ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
- divna78
- Двойно кафе
- Мнения: 172
- Регистриран на: Фев 14, '17, 14:55
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 5 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
От няколко дни се ровя за интересни идеи за билков кът. Пускам няколко симпатични попадения от нет-а, надявам се да не се повтарят ( за съжаление много от снимките във форума не се виждат)
Иначе аз имам маточина, голяма туфа, от семена, която с всяка изминала година се разраства. Използвам я предимно в разхлаждащи напитки лятото ( от темата си записах някои интересни рецепти, които ще пробвам това лято). Също така сушена, за чай, въпреки че сушената изобщо не е ароматна, така както свежата.
Риган, който много обичам, и който преди две години земното куче го отнесе, но странно как на следващата година започна да избива на почти същото място. Много го ползвам с гъби, доматени сосове, паста, обичам го сушен върху сирене, с малко зехтин.
Имам малка туфичка мента, която ту изчезва, ту се появява. В тази връзка, тъй като прочетох, че много от вас ограничават ментата и джоджена си, 'щото били много агресивни- ми явно при мен ни мента, ни джоджен вирее. Колко пъти ми даваха коренчета местните баби, купувах, даваха ми и други хора от други населени места-не и не! Джоджен няма да имам, явно. Въпреки че насред едни карамфили ( брадат или топ съм го виждала във форума, ми се появиха няколко стръка див джоджен миналата година )
Също така имам лимонена мащерка и някакъв двуцветен риган, но са толкова мижавки, че не смея да режа от тях, за да не ги загубя.
Купила съм си семена за лайка и жълт кантарион, предвидила съм да се пробвам с дивия лук, босилек, иска ми се и планинска мащерка да завъдя.
Иначе аз имам маточина, голяма туфа, от семена, която с всяка изминала година се разраства. Използвам я предимно в разхлаждащи напитки лятото ( от темата си записах някои интересни рецепти, които ще пробвам това лято). Също така сушена, за чай, въпреки че сушената изобщо не е ароматна, така както свежата.
Риган, който много обичам, и който преди две години земното куче го отнесе, но странно как на следващата година започна да избива на почти същото място. Много го ползвам с гъби, доматени сосове, паста, обичам го сушен върху сирене, с малко зехтин.
Имам малка туфичка мента, която ту изчезва, ту се появява. В тази връзка, тъй като прочетох, че много от вас ограничават ментата и джоджена си, 'щото били много агресивни- ми явно при мен ни мента, ни джоджен вирее. Колко пъти ми даваха коренчета местните баби, купувах, даваха ми и други хора от други населени места-не и не! Джоджен няма да имам, явно. Въпреки че насред едни карамфили ( брадат или топ съм го виждала във форума, ми се появиха няколко стръка див джоджен миналата година )
Също така имам лимонена мащерка и някакъв двуцветен риган, но са толкова мижавки, че не смея да режа от тях, за да не ги загубя.
Купила съм си семена за лайка и жълт кантарион, предвидила съм да се пробвам с дивия лук, босилек, иска ми се и планинска мащерка да завъдя.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5273
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 104 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
При мен има дива си мащерка/плюс 3-4 питомни/Левурда,маточина, мента,калоферче.....и десетина други.
Та думата ми беше за дивите-в самото място си виреят!
Та думата ми беше за дивите-в самото място си виреят!
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз имам мащерка, хрян, маточина, салвия, лавандула, майорана, риган, джоджен, девесил, киселец, анасон (доста голям храст, винаги му оставям само по 3 клона, че става цяла гора ), тарос, мента, за това се сетих, обичам да имам от всяка билка в градинката си
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Луда фенка съм на подправките в саксии.
Майорана - та в крайна сметка едногодишна ли е и многогодишна?
На мен лично ми мирише на парфюм и ме е страх да я сложа в ястие. А и аз май бях чула, че е едногодишна и се отказах да я отглеждам.
Анасон - нямам и не знам заслужава ли си. Ins, може ли да ми дадеш малко повече информация за него? В по-дълбока саксия става ли да се отглежда.
Другите подправки ги имам.
Майорана - та в крайна сметка едногодишна ли е и многогодишна?
На мен лично ми мирише на парфюм и ме е страх да я сложа в ястие. А и аз май бях чула, че е едногодишна и се отказах да я отглеждам.
Анасон - нямам и не знам заслужава ли си. Ins, може ли да ми дадеш малко повече информация за него? В по-дълбока саксия става ли да се отглежда.
Другите подправки ги имам.
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Имам питане за по-високите мащерки как се режат.Нещо се обезформиха и даже и на метли не приличат.Аз ги режа малко под цветоноса,но не смея по-надолу,защото мисля,че ще останат голи клечки.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5273
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 104 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Режа ги сега на нула- от долу се виждат нови поници!
Лятото пак - 1-2 пъти
Така режа и ригана
Лятото пак - 1-2 пъти
Така режа и ригана
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Хм.Ще огледам моите,виждам сухи клонки в основата,нищо зеленко,което да ме обнадежди.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5273
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 104 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Либре изчакай,от клонките ще тръгне,не я режи до долу.
Моите си зимуваха с листа и не се обезлистиха изцяло,дори и високите.
Като тръгне тогава отрежи сухите клони.
Моите си зимуваха с листа и не се обезлистиха изцяло,дори и високите.
Като тръгне тогава отрежи сухите клони.