Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1460
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 3 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

apis написа:vanina_g , това сироп от дренки ли е , напиши рецептата за тази напитка .
Ето:
2кг дренки, 1кг захар, 7 литра вода.
Дренките се почистват и измиват, слагат се в тенджера и се заливат с вода да ги покрие. Варят се докато се разпукат - така си пускат сока. Прецеждат се и с останалото количество вода се проплакват и тази вода се добавя към сока. Прибавя се захарта. Престоява около 10 дни като всеки ден се разбърква - да се стопи захарта. Налива се в бутилки и се слагат по 2, 3 пресни дренки - те газират леко сока. Държат се на хладно. С времето става леко резливо.
Да ви е сладко :daaa:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

vanina_g , благодаря !
Тази напитка трябва да се изпие за по кратък период от време,може би не може да се съхранява за цялата зима.
Аватар
маргото
Наркоман
Мнения: 10915
Регистриран на: Окт 24, '15, 22:43
Местоположение: Бяла Слатина
Дал благодарност: 170 пъти
Получил благодарност: 1316 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от маргото »

Благодаря, Миленка! Ще опитам по твоят начин. :daaa:
А сега да споделя една рецепта за почитателите на лютото:
Кисели чушлета с мед
В бурканчета от 400 мл./старите от конфитюр/ се нареждат плътно с изправени, вертикално дълги и тънки чушлета
/ при нас им казваме "Пирончета"/. Добавят се 2 ч.л. сол и 2 с.л., препълнени мед. И се допълва буркана до горе с
винен оцет. Затварят се и се прибират на студено. Меда пребива лютивината и са доста трайни.
:tzvetentze:
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Lizi »

calico написа:ами аз не я знам, той ММ ги прави. ама отсъства от село, като се върне и ще го питам
виждала съм това: първо опуква чушките на котлона. Задължително на котлона!!! опитвал е и на скара, и на плоча, и във фурна, и пържени и как ли не, щото е голям ад и робство докато се опукат в жегите. но не стават така, трябва да се опече човек на котлона. (само да вметна, че тази година са засадени над 300-350 корена люти чушки и си представете всичкото това нещо как бълва през 2-3 дни по кофа чушлета, дето трябва да се пукат)
опукани вече ги задушава в тенджера и на следващия ден ги реди в буркани с някакви работи, после залива с някаква гореща марината и обръща, не се стерилизират.
Аз ги пукам в една стара тенжера на котлона. Загрява се хубаво тенжерата и ги слагам вътре. Отвреме на време бъркам с решетъчна лъжица.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

А на масата е Арония 15 кг Ще се суши.
Изображение[/quote]

В крайна сметка като изсъхна ето толкова се получи.Има -няма 5-6кг За чай ще стигне и сутрин за закуска
Изображение
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
JuliS
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1700
Регистриран на: Мар 17, '10, 15:53

Re: Домашно консервиране

Мнение от JuliS »

Туршията е в бидончето :mrgreen: след 10 тина дни ще видим какво става...
Сега друго да питам. Сушените зеленчуци, мога ли да съхранявам в бурканче?
Това е смес от моркови, целина, рукола , зеле и картофи. Подправка за супа. Миналата година в хартиен плик беше...но завъди пеперуди.
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
Аватар
Emilly1212
Кафе машина
Мнения: 4357
Регистриран на: Май 10, '15, 21:16
Местоположение: Троян
Дал благодарност: 1655 пъти
Получил благодарност: 585 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Emilly1212 »

Ние съхраняваме сушените зеленчуци и сушените плодове в стъклени буркани. :nod:
Най-важните неща на този свят са онези, които нямат етикет с цена, защото колкото и много да струват, не могат да бъдат нито купени, нито продадени!

Нашето любимо място - Emilly1212
Аватар
JuliS
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1700
Регистриран на: Мар 17, '10, 15:53

Re: Домашно консервиране

Мнение от JuliS »

Бидончето е наредено.ще видим след седмица...две...
Изображение
Освен това затворих сушената зеленчукова подправка в бурканчета...
Изображение ;)
Както и пренаредих бурканчетата със сушени домати в свободният вече хладилник в лятната кухня....
Изображение
Това приятелчета е моята първа зимнина :mrgreen: :mrgreen: догодина , ако резултатите не ме откажат, ще пробвам с повече
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
Аватар
mariyanag
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1807
Регистриран на: Ное 6, '14, 12:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 101 пъти
Получил благодарност: 34 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от mariyanag »

Аз пък спретнах натурален сок от грозде - отел. И мармалад от гроздето, дюлево сладко и туршийка от гулийка.
До снимки не го докарвам, но редят се рафчетата.
Аватар
JuliS
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1700
Регистриран на: Мар 17, '10, 15:53

Re: Домашно консервиране

Мнение от JuliS »

Това трушийка от гулийка :-)баят ми хареса... :mrgreen: да вземеш да разкажеш ли?!
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”