Вкореняване на лоза
Модератор: Миша
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Вкореняване на лоза
Дизахарида в директните сортове е малвазин.prijatel62 написа:... италиански автори се изказват за тях, че са канцерогенни. По-точно не друго, а дизахаридите, които съдържат. За разлика от културните сортове, които съдържат монозахариди.
:
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Вкореняване на лоза
В момента хит е един много стар и същевременно нов сорт. С над 3000-годишна история. От него траките са приготвяли своите легендарни вина, известни по целия цивилизован свят тогава. Преоткрит е през 2005г. от директорът на Историческия музей в Кърджали Павел Петков близо до тракийската скална гробница край с.Татул. Устойчив на опасните гъбни болести по лозата, а може би и на филоксера. Сега се изследва. По думите на човек, който вече го притежава, гроздът е голям, като на Мавруда. Зърното е по-скоро малко, като на Каберне. Кожицата е по-скоро червена, отколкото черна.anny написа:За да не правя изцяло нова тема, ще попитам тук. Моля препоръчайте ми винен сорт лоза, устойчива на засушаване, болести и вредители. Ще се сади в Балкана, искам да си обновя лозичката на вилата, но там температурите са горе долу като в София, така че не мисля, че трябвя да търся сорт специално устойчив на много ниски температури. Към момента имаме едно грозденце сорт Отело, сигурно е над 20 годишно и от него си правим едно измислено наше си винце... Майка ми обаче чела, че сорта бил канцерогенен, което за мен е безумно. Та така, ще съм благодарна на всякакви идеи, като не държа гроздето да е непременно червено, но идеята е да се бодне по една пръчка при всяко старо, а май червено с бяло не се меша чак така. Най-лесно достъпното, което до сега съм виждала е на фидус едни лозички по 7-8 лева, но предполагам, че няма да ми ги препоръчате, поляти са с восък
Предполага се, че това е старият тракийски сорт зела. Павел Петков поетично го е нарекъл "Сълзите на Орфей".
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Вкореняване на лоза
Моля, кажете ми препарат за по-добро вкореняване на лози в твърда и недостатъчно обработена в дълбочина почва.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 146
- Регистриран на: Яну 15, '21, 20:04
- Местоположение: гр. Шумен, с. Салманово
- Дал благодарност: 74 пъти
- Получил благодарност: 114 пъти
Re: Вкореняване на лоза
В момента хит е един много стар и същевременно нов сорт. С над 3000-годишна история. От него траките са приготвяли своите легендарни вина, известни по целия цивилизован свят тогава. Преоткрит е през 2005г. от директорът на Историческия музей в Кърджали Павел Петков близо до тракийската скална гробница край с.Татул. Устойчив на опасните гъбни болести по лозата, а може би и на филоксера. Сега се изследва. По думите на човек, който вече го притежава, гроздът е голям, като на Мавруда. Зърното е по-скоро малко, като на Каберне. Кожицата е по-скоро червена, отколкото черна.
Предполага се, че това е старият тракийски сорт зела. Павел Петков поетично го е нарекъл "Сълзите на Орфей".
Здравей
Имаш ли идея от къде може да се купят няколко лози от тези "Орфееви сълзи"
Доста рових но не виждам обяви за продажба.
Предполага се, че това е старият тракийски сорт зела. Павел Петков поетично го е нарекъл "Сълзите на Орфей".
Здравей
Имаш ли идея от къде може да се купят няколко лози от тези "Орфееви сълзи"
Доста рових но не виждам обяви за продажба.
"Нищо друго не впечатлява чужденците така, както склонността ни да търсим винаги най-лошото, най-грозното в характера на хората"
Иван Хаджийски
Иван Хаджийски
-
- Дълго кафе
- Мнения: 146
- Регистриран на: Яну 15, '21, 20:04
- Местоположение: гр. Шумен, с. Салманово
- Дал благодарност: 74 пъти
- Получил благодарност: 114 пъти
Re: Вкореняване на лоза
prijatel62 написа: ↑Фев 22, '17, 09:08
В момента хит е един много стар и същевременно нов сорт. С над 3000-годишна история. От него траките са приготвяли своите легендарни вина, известни по целия цивилизован свят тогава. Преоткрит е през 2005г. от директорът на Историческия музей в Кърджали Павел Петков близо до тракийската скална гробница край с.Татул. Устойчив на опасните гъбни болести по лозата, а може би и на филоксера. Сега се изследва. По думите на човек, който вече го притежава, гроздът е голям, като на Мавруда. Зърното е по-скоро малко, като на Каберне. Кожицата е по-скоро червена, отколкото черна.
Предполага се, че това е старият тракийски сорт зела. Павел Петков поетично го е нарекъл "Сълзите на Орфей".
Здравей
Имаш ли идея от къде може да се купят няколко лози от тези "Орфееви сълзи"
Доста рових но не виждам обяви за продажба.
"Нищо друго не впечатлява чужденците така, както склонността ни да търсим винаги най-лошото, най-грозното в характера на хората"
Иван Хаджийски
Иван Хаджийски
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31652
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 986 пъти
- Получил благодарност: 2246 пъти
Re: Вкореняване на лоза
Достатъчно е да обработиш една педя земя за една пръчка, дълга 30-40 см.. Гледаш пъпките на пръчката да са нагоре, махаш пъпките, като оставяш в горния край 2-3 пъпки и бучиш пръчката. Поливаш да се стлегне пръстта около пръчката.
Не е нужен никакъв пхрепарат.
(Трудно е след 10-15 години, ако махнеш лозите. Не спират да покарват години след това от където не ги очакваш. )
Както се казва "бучиш пръчка, пиеш вино."
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5269
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 92 пъти
- Получил благодарност: 101 пъти
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Вкореняване на лоза
Късна есен. Сега, ако имаш зрял резник може във вода, но само сантиметър да е. Нищо не пречи и сега да бучнеш, но трябва непрекъснато да е влажно. Тези са вкоренявани във вода сега.Daniela Pargu написа: ↑Апр 8, '23, 08:20 Мерко, а кога е подходящ момента- сега става ли да се" бучне" пръчката ?
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5269
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 92 пъти
- Получил благодарност: 101 пъти
Re: Вкореняване на лоза
Оооо ,Кимче,мила
Много благодаря за съветите- ще си сложа във водичка резници, пък а дано
Ако не - наесен с песен
Много благодаря за съветите- ще си сложа във водичка резници, пък а дано
Ако не - наесен с песен