Великденски идеи

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Великденски идеи

Мнение от Titi »

Източник: Rozali.com
"Пиленца"
Изображение
Продукти:•10 яйца
•1 пачетче крема сирене
•ч.пипер
•морков
Начин на приготвяне:
Жълтъците се претриват с крема сиренето и се посоляват на вкус. От сместа се оформят топчета с две големини – едните за тялото, а другите за главичките на пиленцата. Топчетата се прикрепват едно към друго с помощта на клечка за зъби, а от моркова се изрязват тънки лентички за човки и гребенчета. Черният пипер се поставя за очички.

Картофено агне, пълнено с кайма
Изображение
Продукти:
•2 кг картофи
•500 гр.кайма
•1 глава лук
•1 морков
•1 зелена чушка
•100 гр. сирене
•2 маслини за очи
•1 маслина за ноздри
•червена чушка за език
•кимион, черен пипер, сол на вкус
•олио
Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите, обелваме ги и още топли ги намачкваме докато станат на пюре.
Разстиламе пюрето в тава. В загрятото олио запържваме нарязания лук, добавяме каймата, подправките, зелената чушка , рендосания морков и подправките. Щом се изпържи каймата, я отцеждаме от мазнината и я разстиламе върху картофеното пюре.
Оформяме тялото на агнето,като каймата трябва да остане завита в пюрето.
Правим глава, уши и опашка. За очи -маслините, език- червена чушка, ноздри-маслина.
Запичаме го в загрята фурна за не повече от 20 минути.
Щом изстине го поръсваме със рендосано сирене.

Великденски кръстчета
Изображение
Продукти:
•200-300 гр. бутер тесто
•няколко счукани ореха
•1 с.л захар
Начин на приготвяне:
Във малко топла вода разтваряме захарта и намазваме бутер тестото.
Нарязваме го на тънки лентички с големина 5 /5 см и ги слепваме като кръсчета.
Отгоре на всяко слагаме начупени парченца орехи/ може и плодове/.
Печем в загрята фурна десетина минути.

"Кокошчица"
Изображение
Продукти:
•Няколко листа зелена салата
•половин краставичка
•1 сварено яйце
•1 морков
•1 маслина
•100 гр изпържена кайма
•300 гр. картофено пюре
Начин на приготвяне:
В средата на чинията слагаме изпържената кайма.
Покриваме я с картофеното пюре. И оформяме тяло на легнала кокошка. Слагаме яйцето за глава и го намазваме с картофеното пюре. От морковите слагаме гребен , човка, крила и опашка на кокошката.
Отстрани слагаме нарязаните листа салата и краставичка. За очи използваме маслината.
Пред кокошката слагаме нарязан на много ситно морков за просо.

Великденски агънца
Изображение
Изображение
•2ч.ч захар
•5 яйца
•4ч.ч брашно
•1 бакпулвер
•1 1/2ч.ч олио
•1/2 бурканче сладко от смокини
•1 кофичка кисело мляко

Великденско агънце”
Изображение
Продукти:
2 пакета какаови бисквити
4 с.л какао на прах
4 с.л сухо мляко
2 с.л захар
3 с.л течен маргарин
за украсата: 1/3 белтък
100-150 гр. пудра захар
2 зърна черен пипер за очи
парче мек бонбон за уста
Начин на приготвяне:
•Смиламе бисквитите.
•Слагаме 100 мл вода да заври със маргарина и захарта. Щом заври махаме от котлона и добавяме 3 с.л какао и сухото мляко. Разбъркваме докато се разтвори сухото мляко.
•Добавяме смлените бисквити и разбъркваме докато се получи еднородна смес. Оформяме във формата на агънце и го слагаме на дъното на чиния. Разбиваме белтъка с пудрата захар до побеляваме и украсяваме като се стремим да изглежда като вълна. Слагаме очи от черен пипер и уста от мек бонбон.
•Слагаме го в хладилник до сервирането му.

“Великденска овчица”
Изображение
за 4 броя:
Продукти:

500 гр. брашно
1 пакетче суха мая
75 гр. захар
1 яйце
1 ванилия
кората на един лимон
250 мл топло прясно мляко
щипка сол
100 гр. масло
за намазване: 1 жълтък
1 с.л прясно мляко
за украса:2 зърна черен пипер
4 зърна кимион
Начин на приготвяне:
•Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, брашното, маята, ванилията, кората на лимона, ванилията, солта и топлото мляко
•Замесваме тесто от всички продукти. Оставяме го на топло място 1 час.
•Измесваме го добре и го разделяме на 4 топки. Изображение
•От всяка топка оформяме глава, ухо, крака и опашка на овцата. Останалото тесто правим на малки топчета, които залепваме едно за друго оформяйки тялото на овцата.
•Слагаме очи от черен пипер и ноздри от зърна кимион. Намазваме ги с разбития жълтък с мляко отгоре.
•Печем в загрята фурна около 20 минути.

Зайчета
Изображение
Продукти:
200 гр.пудра захар
50 гр. масло
листенца от чемшир за ушички
какао за рисуване
Начин на приготвяне:
1.От маслото и пудрата захар замесваме маслено тесто. Слагаме го за половин час в хладилника.
2.Оформяме малки продълговати форми за тяло на зайчетата.
3.Слагаме ушички от чемшир и с разтворено с много малко вода какао рисуваме очички, уста и мустачки на зайчетата.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
Местоположение: София,Световрачене
Дал благодарност: 19 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Великденски идеи

Мнение от mucunka »

Тези зайци ги правех за празниците в детската градина на щерките ми.С тази разлика,че от двете страни на направеното топче притискам по една четвъртинка от орех,става страхотно и на вид,и на вкус.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1771
Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Великденски идеи

Мнение от zmei4o »

"Пиленца"

Изображение

Продукти:•10 яйца
•1 пачетче крема сирене
•ч.пипер
•морков
Начин на приготвяне:
Жълтъците се претриват с крема сиренето и се посоляват на вкус. От сместа се оформят топчета с две големини – едните за тялото, а другите за главичките на пиленцата. Топчетата се прикрепват едно към друго с помощта на клечка за зъби, а от моркова се изрязват тънки лентички за човки и гребенчета. Черният пипер се поставя за очички.
много ми хареса идеята :) още повече, че много ги обичам за хапване такива пълнени яйчица :D
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
5ia
Кафевар/ка/
Мнения: 992
Регистриран на: Дек 13, '09, 09:06
Местоположение: Русе

Re: Великденски идеи

Мнение от 5ia »

Решила съм да направя пиленцата. Но искам първо да се подготвя теоретически. Тези жълтъци и сиренето, според мен, ще образуват някаква лепкава консистенция. Дали ще могат да се оформят с ръце, или да умувам друго? Някой правил ли е?
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Великденски идеи

Мнение от Titi »

5ia написа:Решила съм да направя пиленцата. Но искам първо да се подготвя теоретически. Тези жълтъци и сиренето, според мен, ще образуват някаква лепкава консистенция. Дали ще могат да се оформят с ръце, или да умувам друго? Някой правил ли е?
Мокриш си ръцете и действаш без притеснение. Като при кюфтетата, например.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Moria
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1505
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:38

Re: Великденски идеи

Мнение от Moria »

Правила съм ги. Сместа се моделира лесно. :daaa:
Изображение
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31531
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 817 пъти
Получил благодарност: 1733 пъти

Re: Великденски идеи

Мнение от Мария Николова »

На всички, любезно показали тук великденските си идеи за вкуснотии -честит празник! Христос возкресе! :tzeluvka:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”