Общи приказки
Re: Общи приказки
И аз съм ги ползвала
по наситени са на вкус... т.е. по-силен е някак си ... не са ми казвали да са вредни
по наситени са на вкус... т.е. по-силен е някак си ... не са ми казвали да са вредни
Re: Общи приказки
Ами казаха, че листата, появили се края на лятото - началото на есента били не точно отровни, ама почти и водели до сериозни стомашни проблеми. Лично на мен ми звучи странно един път растението да дава ядливи листа, а втори път - не. А има и сега, които избиват от основата на коренищата и ми се иска да ги използвам
Re: Общи приказки
Едно време лапад се береше само напролет и като го чистеше майка ми хвърляше всички стари листа а също и сърцевината на всички.Аз съм брала и готвила лапад и на есен преди сланите.Удари ли го слана - горчи.
Всеки един човек е уникален, точно като всички останали.
Маргарет Мийд
Маргарет Мийд
Re: Общи приказки
Светле, довери се на бабите, те имат повече знания по тия работи, ние сме лаици
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- nadin
- Чист кофеин
- Мнения: 7219
- Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 28 пъти
- Получил благодарност: 409 пъти
- Обратна връзка:
Re: Общи приказки
Ама големи глупости съм чувала от бабите. Като ти кука кукумявка на покрива в къщата ще има умрял. На невестулките зъбите са отровни. На лапада листата отровни. Просто старите листа независимо дали са преди или след цъфтеж са доста по-груби и с повече целулозаи. Но младите листа се ядят през цялата година. Аз си има леха със лапад и си готвя зелени супи от лапад киселец и спанак ( манголд ) целогодишно и дори си замразявам за зимата. Има обаче едни други растения като ревените и хряна например на който листата доста приличат на лападовите и когато и да ги береш горчат та се не траят, така че ако има и от двете растения трябва да се внимава.svetla06 написа:Ами казаха, че листата, появили се края на лятото - началото на есента били не точно отровни, ама почти и водели до сериозни стомашни проблеми. Лично на мен ми звучи странно един път растението да дава ядливи листа, а втори път - не. А има и сега, които избиват от основата на коренищата и ми се иска да ги използвам
А ето тука иам и по-подробно описание за лапада:
http://gotvach.bg/n7-27522-%D0%9B%D0%B0 ... 0%B0%D0%B4
Re: Общи приказки
Вкъщи лапада го берем и ядем през целия сезон, не само пролетта, а и след като изкласи и цъфне. Не съм усетила да има някаква разлика, нито във вкуса, нито в ефекта от употребата му
Сега малко ни в клин ни в ръкав да се изкажа за домашното краве масло. Дядо ми има крава и млякото й е с много висока масленост, след охлаждане на повърхността му става доста дебел слой сметана и от него редовно си правим масло. Не че съм пробвала, ама това с клатенето на буркана си е хамалогия...С миксер става най-бързо и лесно, само дето трябва от време на време да се спира за почивка, защото загрява яко. За около 15 мин. чисто биене маслото е готово, общото време като се прибавят и почивките за миксера става 30 мин. Не се добавя никаква вода. Когато маслото започне да "става" от него се отделя суроватка, която май за нищо не става, поне аз я изхвърлям. От един компотен буркан сметана (каймакът, който се събира от повърхността на прясното мляко) се получава около 500 гр. чисто масло. Аз не му слагам сол, оставям го натюр.
Това в общи линии. Ако някой реши да пробва, най-добре да си поиска направо сметана, която да разбие, отколкото да си я отделя от предварително купено мляко. Освен това маслеността на млякото е различна при различните породи крави и не можете да знаете колко сметана ще се отдели от 10 л. мляко например и дали ще ви е достатъчна. Само за пример - в моя случай, един компотен буркан сметана се събира от около 15 л. мляко.
