Как се прави хубав козунак?
- kangel (Камелия)
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1352
- Регистриран на: Апр 7, '13, 22:56
- Местоположение: София
Re: Как се прави хубав козунак?
Страхотни козунаци. Само седя и чакам утрешният ден и аз да ги почвам
Тобо, а кора от лимон слагаш ли?
Тобо, а кора от лимон слагаш ли?
Re: Как се прави хубав козунак?
Не слагам. Ако имам случайно домашни лимони, ще сложа Но от тези от магазина няма да знам какво всъщност слагамkangel (Камелия) написа:Страхотни козунаци. Само седя и чакам утрешният ден и аз да ги почвам
Тобо, а кора от лимон слагаш ли?
Никога не е късно да засадиш клематис...
- ra4eto
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1034
- Регистриран на: Мар 1, '11, 14:49
- Местоположение: Габра,София
Re: Как се прави хубав козунак?
Почвам с козунаците!!! Пожелайте успех,по рецептата на Тути ще действам
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31679
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1023 пъти
- Получил благодарност: 2347 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Успех, Раче!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- ra4eto
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1034
- Регистриран на: Мар 1, '11, 14:49
- Местоположение: Габра,София
Re: Как се прави хубав козунак?
Снимки нямам все още, но споделям.На вид са супер, на вкус и конци, по-късно.Спазих рецептата на Тути, промених само печенето,като започнах с не загрята фурна, 40 Мин. На 150 градуса и завърших 10 Мин. На 180 да се зачервят.Сега си почиват!
Тел. Ме редактира и точки на всякъде
Тел. Ме редактира и точки на всякъде
Re: Как се прави хубав козунак?
и аз съм почти готова остава ми да изпека втората и третата част
моята рецепта е от една пловдиивска майсторица, от преди сигурно 50-60 г, ще ви я напиша в двата варианта които пробвах тази година
в скобите - моите промени
1 кг брашно (от това на София мел за баници)
1 ч.л. сол
250 мл мляко (300 мл)
250 г захар
6 яйца (4 жълтъка + 3 цели яйца)
40 г прясна мая
200 г смесена мазнина, при нея е 150 г мас+30 г масло+ 20 г олио), (аз сложих 100 г масло + 50 г свинска мас + 50 г олио от гроздови семки)
настъргана лимонова кора
1 с.л. уиски (това имах подръка, че даже 15 годишно беше )
Млякото стоплих и ароматизирах с една шушулка ванилия, оставих да престои 30 мин, докато ми се темперират продуктите.
Брашното пресях в купата на верния ми робот, който меси с едната си ръка вместо мен По ръба сипах солта и направих кладенче в средата.
Натроших маята с 2 ч.л. захар (от общото количество), плюс 3-4 ч.л. брашно, и 50-60 мл мляко, пак от общото.
Разбих яйцата със захарта и останалото мляко, не на пяна, а просто да стане еднородна смес, и да се разтопи захарта. Тук идва лимоновата кора и уискито.
Смесих мазнините и ги разтопих, поохладих.
И започнах да смесвам - сипах маята в робота, пуснах го и започнах да наливам яйчената смес, като се пое, налях полека и мазнините. Доомесих на ръка, защото това количество е много за моя робот и тестото започва да се увива по куката нагоре. Сложих в намазана с масло купа и покрих с фолио, оставих да втасва, и накрая оформих с още съвсем малко мазнина.
Направих тая работа 2 пъти, като единия път с 6 яйца, а втория път с това в скобите.
от тия две порции излязоха 3 рула с по три фитила, 1 с два, един кръгъл с дупка (20см), един кръгъл малък (16 см) и 12 малки козуначета във форма за мъфини. Пълнежите са какао и захар, стафиди и черни череши накиснати в уиски и мляко, захаросани портокалови кори и бадеми.
