Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ще си позволя да Ви дам няколко съвета: първо, захарта се слага в сока, а не с вода. Вади се сок и в него се разтваря захарта.Това за догодина; второ, бялото вино е добре да ври без шлюпките. В противен случай ще поеме танини и др. подобни вещества и ще стане "червено" , независимо че цветът му е бял. Затова по-добре изстискайте шлюпките до сухо. Тъй като сокът ще е малко, по-добре го сложете в по-малка бутилка. За да осигурите безкислороден процес, на капачката на бутилката залепете лентичка тиксо и забодете иглата на система за кръвопреливане. Другият край на шлаухката потопете в съд с вода, като махнете предварително регулатора на капките. Червеният сок извадете от шлюпките 5 до 7 дни след смачкването им.vanina_g написа:Хора, ами не можах да устискам положението и последното набрано грозде ММ реши да пробваме да направим вино, па макар и малко!
Станаха три 10 литрови туби от мин.вода - две червено и едно бяло пълни до 2/3 с намачкани зърна. Купихме захаромер - червеното 22%, бялото 17%. На бялото разтворих захар с вода и налях, ама на око и забравих че трябва да я преваря водата и...така - бързане от мерак
И сега въпрос - според мен много малко течност има в тубите, особено при бялото - повечето е разполовени зрънца и люспи, едвам го разбърквам - мога ли да го извадя и да се опитам да го намачкам по-добре или да не го пипам и каквото такова? Казаха ми, че то само ще си пусне още течност, ама не съм сигурна...
Затворете бутилките като бутилката на бялото. Когато спре излизането на мехурчета, значи виното е готово. Изчакайте да се избистри и наздраве!
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Всеки с проблемите си ... И аз да ви занимая с моите.
Моля, да разпознете това грозде. Много ми хареса, без семки, сладко и хрупкаво.
Моля, да разпознете това грозде. Много ми хареса, без семки, сладко и хрупкаво.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
От миналата година останаха две бутилки, стояха в хладилника..Мислихме, че уж вкиснало.Ама не! То стана по-вкусно и от миналата година.Старо вино.Правихме без захар. Същото правихме ,както препоръча Станимир.Станимир написа:Ще си позволя да Ви дам няколко съвета: първо, захарта се слага в сока, а не с вода. Вади се сок и в него се разтваря захарта.Това за догодина; второ, бялото вино е добре да ври без шлюпките. В противен случай ще поеме танини и др. подобни вещества и ще стане "червено" , независимо че цветът му е бял. Затова по-добре изстискайте шлюпките до сухо. Тъй като сокът ще е малко, по-добре го сложете в по-малка бутилка. За да осигурите безкислороден процес, на капачката на бутилката залепете лентичка тиксо и забодете иглата на система за кръвопреливане. Другият край на шлаухката потопете в съд с вода, като махнете предварително регулатора на капките. Червеният сок извадете от шлюпките 5 до 7 дни след смачкването им.vanina_g написа:Хора, ами не можах да устискам положението и последното набрано грозде ММ реши да пробваме да направим вино, па макар и малко!
Станаха три 10 литрови туби от мин.вода - две червено и едно бяло пълни до 2/3 с намачкани зърна. Купихме захаромер - червеното 22%, бялото 17%. На бялото разтворих захар с вода и налях, ама на око и забравих че трябва да я преваря водата и...така - бързане от мерак
И сега въпрос - според мен много малко течност има в тубите, особено при бялото - повечето е разполовени зрънца и люспи, едвам го разбърквам - мога ли да го извадя и да се опитам да го намачкам по-добре или да не го пипам и каквото такова? Казаха ми, че то само ще си пусне още течност, ама не съм сигурна...
Затворете бутилките като бутилката на бялото. Когато спре излизането на мехурчета, значи виното е готово. Изчакайте да се избистри и наздраве!
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Гроздето е от магазин. Търся какъв е сорта за да купя такава лоза.shoshy написа:Всеки с проблемите си ... И аз да ви занимая с моите.
Моля, да разпознете това грозде. Много ми хареса, без семки, сладко и хрупкаво.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
А аромат няма ли? Прилича ми на Афродита
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Афродитата също няма аромат.Кога узрява?shoshy написа:Не е Афродита, няма аромат.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Днес го купих от магазина. Изглежда прясно - логично мисля е да узряло скоро. На етикета пишеше " бяло без семе", но на снимката на този сорт на Севастианов гроздето не е точно такова.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
shoshy написа:Днес го купих от магазина. Изглежда прясно - логично мисля е да узряло скоро. На етикета пишеше " бяло без семе", но на снимката на този сорт на Севастианов гроздето не е точно такова.
Това че е "бяло без семе" е очевадно,но мисля да е Афродита,защото тя е най-масово садена у нас,ако разбира се е отглеждано в България.