Сега малко ни в клин ни в ръкав да се изкажа за домашното краве масло. Дядо ми има крава и млякото й е с много висока масленост, след охлаждане на повърхността му става доста дебел слой сметана и от него редовно си правим масло. Не че съм пробвала, ама това с клатенето на буркана си е хамалогия...С миксер става най-бързо и лесно, само дето трябва от време на време да се спира за почивка, защото загрява яко. За около 15 мин. чисто биене маслото е готово, общото време като се прибавят и почивките за миксера става 30 мин. Не се добавя никаква вода. Когато маслото започне да "става" от него се отделя суроватка, която май за нищо не става, поне аз я изхвърлям. От един компотен буркан сметана (каймакът, който се събира от повърхността на прясното мляко) се получава около 500 гр. чисто масло. Аз не му слагам сол, оставям го натюр.
Това в общи линии. Ако някой реши да пробва, най-добре да си поиска направо сметана, която да разбие, отколкото да си я отделя от предварително купено мляко. Освен това маслеността на млякото е различна при различните породи крави и не можете да знаете колко сметана ще се отдели от 10 л. мляко например и дали ще ви е достатъчна. Само за пример - в моя случай, един компотен буркан сметана се събира от около 15 л. мляко.
"We can complain because rose bushes have thorns, or rejoice because thorn bushes have roses." Abraham Lincoln
"There are no gardening mistakes, only experiments." Janet Kilburn Phillips
"There are no gardening mistakes, only experiments." Janet Kilburn Phillips
- nadin
- Чист кофеин
- Мнения: 7219
- Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 28 пъти
- Получил благодарност: 409 пъти
- Обратна връзка:
Re: Общи приказки
Да знаеш че суроватката я ползват като био препарат за пръскане мисля че беше срещу колорадски бръмбар. Аз не съм пробвала щото картофи не гледам а по патладжаните са малко и ги махам на ръка. Но ако искаш може да пробваш. Четох го в документите към един от разсадните за био зеленчуци ама не се сещам тоно къде . Ако го намеря ще пусна линкПчела написа:Вкъщи лапада го берем и ядем през целия сезон, не само пролетта, а и след като изкласи и цъфне. Не съм усетила да има някаква разлика, нито във вкуса, нито в ефекта от употребата му
Сега малко ни в клин ни в ръкав да се изкажа за домашното краве масло. Дядо ми има крава и млякото й е с много висока масленост, след охлаждане на повърхността му става доста дебел слой сметана и от него редовно си правим масло. Не че съм пробвала, ама това с клатенето на буркана си е хамалогия...С миксер става най-бързо и лесно, само дето трябва от време на време да се спира за почивка, защото загрява яко. За около 15 мин. чисто биене маслото е готово, общото време като се прибавят и почивките за миксера става 30 мин. Не се добавя никаква вода. Когато маслото започне да "става" от него се отделя суроватка, която май за нищо не става, поне аз я изхвърлям. От един компотен буркан сметана (каймакът, който се събира от повърхността на прясното мляко) се получава около 500 гр. чисто масло. Аз не му слагам сол, оставям го натюр.
Това в общи линии. Ако някой реши да пробва, най-добре да си поиска направо сметана, която да разбие, отколкото да си я отделя от предварително купено мляко. Освен това маслеността на млякото е различна при различните породи крави и не можете да знаете колко сметана ще се отдели от 10 л. мляко например и дали ще ви е достатъчна. Само за пример - в моя случай, един компотен буркан сметана се събира от около 15 л. мляко.
Re: Общи приказки
Полезна информация, но за щастие и аз нямам колорадски бръмбари
"We can complain because rose bushes have thorns, or rejoice because thorn bushes have roses." Abraham Lincoln
"There are no gardening mistakes, only experiments." Janet Kilburn Phillips
"There are no gardening mistakes, only experiments." Janet Kilburn Phillips
Re: Общи приказки
За маслото - след като свършиш с миксера го слагаш в купичка и започваш да го биеш с вилица.Виждаш как се отделя суроватката и става пухесто.Не е лошо да се сложи много малко солчица - по-бързо се отделя водата.На времето като живеехме на село,имахме крава и редовно правех сирене,кашкавал и масло. На кашкавала му беше друг вкуса, но маслото беше много хубаво.
Всеки един човек е уникален, точно като всички останали.
Маргарет Мийд
Маргарет Мийд