Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

Хаха !
Магистрала няма но пътя е добър все още.
Ще сме на полу съединител в очакване.
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
qn4eto
Кана кафе
Мнения: 524
Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
Местоположение: Силистра
Дал благодарност: 76 пъти
Получил благодарност: 84 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от qn4eto »

Оооо, Светка, поздравления! Наистина добре се справяте. И ние направихме много нещо, но нямам готовност със статистически данни. :lol: 3 пъти правих от мързеливата лютеница, защото освен, че е много вкусна, докато се пече във фурната аз съм свободна я за гювеча, я за пуканите чушки, я за нещо друго. Ако някой се заинтересува и не е ставало въпрос ето рецептата. http://lubopitko-bg.com/marzelivalutenica.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Имам хубава рецепта за кетчуп, ако някой иска ще я напиша. Отивам, че пиперките се пекат. ;) Спорна работа на всички!
Аватар
Ава_и_мама
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1051
Регистриран на: Яну 23, '17, 20:26
Местоположение: гр. София

Re: Домашно консервиране

Мнение от Ава_и_мама »

Да споделя и аз една рецепта:

Люти чушки 1 кг ( тумбести) - запечени
Моркови 1 кг - рендосани или на кубчета
Корнишони 4 кг - на кубчета
Връзка копър

За маринатата: Сурова, не се вари, разбъркваме я.
Олио - 200 мл
Оцет - 300 мл
Захар- 2 до 3 суп. лъжици
Сол. - 3-4 суп. лъжици

Смесвате продуктите с маринатата и разбъркваме от време на време до 2-3 часа. В малки бурканчета се слага и се вари както краставичките 2-3 мин и веднага се вадят от водата.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Миналата година ни подариха 4 бурканчета и много ни хареса. Препоръчвам ви я. Аз няма да слагам 1 кг. люти чушки, само няколко колкото да се подлюти.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

В събота и неделя бяхме по морето.В едно село на една сергия изкупих :D що смокини имаше.
Изображение
Готовата продукция
Сладко от смокини :dovolen:
Изображение
А на масата е Арония 15 кг Ще се суши.
Изображение
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

Малко туршийка направихме :dovolen:
Изображение
А тези пиперчета ги подготвих така за кесийки и във фризера.За по 2 тави в една кесия от всички разцветки.
Ще служат само за пици
Изображение
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
iv.tarlen
Баш кафе майстор
Мнения: 2384
Регистриран на: Юни 7, '16, 16:45
Местоположение: Казанлък

Re: Домашно консервиране

Мнение от iv.tarlen »

Светка с тази продукция, можеш да изхраниш през зимата, целия форум :hihihi: !
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Домашно консервиране

Мнение от Светката »

Мога,мога :D
Даже и желание имам. :D
Ако някой я закъса зимъска ние сме насреща :ieeee: :ieeemyzh:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
маргото
Наркоман
Мнения: 10915
Регистриран на: Окт 24, '15, 22:43
Местоположение: Бяла Слатина
Дал благодарност: 170 пъти
Получил благодарност: 1322 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от маргото »

Светка, като гледам тези пиперки на пръчици /жулиени/ се сещам за една много харесвана от всички ни рецепта.
Ако спазиш пропорциите, ще се наслаждаваш на чудесен вкус./ особено върви като гарнитура на свинско, а и не
само де...,върви и като салата за ракийка// :lol:

Мариновани рязани капии...
15 кг. избушени червени чушки се попарват във вряла вода /бланшират/. Изстинали се режат на ленти 0,5-1 см. широки.
В празен буркан 800 гр. се слагат 130 гр оцет, 1/2 дафинов лист, 2-3 зърна чер пипер и 1-3 зърна бахар.
Напълва се буркана с нарязаните чушки /премерен да показва 500 гр/.
Марината:
Кипват се - 6 кг./л./ вода, 3,200 кг. захар и 800 гр. сол. - за 30 буркана
Допълват се бурканите с изстиналата марината и се стерилизират 5 мин.
В буркан 800 мл. фактически се влагат 470 гр. чушки, 130 гр. оцет и 200 гр. марината

Да ви е сладко! :daaa: Избършете се... :lol:
Аватар
маргото
Наркоман
Мнения: 10915
Регистриран на: Окт 24, '15, 22:43
Местоположение: Бяла Слатина
Дал благодарност: 170 пъти
Получил благодарност: 1322 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от маргото »

Светка, при вас има много преспи...трудно ще се стигне до мазето... :lol: :lol:
Аватар
vanina_g
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1463
Регистриран на: Апр 5, '16, 09:03
Местоположение: Пловдив
Дал благодарност: 20 пъти
Получил благодарност: 9 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от vanina_g »

Хора, направих опит за домашен ябълков оцет по рецепта на pep_4o - http://pep-4o.blogspot.bg/2010/04/blog-post_11.html
изпробвана и похвалена във форума. Обаче - за първата ферментация пише 9-10 дни, а при мен е 4-ти ден и вече спря да ври! Възможно ли е за толкова кратко време да е свършила бурната ферментация, или нещо се е прецакало и се е провалил опита за оцет :snif:
Иначе мирише си на кисело, да го слагам ли в бутилките за тихата ферментация или да си изчакам 10-те дни :hmmm: Да не се развали пък нещо ...
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”