависимост от количеството което ми направят,посаждам нужното за мен и останалото го раздавам или продавам.Тук предложих и който пожела,му изпратих.Нищо не ми остана и не мога да помогна сега.Моя съвет е да се садят лозите есента и само в краен случай пролетта,а и есента избора е по голям.Какво те интересува от червените винени сортове и какво количество? Мога да попитам и да ти препоръчам производител.
Благодаря за отделеното време , и за поучителните съвети!
Приемам ги в най- добрия смисъл, но в живота ми най- добрият учител са били неуспехът и грешката.
...което ще рече че почти нищо не правя с предварителни планове- а водена от моментния импулс, гласът на сърцето.
Минавам през Бриколаж , дето се вика да убия скуката- за нищо, погледа ми се спира на щендерите заредени с лозов посадъчен материал и някъде вътре в мен се запалва искрицата. Казвам си не струват милион- ще опитам!....и така преследвайки собствените си огнени желания - като малка предварително не питах мама на какви игри да играя , за да не съм постоянно с обелени колене и изцапана рокличка и пораснах здраво и силно дете. След време- отново не потърсих съвет от по- големите - за това как да се влюбя в човека , без да изляза от играта с травма в душата и разбито сърце - и така се научих да обичам...
Звучи , като не по темата - но е част от нея...
Така съм със всичко- обичам неуспеха, грешките си ....от тях се нахъсвам, имат особен вкус за мен - учат ме да разсъждавам да си задавам много въпроси ...а не да чета на готово.
Обичам трънливите , а не утъпканите от наука пътечки , да се спъвам от незнанието си- да падам, да ставам - да губя - да печеля, просто да съм в постоянна борба.
Гладък е само пътят с предварително начертан план- от към правене на цветна градина , лозов или овощен масив в който аз не се вписвам поради типажа си.
И да не пропусна най- важното - търсените от мен червени винени сортове може да са всякакви - стига да са силно ароматни ...нещо като Отел.
Проявих интерес към Мавруд - с аромат на къпина , но го дават за южна България, Асеновград някъде и край морето...в Русе няма да оцелее.
За ароматни зная че е Мискета , но той е десертен мисля че .
Подскажи нещо с твоята компетенция ...това което имаме у нас е от дядо ми - аз само режех пръчки от тях и присаждах .
Лозите ставаха но , без подложка от див вид са краткосрочни във времето - бързо умират, за това днес рязко сменям курса на плаване.
Та да се върнем на основната тема. Сорта мавруд е с обикновен,както казват руснаците,прост вкус т.е. без никакви аромати.Това с аромата на малина при Мавруд,не го приемам.
Моето предложение за червено вино е Евмолпия,която е с родители Мавруд Х Мерло,
http://vinograd.info/sorta/vinnye/evmolpiya.html" onclick="window.open(this.href);return false;
комбинирана със Сира,
http://vinograd.info/sorta/vinnye/sira.html" onclick="window.open(this.href);return false;
и или Хамбурски мискет
http://vinograd.info/sorta/yniversalnye ... gskii.html" onclick="window.open(this.href);return false;
На мен също ми харесват сортовете с мискетов аромат,но за пореден път ще напиша;
"На вкус и цвет,товарищи нет!"
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Много ти благодаря wesselin !
Единствено лозовият ни участък остана незасегнат от кардиналните промени които тази есен извърших в скромното ни градинско имение от два декара, и то доби съвсем нов съвременен облик .
Ще се възползвам от съвета ти за ароматните винени сортове грозде и изобщо няма да чакам пролетта , а още тия дни ще направя запитване в Пловдивския институт за наличността им. Желанието ми е да засадя 30- 40 бр. нови качествени лози.
...ами да, при такъв мащаб на работа и количество на посадъчен материал - наложително е да направя рязка промяна в курса на плаване - от аматьорски към професионален.
Ще продължа да следя темата , давате ни много полезна информация.
Все така бъдете добри и отзивчиви наши градинаро - лозарски учители!
Единствено лозовият ни участък остана незасегнат от кардиналните промени които тази есен извърших в скромното ни градинско имение от два декара, и то доби съвсем нов съвременен облик .
Ще се възползвам от съвета ти за ароматните винени сортове грозде и изобщо няма да чакам пролетта , а още тия дни ще направя запитване в Пловдивския институт за наличността им. Желанието ми е да засадя 30- 40 бр. нови качествени лози.
...ами да, при такъв мащаб на работа и количество на посадъчен материал - наложително е да направя рязка промяна в курса на плаване - от аматьорски към професионален.
Ще продължа да следя темата , давате ни много полезна информация.
Все така бъдете добри и отзивчиви наши градинаро - лозарски учители!
Истината е като водата - винаги намира път!...