ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Крес или кресон - използва се като добавка към салати
Обикновено като съвсем микро растения
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Garden_cress" onclick="window.open(this.href);return false;
Обикновено като съвсем микро растения
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Garden_cress" onclick="window.open(this.href);return false;
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17029
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re:
Нощес се забодох при ацтеките и попаднах на много интересен материал за използването на амаранта при техните ритуали ,това растение е било на особена почит ,дотолкова ,че испанците положили всички усилия то да бъде забранено за отглеждане ,оказа се,че спокойно можем да го добавим към кухнята ни,без да прибягваме до древни ритуали Правят пуканки от него,с които захранват бебета
http://www.bb-team.org/articles/3912_amarant" onclick="window.open(this.href);return false;
За ритуалите ще разказвам зимата ,много интересни са ,ацтеките са много повече от това,с което традиционно ги свързваме-кръвожадни диваци,хвърлящи девици в кладенци,но какво да се прави,историята се пише от победителите
http://gotvach.bg/n5-53123-%D0%9A%D0%B0 ... 0%BD%D1%82" onclick="window.open(this.href);return false;Амарантът е истинско богатство за хората, които се хранят по различен от общоприетия начин. Използването му например в комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз осигурява пълна гама протеини със същата хранителна стойност, като риба, пилешко или червено месо. В него се откриват и токотриеноли, които са всъщност форма на витамин Е и имат свойството да понижават нивата на лошия холестерол в човешкия организъм. Често е препоръчвана храна за хора, които се възстановяват след болест или пък дълги строги пости.
http://www.bb-team.org/articles/3912_amarant" onclick="window.open(this.href);return false;
За ритуалите ще разказвам зимата ,много интересни са ,ацтеките са много повече от това,с което традиционно ги свързваме-кръвожадни диваци,хвърлящи девици в кладенци,но какво да се прави,историята се пише от победителите
-
- Kафенце
- Мнения: 23
- Регистриран на: Ное 17, '15, 16:17
- Местоположение: София
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Здравейте на всички! С интерес прочетох темата. От няколко години се запалих по кулинарната употреба на различни билки и подправки. И тази година реших да си отгледам някои от тях. Започнах с мащерка, розмарин и кориандър. За съжаление нямам дворно пространство и ги отглеждам в саксия. Бихте ли ми дали съвети за гледането им в саксии, защото се развиват доста бавно и ми изгмеждат слабички. Кога е редно да ги разсадя в по-голям съд? Вашите подправки са страхотни. Зная, че моите не могат да изглеждат така, но все пак. Друго е да са навън в градина....
Благодаря ви предварително.
Благодаря ви предварително.
- радост-31
- Виенско кафе
- Мнения: 368
- Регистриран на: Мар 10, '16, 08:26
- Местоположение: Трилистник, Пловдив
- Дал благодарност: 122 пъти
- Получил благодарност: 352 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Искам да попитам има ли някой от вас такова чудо??? ММ донесе две коренчета миналото лято и ми разправя, че това било сминдух (да, ама не е ). Зимата изчезна нацяло , а сега е това. Има страхотен аромат като на балканска мащерка.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Прилича на риган
ИРИСИ 2017
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
- радост-31
- Виенско кафе
- Мнения: 368
- Регистриран на: Мар 10, '16, 08:26
- Местоположение: Трилистник, Пловдив
- Дал благодарност: 122 пъти
- Получил благодарност: 352 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
tsany, marka, много ви благодаря за информацията. Вече спокойно ще мога да си ръся в манджите от него .
- Leni
- Кафе с мляко
- Мнения: 265
- Регистриран на: Авг 14, '13, 09:34
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Ние вече за втора година гледаме един куп ама тая като чели са по добри. Поне лавандулата и розмарин са чудесни, джоджена си избуява по дифолт. Но да друго си е човек да си има малка градинка и да си бере прясно прясно, пък и мирише хубаво..
Освен горните - мащерка, салвия, магданоз и копър по-малко..
Освен горните - мащерка, салвия, магданоз и копър по-малко..
Какво му трябва на един добър фотограф?! - едно око и един пръст...
http://travelcafe.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
и накрая балконът http://leni-s.com/balcony-relax/
http://travelcafe.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
и накрая балконът http://leni-s.com/balcony-relax/
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Имам въпроси относно отглеждането на СИБИРСКИ ЛУК и МНОГОГОДИШНА ЧУБРИЦА/планинска/
СИБИРСКИ ЛУК /шивес/- купих си 1 саксия с намаление от Кауфланд. Страшно много ми хареса в салати, а не съм голям любител на лука като цяло. Обаче взе да съхне. Пресадих в малко по-голяма саксия. После го орязах до 2см. от основата. Сега ми стои като слама. Как да го свестя?
А може би е само пролетно растение?! Или да си купя друга саксия с лук и вече да разредя туфата /това, което не направих преди/. Казаха ми, че гъстотата на туфата ми била голяма и затова се задушавали растенията. Дайте ми малко съвети в отглеждането му в саксия, моля!
ПЛАНИНСКА ЧУБРИЦА - продадоха ми я като многогодишна. За това прецених, че е планинска /satureja montana/. Само тя е многогодишна. Въпросът ми е към тези, които вече я имат. Как се отглежда в саксия? През зимата къде я държите? Подрязвате ли я за да се сгъсти храста? Страшно много обичам чубрица и я слагам в какво ли не. В принцеси, пици и т.н.
СИБИРСКИ ЛУК /шивес/- купих си 1 саксия с намаление от Кауфланд. Страшно много ми хареса в салати, а не съм голям любител на лука като цяло. Обаче взе да съхне. Пресадих в малко по-голяма саксия. После го орязах до 2см. от основата. Сега ми стои като слама. Как да го свестя?
А може би е само пролетно растение?! Или да си купя друга саксия с лук и вече да разредя туфата /това, което не направих преди/. Казаха ми, че гъстотата на туфата ми била голяма и затова се задушавали растенията. Дайте ми малко съвети в отглеждането му в саксия, моля!
ПЛАНИНСКА ЧУБРИЦА - продадоха ми я като многогодишна. За това прецених, че е планинска /satureja montana/. Само тя е многогодишна. Въпросът ми е към тези, които вече я имат. Как се отглежда в саксия? През зимата къде я държите? Подрязвате ли я за да се сгъсти храста? Страшно много обичам чубрица и я слагам в какво ли не. В принцеси, пици и т.н.