Овошки - плодни дървета

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
retaraa
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1299
Регистриран на: Яну 23, '10, 12:49
Местоположение: Варна

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от retaraa »

и аз искам една :dovolen:
незабравка

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от незабравка »

Eх и аз съм много навита за сливокайсията. :ieeee:Представете си каква ароматна ракия ще стане. :ieeemyzh:
Аватар
desi_slava
Баш кафе майстор
Мнения: 2774
Регистриран на: Дек 13, '09, 11:39
Местоположение: СеВлИеВо
Дал благодарност: 42 пъти
Получил благодарност: 106 пъти

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от desi_slava »

Ако някой намери това чудо да ме брои и мен,моля! :stiskam:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 234 пъти

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от zeleno »

Направих тема в раздела за поръчки , щото тук ще си пишем и за други овошки , нали
Аз например живо се интересувам ,някой знае ли защо съхнат кайсийте
И от къде можем да си спретнем поръчка за качествени овошки
Може и към частно лице да е направена
Да дадем списък за желания , нещо подобно
То за тази пролет е късно вече , но за наесен или другата пролет става :hmmm:
Предложения ?
Аватар
nadin
Чист кофеин
Мнения: 7196
Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
Местоположение: София
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 271 пъти
Обратна връзка:

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от nadin »

Бобсъна написа:Повечето от тези междувидови хибриди са самостерилни...искат опрашител(слива или кайсия).... :dovolen: :dovolen: :dovolen:
Демек за да има плод трябва наоколо поне една слива да има че при нас кайсиите са кът? Иначе аз имам една Стенли така че може и да стане :hmmm:
Добре момичета бройте ме и мен с една сливокайсия :dovolen:
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 234 пъти

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от zeleno »

nadin написа:
Бобсъна написа:Повечето от тези междувидови хибриди са самостерилни...искат опрашител(слива или кайсия).... :dovolen: :dovolen: :dovolen:
Демек за да има плод трябва наоколо поне една слива да има че при нас кайсиите са кът? Иначе аз имам една Стенли така че може и да стане :hmmm:
Добре момичета бройте ме и мен с една сливокайсия :dovolen:
Пиши в раздела за поръчки
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 234 пъти

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от zeleno »

"ИЗБЕРЕТЕ ТЕЗИ СОРТОВЕ ОВОШКИ, УСТОЙЧИВИ НА БОЛЕСТИ

Добре е внимателно да се изберат сортове, постижения на родната и световната селекция, устойчиви или слабо чувствителни на болести.

Ябълка - Сортовото разнообразие при този вид е много голямо, но в екологичното овощарство трябва да се използват сортове, които са устойчиви на болестите – струпясване, брашнеста мана и огнен пригор

• устойчиви сортове на струпясване: Прима, Либърти, Приам, Флорина, Присила, Джонатан, Английска зелена ренета, 3латна резистентна, Стейман уайнсеп, Ноеи изигроу, Джанафрий, Мойра, Фридъм, Ландбергска ренета, Каселска ренета.

• Устойчиви сортове на брашнеста мана: Старк, Червена превъзходна, Прима, Онтарио, Канадска ренета, Боскопска хубавица.

• Устойчиви сортове на огнен пригор. Червена превъзходна, Редфрий, Прима, Присила, Либълти, Старкнг, Старкримсон, Флорина, Смути, Муцу, Белголден, Боскопска хубавица, Шарден, Канадска ренета

• Сортовете: Виста бела, Муцу, Мелроуз, Тракийска ранна, Тракийска слава, Сейкай ичи са слабо чувствителни на струпясване и слабо до средно на брашнеста мана. Сортовете: Жълт белфльор, Розмарин, Беремска розова и Буховица са по-слабо чувствителни на огнен пригор.

• Толерантни към късните пролетни застудявания са сортовете: Златна превъзходна и Айвания

Круши - Сортовото разнообразие при крушите е голямо, но в екологичното овощарство трябва да се използват практически устойчиви на струпясване и огнен пригор или сортове, които имат по-слаба чувствителност.

• Устойчиви сортове на струпясване: Бутира прекоче, Ранна на Моретини, Вилямова масловка, Клапов любимец, ХебърТрапезица, Пловдивска Жифардова масловка, Харденпонтова масловка, д-р Жюл Гойо, Пас Красан, Деканка на комисията, Конференция, Хардиава масловка.

