един много интересен материал на който неможах да копна линка
та го копнах него направо
"1.Използвайте Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тези сортове ко искате да получите едно обагрено, с хармоничен аромат и вкус, добре балансирано “натоварено”, с много добро “тяло” червено вино. Вино, с което можете да се охвалите пред приятели. То може да Ви даде още много ако го оставите от една до три години в дъбова бъчва, а после около четири години в бутилка – може да съзрява и старее!
2. Използвайте Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!
3. Използвайте Памид или Сензо само ако Ви трябва вино за бърза консумация (обикновенно трапезно вино). Леко, сравнително свежо, със светло-червен (лучен) до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, или общо казано “тънко” вино. Не го задържайте по-дълго време – няма смисъл!
4. Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка могат да бъдат изполвани за получаване на много добри червени на с високо качество.
5. сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин какво да Ви кажа ? – По-добре комбинирайте с някой от горе описаните!
6.Изберете Шардоне, Совиньон блан или комбинация ако искате да произведете едно финно, с великолепен (плодов, плодово-тревис, на цитруси) аромат и вкус, с приятен общ характер, много добре балансирано бяло вино. Преработването им изиска тънкости и много работа, но повярвайте - заслужава си!
7. “Мускат” – Характерен “тежък ... на роза” аромат и вкус, плътно, до голяма степен по-ароматно отколкото балансирано бяло вино (поне за нашите условия). Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел). Виното има възможност да старее.
8. “Мискет” – не го свързвайте с “мускат”! Вината са с особен, рактерен аромат и вкус – на “гюл с пролетни цветя и т.н.”, по-нежни, по-балансирани, “по-тънки”- изящни, за бърза консумация. Сортове – Мискет червен и Мискет Врачански.
9. Ризлинг или Юни блан – за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.
10. Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба – “Стандартно” – бели вина с неутрален до плодов характер. По-добре в комбинация с горе описаните!
11.Ако елаете едно по-различно, “по-уникално” вино, с много характерен ароматно-вкусов комплекс на “тамян”, използвайте сорта Тамянка. Не е “мискет”, не е “мускат” ако има малко по-високи остатъчни захари е едно атрактивно вино за бърза консумация.
12. Виненка, Керацуда или други местни сортове – Ако ги имате по-добре комбинирайте с други бели!
Съвети:
1.Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за нопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!
2.Не използвайте Десертни сортове грозде за производство на вино - Болгар, Верея, Мискет хамбургски, Перл дьо Ксаба (Перла), Италия, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и др. – Нямат достатъчно съдържание на захари и киселини, слаб рандеман, виното трудно се бистри, не притежава благороден характер и т.н.! Ако са Ваши – по-добре да ги продавате за консумация!
3.Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!
4.Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!
5.По-добре не оставяйте Бяло вино за отлежаване и стареене! – Неговата сила са плодовостта, свежестта и и вкуса на прясното грозде.
Внимание:
1. Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!
2. Понякога търговците смесват сортове – “сандвич”!
3. Цената ВИНАГИ зависи не само от теглото, но и от технологичните качества!"