снимка на първите, малко ги попрепекох отгоре
и разрезче
и най-важното, след като излязат от фурната и мааалко поизстинат, ги изваждам от формите и ги слагам наопаки, за да не се спихнат. Италианците панетонето го охлаждат, като набучват шишове в основата и го окачват да изстива с главата надолу
моята рецепта е от една пловдиивска майсторица, от преди сигурно 50-60 г, ще ви я напиша в двата варианта които пробвах тази година
в скобите - моите промени
1 кг брашно (от това на София мел за баници)
1 ч.л. сол
250 мл мляко (300 мл)
250 г захар
6 яйца (4 жълтъка + 3 цели яйца)
40 г прясна мая
200 г смесена мазнина, при нея е 150 г мас+30 г масло+ 20 г олио), (аз сложих 100 г масло + 50 г свинска мас + 50 г олио от гроздови семки)
настъргана лимонова кора
1 с.л. уиски (това имах подръка, че даже 15 годишно беше )
Млякото стоплих и ароматизирах с една шушулка ванилия, оставих да престои 30 мин, докато ми се темперират продуктите.
Брашното пресях в купата на верния ми робот, който меси с едната си ръка вместо мен По ръба сипах солта и направих кладенче в средата.
Натроших маята с 2 ч.л. захар (от общото количество), плюс 3-4 ч.л. брашно, и 50-60 мл мляко, пак от общото.
Разбих яйцата със захарта и останалото мляко, не на пяна, а просто да стане еднородна смес, и да се разтопи захарта. Тук идва лимоновата кора и уискито.
Смесих мазнините и ги разтопих, поохладих.
И започнах да смесвам - сипах маята в робота, пуснах го и започнах да наливам яйчената смес, като се пое, налях полека и мазнините. Доомесих на ръка, защото това количество е много за моя робот и тестото започва да се увива по куката нагоре. Сложих в намазана с масло купа и покрих с фолио, оставих да втасва, и накрая оформих с още съвсем малко мазнина.
Направих тая работа 2 пъти, като единия път с 6 яйца, а втория път с това в скобите.
от тия две порции излязоха 3 рула с по три фитила, 1 с два, един кръгъл с дупка (20см), един кръгъл малък (16 см) и 12 малки козуначета във форма за мъфини. Пълнежите са какао и захар, стафиди и черни череши накиснати в уиски и мляко, захаросани портокалови кори и бадеми.
снимка на първите, малко ги попрепекох отгоре
и разрезче
и най-важното, след като излязат от фурната и мааалко поизстинат, ги изваждам от формите и ги слагам наопаки, за да не се спихнат. Италианците панетонето го охлаждат, като набучват шишове в основата и го окачват да изстива с главата надолу
Re: Как се прави хубав козунак?
Лоиз, прекрасни са ти кузунаците
Пожелавам ти весели празници с любими хора
Пожелавам ти весели празници с любими хора
Re: Как се прави хубав козунак?
Днес направих козунаците по рецептата и технологията на Тутти. Станаха страхотни
Благодаря ти, Тутти за разлика от други години не усетих, че се занимавам с това отговорно нещо наречено козунак
Само дето беше малко по-топличко в къщи
Да бъде светло и спокойно в домовете ви!
Благодаря ти, Тутти за разлика от други години не усетих, че се занимавам с това отговорно нещо наречено козунак
Само дето беше малко по-топличко в къщи
Да бъде светло и спокойно в домовете ви!
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 80 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
И аз да споделя, по рецептата на Тутти ги направих козунаците без да променям абсолютно нищо. Наистина забъркване стана супер, като ме беше страх да не стане на топчета тестото, но не, тестото стана гладко и пухкаво. И мен като Тити обаче ме затрудни месенето с една ръка,( май си трябва здрава ръчица) и плетенето на много мекото тесто. Другия път ще слагам повече брашно за по-лесно сплитане. Втасването във фурната е Наистина става бързо по този начин козунака и вкуса е страхотен! Благодаря, Тутти за споделената рецепта
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- jozefin
- Кафе машина
- Мнения: 4458
- Регистриран на: Дек 5, '09, 10:28
- Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
- Дал благодарност: 100 пъти
- Получил благодарност: 314 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Моят въобще не стана на конци, а на шупли. И доста ронлив.
И аз спазих рецептата, с тази разлика, че сложих 8 дребни яйца, а не 6 едри . Но то е такова и уточнението на Тутти.
И аз спазих рецептата, с тази разлика, че сложих 8 дребни яйца, а не 6 едри . Но то е такова и уточнението на Тутти.