• Устойчиви сортове на огнен пригор: Жифардова масловка, Боскова масловка, Кошия, Конференция, Ранна на Моретини, Бутира прекоче. По- слабо чувствителни сортове на огнен пригор са: Катя, Президент де Виолен. Караманец, Пархър.

Дюля

* По-слабо чувствителни сортове на огнен пригор: Хемус, Триумф.

Сливи - Подходящите сортове са толерантни или слабо чувствителни спрямо вирусната болест шарка по сливата

• Толерантни сортове на шарка по сливата: Стенлей, Отенлей плам Анна, Шпет, Изобилие, Тулеу тимпуриу, Чаманска найболя, Внимание заслужават и сортовете: Алтанова ренклода, Брюфри, Едра зелена ренклода, Габровска, Калифорнийска синя, Нансийска мирабелка, Опал, Стринава, Храмова ренклода, Чачанска родна, Чачанска лепотица, Рут Герщетер, Съперница и др.

• Устойчиви сортове на ръжда: Калифорнийска синя, Онтарио, Габровска, Монфорска, Тулеу тимпуриу, Тулеу грас.

· Устойчиви сортове на червени листни петна: Монфорска, Едра зелена ренклода.

Бадем

• Устойчиви сортове на болестта оранжеви листни петна: Несебър, Приморски, Пряньй

· Устойчиви сортове на струпясване: Кримский, Десертен, Никитский късноцъфтящ. Нонпарел.

Орех

• Устойчиви сортове на антракноза: Пловдивски, Дряновски, Джиновски, Силистренски, Преславски.

* Устойчиви сортове на бактериоза: Джиновски, Сливенски Касис.

* Устойчиви сортове на американска брашнеста мана: Белоруская слодкая, Фертьоди 1, Кантата.

Малини

• Устойчиви сортове на дидимела: Люлин, Самодива. Сортът Искра е слабо чувствителен

• Устойчиви сортове на кониотириум: Люлин. Самодива

* Устойчиви сортове на антракноза: Самодива

При избора на сортове трябва да се има предвид факта, че едни от тях се опрашват със собствен прашец (самофертилни), а други изискват кръстосано опрашване (самостерилни). Част от вишневите и сливовите сортове са самоопрашващи се и могат да бъдат засадени в едносортови насаждения, но при чуждо опрашване увеличават завръза и дават по-високи добиви. При засаждане на различни самоопрашващи се сортове (сливи, вишни и мушмули) е необходимо дърветата от един сорт да бъдат разположени групово, а не разпръснато. Това улеснява борбата с вредителите и беритбата на плодовете. Ябълковите, крушовите, черешовите, джанковите и някои от вишневите и сливовите сортове изискват чуждо (кръстосано) опрашване. Нормално оплождане на семковите сортове се постига при разстояние на 60 м от основния сорт т.е. през 8-10 реда, а при костилковите през 4-6 реда. Насажденията трябва да включват най-малко два взаимноопрашващи се сорта, които встъпват едновременно в плододаване, да цъфтят по едно и също време и да са дълголетни. Черешовите сортове от една интерстерилна група не трябва да се засаждат един до друг, между тях трябва да има сорт от друга интерстерилна група, като разстоянието муждувзаимноопрашващите сортове не трябва да е над 50 м "
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13673
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 234 пъти

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от zeleno »

А бихте ли характеризирали накратко всеки от новосъздадените сортове?



Доц. д-р Аргир Живондов: Световна тенденция е да се създават сортове, устойчиви на болести и на абиотични фактори, каквато е например сушата. Новата селекционна програма на института за подобряване на прасковения сортимент е стартирана през 1989 г. Нейна основна цел е да удължи календарния срок на узряване на прасковите в България, чрез създаване на сортове с много ранен и много късен срок на зреене на плодовете, с по-добър сензорен профил и повишена устойчивост на болести. Допълнителните цели са създаване на сортове с бяло плодово месо, както и със специфичен тип корона – пилар, пендула и джуджевидна. С новопризнатите сортове решаваме някои от тези задачи.

