печено агнешко - дайте акъли

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31531
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 817 пъти
Получил благодарност: 1732 пъти

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от Мария Николова »

Тити! :gush: :tzvetentze:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от lila »

orkud написа:
lila написа: Каквото и да е било, не е мирисало на печено агнешко :D
Хич не вярвам, подозрително много знае за печенето :hihihi: Майсторица е май, ама се крие от притеснение и за да ни остави да се изявим.
От подправките - на дреболиите върви и тарос, а на агнешкото девесил
Ти май не си и чела автобиографията :lol: те такива жени да готвят НИ могат .... :hihihi: :hihihi: :hihihi:
Кариеристки разни :lol: :lol: :lol: и лилавокоси високи русо-едрогърди су/обекти :hihihi: :hihihi: :hihihi:
Аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 250
Регистриран на: Яну 6, '10, 23:34
Местоположение: Солун, Гърция

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от jina_ina »

Всичко сте казали до тук. :daaa:
Само ще добавя, че майка ми в плънката (подробица) слага бабина душица (мащерка),
но една такава с големи листенца и тъмно зелена, а не сиво-пепелявата, дивата.
Усещам и сега аромата на "бабината душица"....
Един час преди да го сложат на масата, баща ми винаги казваше "Изгоре... И к'во че едеме сега?!!!"
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1771
Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от zmei4o »

ние слагаме в месцето малко скилидки чесън и черно пиперче :)
боцва се с върха на ножа и се правят малки дупчици, в които се слага по една обелена скилидка и 1-2 зрънца черно пиперче :)
печем в фурна с фолио :)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от lila »

Шпиковате а? И морковче и .... тайна :hihihi:
Аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10389
Регистриран на: Ное 27, '09, 09:13
Местоположение: Пловдив

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от Виола »

Ние пълним агнето с ориз и гъби и дреболиите - предварително сварени и нарязани, и подправки(кой каквито обича може да сложи), а под скарата в тавата слагаме кисело зеле. Агнето се намазва отвън и отвътре(преди пълнежа) с мазнина и се завива с дебело фолио и се слага в пещ. Майка ми слага отстрани до тавата тенджера с вода - без капак, за да не остане сухо агнешкото. Пещта се затваря вечерта и сутринта се отваря.
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от libra »

Специална подправка за агнешко е калоферчето -Crysanthemum balsamica.
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от nel4o »

Задължително купувам цяло агне. Месарят ми насича агнето на късове, аз само го мятам в тавичката. :twisted: Предварително надупчвам месото с нож за филетиране и тъпча в дупките масло. Осолявам, натривам с червен пипер и пак масло. Един пръст вода в тавата и фолио отгоре. Така 6 часа на слаба фурна. Като го заредя вечерта в тавата, сутринта само доливам водичката и вкючвам фурната. Това като излизам на разходка с кучката. Към обяд е вече опечено. Половин час преди да седнем на масата го отвивам и увеличавам на 220 градуса. Ядем го след курбан чорбата, със зелена салата и пресни картофки соте с копър и пресен чесън. Десертът обикновено е козунаци с течен шоколад :potekoha: МъжО всяка година лежи три дни и пъшка :angelche:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
toni
Кафевар/ка/
Мнения: 900
Регистриран на: Ное 29, '09, 21:45
Местоположение: София

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от toni »

libra написа:Специална подправка за агнешко е калоферчето -Crysanthemum balsamica.
:daaa: Агнешко без калоферче е като боб без джоджан. Само 1-2-3 листенца обаче.
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от Blue sky »

Къде да го диря сега това калоферче :twisted:

Или пък някой да ми го покаже на картинка :mrgreen: че да питам съседката, май ми се върти в главата че все ми навираше в ръцете една билка и аз все я не щях :mrgreen: дали пък не е същата :nod:
He who plants a garden, plants happiness
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”