Кълнове от семена за салата
Кълнове от семена за салата
Мили мои, знам че някои от вас са много иновативни в храненето и моля, ако някой си прави кълнове в къщи за салатки, да сподели как го прави. Не че не се намират по магазините, но рядко ги сварвам.
Дали може да се използва метода на Мишето с кълненето в салфетка или памучна кърпа?
Кои семена никнат най-бързо и кои са най-вкусни?
Моля ви, споделете, ако сте пробвали. Може и рецепти за салати, комбинирани с кълнове.
Дали може да се използва метода на Мишето с кълненето в салфетка или памучна кърпа?
Кои семена никнат най-бързо и кои са най-вкусни?
Моля ви, споделете, ако сте пробвали. Може и рецепти за салати, комбинирани с кълнове.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31650
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 980 пъти
- Получил благодарност: 2237 пъти
Re: Кълнове от семена за салата
Вили, пий вода от извора.
Иди в "Здраве..." и разгръщай назад миналата година до постове на Калико. (Или от предната година.) Или пък на ЛС сама да ти даде линк.
Тя, тя, тя знае всичко от а - до я за.... новата ти краста.
Иди в "Здраве..." и разгръщай назад миналата година до постове на Калико. (Или от предната година.) Или пък на ЛС сама да ти даде линк.
Тя, тя, тя знае всичко от а - до я за.... новата ти краста.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Кълнове от семена за салата
Благодаря, Мим. Ще се разровя.
Хах, три страници с различни теми, ами сега...? Калико да подсказва. Май видях нещо подобно в темата й за житния режим.
Хах, три страници с различни теми, ами сега...? Калико да подсказва. Май видях нещо подобно в темата й за житния режим.
Re: Кълнове от семена за салата
Виола, най-лесно стават кълновете от белен слънчоглед. Накисваш ги за една нощ или малко повече (12-24 часа) в хладка чиста вода, на сутринта изливаш водата, промиваш ги с чиста вода и ги разстилаш в по-плоска чиния, без да ги покриваш. Аз ползвам гевгир, тъй като по-лесно се изплакват. Държа ги на светло и топло място. Промиването е необходимо, за да се отмиват вредните вещества и за да не изсъхват. В следващите 2 дена поне 2-3 пъти на ден ги промиваш с хладка или леко топла вода и отцеждаш. На втория-третия ден трябва вече да са се показали кълнчетата. Тези от белен слънчоглед са невероятно вкусни и хрупкави. Така съм покълвала пшеница, нахут, леща, елда, боб мунг (малки зелени бобчета), също стават за салати и са вкусни. Имай предвид, че ако решиш да покълваш ленено семе и чиа, те са слузообразуващи, желират и не можеш да ги промиваш. Елдата също в началото образува малко слуз, но с гевгир нямам проблем да я промивам. На киноата пък не й трябва толкова киснене, тя още на шестия час беше покълнала във водата. Тези дребнозърнестите (чиа, киноа) по-добре да се влагат в смутита или шейкове. Не е необходимо кълновете да пораснат много, за да се консумират, 2-3 мм са достатъчни.
Ето линк към една статия, която ми е била много полезна, а и сайтът като цяло, там има и рецепти - http://www.zemianazaem.com/archives/159" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето линк към една статия, която ми е била много полезна, а и сайтът като цяло, там има и рецепти - http://www.zemianazaem.com/archives/159" onclick="window.open(this.href);return false;
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31650
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 980 пъти
- Получил благодарност: 2237 пъти
Re: Кълнове от семена за салата
Серенка изчерпателно те е светнала, Виолка, и вече няма да те мисля.
Приятно преживяне!
Приятно преживяне!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Кълнове от семена за салата
Ха, не ми беше хрумвало, че и киноата става за тая работа ще взема да пробвам
Re: Кълнове от семена за салата
Тя киноата става, ама на мен не ми хареса много-много като вкус. Ама като се омеси в салатата с подправки, горе-долу бива. Твърде дребна е обаче и трябва добре да се дъвче, за да се усвои.
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено.
Re: Кълнове от семена за салата
Серена, много ти благодаря. Сложих леща да пробвам, но и белен слънчоглед, семена от нигела, боб мунг, елда и лимец имам. Май и небелен сусам. Ще пробвам слънчогледа още утре. Иска ми се да намеря и семена на люцерна; казват че са перфектни за салати и много бързо покълват. Вчера бях взела един микс, но ми се иска да си ги правя в къщи по-често, а и на мен каквито комбинации ми харесват.
Благодаря ти за линкчето , вече намерих доста информация из нета, но ще се радвам да си имаме тема и тук.
Благодаря ти за линкчето , вече намерих доста информация из нета, но ще се радвам да си имаме тема и тук.
Последно промяна от Виола на Яну 26, '17, 17:26, променено общо 1 път.
Re: Кълнове от семена за салата
Щом е блудкаж киноата, предпочитам да си я ям сварена
А пробвали ли сте със семена кориандър, купени от пликче за подправка? Дали ще поникне? Нямам намерение да ям кълнове де, искам да си посея за зелени листенца.
А пробвали ли сте със семена кориандър, купени от пликче за подправка? Дали ще поникне? Нямам намерение да ям кълнове де, искам да си посея за зелени листенца.
Re: Кълнове от семена за салата
Сега като каза за кориандъра, имам, но тепърва ще пробвам. Би трябвало да стане щом става за ядене. Имам и синап, но той предполагам, че ще е пикантен и като покълне.