Флавия е сорт, който узрява 3-4 дни преди световния стандарт за ранни десертни праскови Мейкрест, при това е с 30 – 40 грама по едра. Достига и до 200 грама. Заслужава да се отбележи консистенцията на плодовото месо, която не е типично десертна – много плътна е, което я прави по-устойчива при заготовка, съхраняване и транспортиране. Изключително вкусен сорт, неводнист, с плътен вкус, за разлика от останалите по-ранни сортове. Поради високата си родовитост, получавана без особености при отглеждането, заслужава да навлезе в нашите градини и смятам, че производителите ще са доволни от нея както като качество, така и като количество на добива.

Филина е вторият по време на зреене от новите сортове (узрява 3 – 4 дни след Мейкрест). Сортът е с изцяло червени плодове. Кожицата е покрита с плътна червенина – нещо, което се цени на световния пазар. Овласяването е фино, а не досадно, като при стария сорт „Хале”. Създадена е от много добра родителска комбинация и превъзхожда световния стандарт Мейкрест също с 30 – 40 грама. Изключително подходящ за консумация в свежо състояние. Чрез този сорт удължаваме веригата на зреене на ранната група сортове: Флавия – Мейкрест - Филина.

Пълдин е получен чрез самоопрашване на Джулай Лейди – един изключително красив сорт, с много добра форма. Пълдин е наследил тези качества, но зрее 3 – 4 дни по-късно. Има много малка костилка, която се отделя лесно, без кухина около нея. Изключително богат на вкус, с перфектно съчетание на захари и киселини. Плодовете са със средна маса 150 – 200 г, която е оптималната, тъй като най-едрите праскови не се тачат вече особено, заради неудобства при консумацията. На световния пазар се предпочита една по-средна фракция. Пълдин е сорт с изключителна сухоустойчивост. Той се справя успешно при липсата на редовни поливки. Ще ви кажа само, че изходното семеначе, от което тръгна да се размножава сортът, е вече 17-годишно и никога не е поливано. Това говори достатъчно за неговата сухоустойчивост – нещо рядко при прасковата. Тя е култура, която изисква задължително напояване. Разбира се, това не означава, че дръвчетата няма да се развиват по-добре с поливки, но в случай на невъзможност, сортът може да мине и без тях – особено ако се подбере подходяща за целта подложка, каквато е бадемовата.

Ласкава е създаден чрез междувидова хибритизация – един много по-сложен процес. Това е изключително едър сорт (250 – 260 г), с висока родовитост, почти изцяло покрит с червенина и с много добри вкусови качества. Най-важното обаче е неговата изключителна устойчивост на болестта, срещу която най-много се пръскат прасковените насаждения – брашнестата мана. При Ласкава пръсканията се свеждат до минимум, тъй като тази устойчивост е зададена генетически. Поради това производството ще е много по-евтино, при много добри резултати като качество и количество на добива. Сортът е с отделяща се костилка, по всички правила на десертната група праскови, с много представителна външност. Узрява около 5 – 10 август, т.е. една седмица след Редхейвън и една седмица преди Глоухейвън. Смятам, че сортът Ласкава заслужава голямо внимание.

Евмолпия е сортът, устойчив на другата най-разпространена болест при прасковата – къдравост. Това е болест, която се преодолява с две зимни пръскания, но защо да ги правим, когато имаме Евмолпия? Особено като се знае, че плодовете са изключително вкусни, с правилна форма и представителна външност, зреещи по „орехово” време – т.е. в средата на септември, когато се брулят орехите
Аватар
Вискяр
Кафевар/ка/
Мнения: 709
Регистриран на: Окт 24, '11, 18:49
Местоположение: В полите на Вискяр планина
Обратна връзка:

Re: Овошки - плодни дървета

Мнение от Вискяр »

zeleno написа:"ИЗБЕРЕТЕ ТЕЗИ СОРТОВЕ ОВОШКИ, УСТОЙЧИВИ НА БОЛЕСТИ
Малини

• Устойчиви сортове на дидимела: Люлин, Самодива. Сортът Искра е слабо чувствителен

• Устойчиви сортове на кониотириум: Люлин. Самодива

* Устойчиви сортове на антракноза: Самодива
Няма по-добра малина от Самодива за пролетно-лятна реколта!
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”