Домашно консервиране
Re: Домашно консервиране
Не е само със сол Кате. Всеки зеленчук в отделно бидонче 20 литрово.katina написа:Светка, туршията със сол ли е само? И в отделни бидони всеки зеленчук ли, така го разбрах
Калико, ще издадеш ли рецептата за лютите чушки.
Морска трапезна сол,оцет,вода и калиев сорбат на краставичките и чушките
Морска трапезна сол.оцет,захар,вода и аспирин на зелените домати и морковите.
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Домашно консервиране
Със сигурност и аз ще харесам тази напитка.Особено с газирана водичка ще е трепач.vanina_g написа:
А ето това е днешната продукция - напитка от дренки! Рецептата е от баба, навремето е нямало "газирано", "безалкохолно" и т.н.
Много лесно и с малко материал! Ние много го харесваме!
За съжаление нямаме дрян.
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Домашно консервиране
Аз ферментирам зелечуци. Правих различни, а ся съм с карфьол и моркови. Всички са със собствен вкус и хрупкави.JuliS написа:Трябва ми рецепта за туршия в бидон. Правила съм преди години...но нищо не помня.
Карфиол, камби, морков краставички, целина, зелени доматчета. За бърза консумация, става за седмица. Някой знае ли тази рецепта??
Отначало ги редях, но после разбрах, че карфьола изплува, а морковите потъват.Та слагам отдолу карфьола и засипвам с моркови.
Слагам на котлона водата и сипвам солта.За литър вода 20 до 40 грама сол. Аз ям солено и слагам 30гр. Бъркам докато се разтвори. Температурата на маринатата се получава 40-45°С.
Слагам отгоре една щипка целина(вече от фризера) две зърна чер пипер и две зърна бахар. Това за еднолитров буркан.
Заливъм и държа отворено и то пуска мехури чат пат.
След третия ден почвам да пробвам, щото вече е приятно да се пробва. Около петия до седми ден завивам капачката и слагам в хладилника останалото.
Май зелено беше пускала една рецепта на кисело зеле в найлонов плик за седмица.
Тъй трябва да е и с другите зеленчуци.
Пробвах и е добре за еднократно.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1917
- Регистриран на: Май 22, '16, 02:03
- Дал благодарност: 223 пъти
- Получил благодарност: 92 пъти
Re: Домашно консервиране
Аз правя туршия в бидон, но мойта не става за седмица, трябва й поне месец, за да втаса добре. На дъното на бидона слагам вишневи или лозови листа/ако не са пожълтели/, редя размесени зеленчуците, които си изброила, като камби слагам само ако са домашни, купешките се смиват и развалят целия бидон, отгоре слагам пак вишневи листа, 1-2 листа от хрян и ги подпирам със сухи клечки от копър/ако не си си запазила от пролетта като мен, сипваш семена от копър от аптеката / Слагала съм вътре и малки недозрели динчета, малки тиквички, броколи, зелени круши, от зимните. Най се търсят крушите, много хубави стават! Това се залива със студен 6%-тен разтвор на сол, т.е. на 10 л вода - 600 гр. сол. След два дена почваш да го претакаш, първата седмица всеки ден, втората седмица през 2-3 дни. Готова е за консумация след 25-35 дена, зависи от температурата. До към януари е хрупкава и вкусна.JuliS написа:Трябва ми рецепта за туршия в бидон. Правила съм преди години...но нищо не помня.
Карфиол, камби, морков краставички, целина, зелени доматчета. За бърза консумация, става за седмица. Някой знае ли тази рецепта??
Re: Домашно консервиране
Благодаря ви.
Моите зеленчуци всички са от пазара така, че не съм закъсняла много.
Да видим какво ще сътворя
Моите зеленчуци всички са от пазара така, че не съм закъсняла много.
Да видим какво ще сътворя
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1436
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 64 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Домашно консервиране
Благодаря за отговора Светка! Аз ги правя само със сол и вода и са смесени. Издържат до следващата година, слагам листа от хрян, семе синапено и отгоре затискам с дюлеви пръчки с листата. За да издържа туршията е важно зеленчуците да не са много торени, защото омекват.
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Re: Домашно консервиране
Аз мога да ти помогна да ускориш процеса.JuliS написа:Благодаря ви.
Моите зеленчуци всички са от пазара така, че не съм закъсняла много.
Да видим какво ще сътворя
Всички зеленчуци се нареждат в буркани - трилитрови или компотени .
Слагаш на трилитровия 3 лъжици сол и доливаш с вряла вода .Затварят се с капачките . Така по-бързо узрява и става много трайна - може да дочака и следващата туршия.
Ако не ти се занимава - аз слагам само моркови в трилитров буркан , домати в друг трилитров буркан, чушки в друг. Като узреят ги добавям към бидона с
зелето. Зелето по принцип по-бързо узрява, особено ако е нарязано на четвъртинки.
- маргото
- Наркоман
- Мнения: 10915
- Регистриран на: Окт 24, '15, 22:43
- Местоположение: Бяла Слатина
- Дал благодарност: 170 пъти
- Получил благодарност: 1316 пъти
Re: Домашно консервиране
Някой да знае рецепта за кисели цели червени домати? Свекърва ми ги правеше много сполучливи и винаги пълна купа
сервираше, когато заколехме прасето за коледа. Много вкусни,... но така и не си записах как ги правеше. Миналата година
пробвах по слаби спомени, но далеч не станаха като нейните. Много ще съм благодарна, ако някой сподели тази вкусотия.
сервираше, когато заколехме прасето за коледа. Много вкусни,... но така и не си записах как ги правеше. Миналата година
пробвах по слаби спомени, но далеч не станаха като нейните. Много ще съм благодарна, ако някой сподели тази вкусотия.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10086
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 347 пъти
- Получил благодарност: 918 пъти
Re: Домашно консервиране
Майка ми правеше кисели червени домати само със сол и стебла от копър. Нареждат се в три литров буркан.Трябва да са недобре узрели, заливат се с вода и сол /около 30 гр. на литър вода или 3 супени лъжица равни/. На дъното се слага семе и стебла от копър , а на гърлото само стебла. Правила съм и с целина .