ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Lois

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Lois »

Крес или кресон - използва се като добавка към салати
Обикновено като съвсем микро растения
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Garden_cress" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17029
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re:

Мнение от Миша »

Нощес се забодох при ацтеките и попаднах на много интересен материал за използването на амаранта при техните ритуали ,това растение е било на особена почит ,дотолкова ,че испанците положили всички усилия то да бъде забранено за отглеждане ,оказа се,че спокойно можем да го добавим към кухнята ни,без да прибягваме до древни ритуали :mrgreen: Правят пуканки от него,с които захранват бебета :o
Амарантът е истинско богатство за хората, които се хранят по различен от общоприетия начин. Използването му например в комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз осигурява пълна гама протеини със същата хранителна стойност, като риба, пилешко или червено месо. В него се откриват и токотриеноли, които са всъщност форма на витамин Е и имат свойството да понижават нивата на лошия холестерол в човешкия организъм. Често е препоръчвана храна за хора, които се възстановяват след болест или пък дълги строги пости.
http://gotvach.bg/n5-53123-%D0%9A%D0%B0 ... 0%BD%D1%82" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bb-team.org/articles/3912_amarant" onclick="window.open(this.href);return false;

За ритуалите ще разказвам зимата ,много интересни са ,ацтеките са много повече от това,с което традиционно ги свързваме-кръвожадни диваци,хвърлящи девици в кладенци,но какво да се прави,историята се пише от победителите
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Pchelichka
Kафенце
Мнения: 23
Регистриран на: Ное 17, '15, 16:17
Местоположение: София

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Pchelichka »

Здравейте на всички! С интерес прочетох темата. От няколко години се запалих по кулинарната употреба на различни билки и подправки. И тази година реших да си отгледам някои от тях. Започнах с мащерка, розмарин и кориандър. За съжаление нямам дворно пространство и ги отглеждам в саксия. Бихте ли ми дали съвети за гледането им в саксии, защото се развиват доста бавно и ми изгмеждат слабички. Кога е редно да ги разсадя в по-голям съд? Вашите подправки са страхотни. Зная, че моите не могат да изглеждат така, но все пак. Друго е да са навън в градина....
Благодаря ви предварително.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1521
Регистриран на: Апр 7, '13, 22:02

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от kali »

Искам да си захвана целина, но да е многогодишна, но има ли такава?
Аватар
радост-31
Виенско кафе
Мнения: 368
Регистриран на: Мар 10, '16, 08:26
Местоположение: Трилистник, Пловдив
Дал благодарност: 122 пъти
Получил благодарност: 352 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от радост-31 »

Искам да попитам има ли някой от вас такова чудо??? :hmmm: ММ донесе две коренчета миналото лято и ми разправя, че това било сминдух (да, ама не е ). Зимата изчезна нацяло , а сега е това. Има страхотен аромат като на балканска мащерка.
Изображение
Аватар
tsany
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1412
Регистриран на: Яну 3, '11, 15:59
Местоположение: София

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от tsany »

Прилича на риган :hmmm:
ИРИСИ 2017
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1968
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 184 пъти
Получил благодарност: 153 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от marka »

Риган е. :daaa: Има и друг вид, който е за чай. Той цъфти в лилаво.
Аватар
радост-31
Виенско кафе
Мнения: 368
Регистриран на: Мар 10, '16, 08:26
Местоположение: Трилистник, Пловдив
Дал благодарност: 122 пъти
Получил благодарност: 352 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от радост-31 »

tsany, marka, много ви благодаря за информацията. Вече спокойно ще мога да си ръся в манджите от него . :tzvetoman: :tzvetoman: :tzvetoman:
Аватар
Leni
Кафе с мляко
Мнения: 265
Регистриран на: Авг 14, '13, 09:34
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Leni »

Ние вече за втора година гледаме един куп ама тая като чели са по добри. Поне лавандулата и розмарин са чудесни, джоджена си избуява по дифолт. Но да друго си е човек да си има малка градинка и да си бере прясно прясно, пък и мирише хубаво..
Освен горните - мащерка, салвия, магданоз и копър по-малко..

Изображение

Изображение

Изображение
Какво му трябва на един добър фотограф?! - едно око и един пръст...
http://travelcafe.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
и накрая балконът http://leni-s.com/balcony-relax/
sylay
Дълго кафе
Мнения: 121
Регистриран на: Юни 17, '11, 15:16

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от sylay »

Имам въпроси относно отглеждането на СИБИРСКИ ЛУК и МНОГОГОДИШНА ЧУБРИЦА/планинска/

СИБИРСКИ ЛУК /шивес/- купих си 1 саксия с намаление от Кауфланд. Страшно много ми хареса в салати, а не съм голям любител на лука като цяло. Обаче взе да съхне. Пресадих в малко по-голяма саксия. После го орязах до 2см. от основата. Сега ми стои като слама. Как да го свестя?
А може би е само пролетно растение?! Или да си купя друга саксия с лук и вече да разредя туфата /това, което не направих преди/. Казаха ми, че гъстотата на туфата ми била голяма и затова се задушавали растенията. Дайте ми малко съвети в отглеждането му в саксия, моля!

ПЛАНИНСКА ЧУБРИЦА - продадоха ми я като многогодишна. За това прецених, че е планинска /satureja montana/. Само тя е многогодишна. Въпросът ми е към тези, които вече я имат. Как се отглежда в саксия? През зимата къде я държите? Подрязвате ли я за да се сгъсти храста? Страшно много обичам чубрица и я слагам в какво ли не. В принцеси, пици и т.н.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”