Домашно консервиране
- vanina_g
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1464
- Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
- Местоположение: Пловдив
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Домашно консервиране
Ето:apis написа:vanina_g , това сироп от дренки ли е , напиши рецептата за тази напитка .
2кг дренки, 1кг захар, 7 литра вода.
Дренките се почистват и измиват, слагат се в тенджера и се заливат с вода да ги покрие. Варят се докато се разпукат - така си пускат сока. Прецеждат се и с останалото количество вода се проплакват и тази вода се добавя към сока. Прибавя се захарта. Престоява около 10 дни като всеки ден се разбърква - да се стопи захарта. Налива се в бутилки и се слагат по 2, 3 пресни дренки - те газират леко сока. Държат се на хладно. С времето става леко резливо.
Да ви е сладко
Re: Домашно консервиране
vanina_g , благодаря !
Тази напитка трябва да се изпие за по кратък период от време,може би не може да се съхранява за цялата зима.
Тази напитка трябва да се изпие за по кратък период от време,може би не може да се съхранява за цялата зима.
- маргото
- Наркоман
- Мнения: 10915
- Регистриран на: Окт 24, '15, 22:43
- Местоположение: Бяла Слатина
- Дал благодарност: 170 пъти
- Получил благодарност: 1322 пъти
Re: Домашно консервиране
Благодаря, Миленка! Ще опитам по твоят начин.
А сега да споделя една рецепта за почитателите на лютото:
Кисели чушлета с мед
В бурканчета от 400 мл./старите от конфитюр/ се нареждат плътно с изправени, вертикално дълги и тънки чушлета
/ при нас им казваме "Пирончета"/. Добавят се 2 ч.л. сол и 2 с.л., препълнени мед. И се допълва буркана до горе с
винен оцет. Затварят се и се прибират на студено. Меда пребива лютивината и са доста трайни.
А сега да споделя една рецепта за почитателите на лютото:
Кисели чушлета с мед
В бурканчета от 400 мл./старите от конфитюр/ се нареждат плътно с изправени, вертикално дълги и тънки чушлета
/ при нас им казваме "Пирончета"/. Добавят се 2 ч.л. сол и 2 с.л., препълнени мед. И се допълва буркана до горе с
винен оцет. Затварят се и се прибират на студено. Меда пребива лютивината и са доста трайни.
Re: Домашно консервиране
Аз ги пукам в една стара тенжера на котлона. Загрява се хубаво тенжерата и ги слагам вътре. Отвреме на време бъркам с решетъчна лъжица.calico написа:ами аз не я знам, той ММ ги прави. ама отсъства от село, като се върне и ще го питам
виждала съм това: първо опуква чушките на котлона. Задължително на котлона!!! опитвал е и на скара, и на плоча, и във фурна, и пържени и как ли не, щото е голям ад и робство докато се опукат в жегите. но не стават така, трябва да се опече човек на котлона. (само да вметна, че тази година са засадени над 300-350 корена люти чушки и си представете всичкото това нещо как бълва през 2-3 дни по кофа чушлета, дето трябва да се пукат)
опукани вече ги задушава в тенджера и на следващия ден ги реди в буркани с някакви работи, после залива с някаква гореща марината и обръща, не се стерилизират.
Re: Домашно консервиране
А на масата е Арония 15 кг Ще се суши.
[/quote]
В крайна сметка като изсъхна ето толкова се получи.Има -няма 5-6кг За чай ще стигне и сутрин за закуска
[/quote]
В крайна сметка като изсъхна ето толкова се получи.Има -няма 5-6кг За чай ще стигне и сутрин за закуска
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Домашно консервиране
Туршията е в бидончето след 10 тина дни ще видим какво става...
Сега друго да питам. Сушените зеленчуци, мога ли да съхранявам в бурканче?
Това е смес от моркови, целина, рукола , зеле и картофи. Подправка за супа. Миналата година в хартиен плик беше...но завъди пеперуди.
Сега друго да питам. Сушените зеленчуци, мога ли да съхранявам в бурканче?
Това е смес от моркови, целина, рукола , зеле и картофи. Подправка за супа. Миналата година в хартиен плик беше...но завъди пеперуди.
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
- Emilly1212
- Кафе машина
- Мнения: 4385
- Регистриран на: Май 10, '15, 21:16
- Местоположение: Троян
- Дал благодарност: 2035 пъти
- Получил благодарност: 693 пъти
Re: Домашно консервиране
Ние съхраняваме сушените зеленчуци и сушените плодове в стъклени буркани.
Най-важните неща на този свят са онези, които нямат етикет с цена, защото колкото и много да струват, не могат да бъдат нито купени, нито продадени!
Нашето любимо място - Emilly1212
Нашето любимо място - Emilly1212
Re: Домашно консервиране
Бидончето е наредено.ще видим след седмица...две...
Освен това затворих сушената зеленчукова подправка в бурканчета...
Както и пренаредих бурканчетата със сушени домати в свободният вече хладилник в лятната кухня....
Това приятелчета е моята първа зимнина догодина , ако резултатите не ме откажат, ще пробвам с повече
Освен това затворих сушената зеленчукова подправка в бурканчета...
Както и пренаредих бурканчетата със сушени домати в свободният вече хладилник в лятната кухня....
Това приятелчета е моята първа зимнина догодина , ако резултатите не ме откажат, ще пробвам с повече
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"
- mariyanag
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1810
- Регистриран на: Ное 6, '14, 12:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 109 пъти
- Получил благодарност: 35 пъти
Re: Домашно консервиране
Аз пък спретнах натурален сок от грозде - отел. И мармалад от гроздето, дюлево сладко и туршийка от гулийка.
До снимки не го докарвам, но редят се рафчетата.
До снимки не го докарвам, но редят се рафчетата.
Re: Домашно консервиране
Това трушийка от гулийка баят ми хареса... да вземеш да разкажеш ли?!
"Възрастта е без значение , когато носиш слънцето в себе си!"