Общи приказки

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10772
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 239 пъти
Получил благодарност: 454 пъти
Обратна връзка:

Re: Общи приказки

Мнение от botan »

Я да се цопна и аз тука. Понеже всички в къщи ни мързи да готвим решихме че ще го караме на домати и сирене, но ми се ще да направя и някакво сосче все пак. Попринцип правим чеснов или доматен, ама хапва ми се нещо по различно, писнало ми е от тях.
Вие какво си правите в такива случаи? :hmmm:
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Общи приказки

Мнение от lila »

Pesto, Бат Ботане - зехтин, лимонов сок, листа босилек, слънчогледово семе белено - кедровите ядки са безсрамно скъпи, а с кашу става много тежко, малко бяло твърдо сирене (оригиналната рецепта е с козе) и малко жълто твърд кашкавал - всичко го пасираш, в зависимост дали искаш по-гъсто или по-течно варираш с количеството на зехтина;
Другото което много върви на домати в къщи е заквасена сметана.
Там също има много вариации - можеш да добавяш подправки по вкус а също и натрошено сирене. Аз лично предпочитам чисто - само сметана.
Аватар
marta
Кафе с мляко
Мнения: 277
Регистриран на: Апр 26, '11, 20:48
Местоположение: София

Re: Общи приказки

Мнение от marta »

Това, което ям с най голямо удоволствие -
нарязани домати, а ако са белени става супер фантазия,
пасиран чесън,
сол, зехтин и обикновено, бяла, саламурено, българско сирене.
Топиш си залче, хапваш си доматче и оставяш пържолите на враговете :liubov2:
...
Другия вариант, който баба правеше някога:
Печени, белени чушки няколко,
домати няколко,
2, 3 счукани скилидки чесън,
магданоз,
олио, сол и лапай... до насита!
Песто си правя сама по няколко варианта,
но най си обичам чисто българския вариант -
салата с олио, сол, чесън и магданоз.

Правя си нещо като песто (понеже мъжа ми не харесва с ядки)
босилек, чесън, зехтин, сол и капчици оцет,
но пак ни се вижда малко чуждо...
Опитваме от време на време какво ли не,
ама българската шопска салата си е най хубава,
пък ние все я пренебрегваме...
Изображение
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31652
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 986 пъти
Получил благодарност: 2246 пъти

Re: Общи приказки

Мнение от Мария Николова »

marta написа:Това, което ям с най голямо удоволствие -
нарязани домати, а ако са белени става супер фантазия,
пасиран чесън,
сол, зехтин и обикновено, бяла, саламурено, българско сирене.
Топиш си залче, хапваш си доматче и оставяш пържолите на враговете :liubov2:
...
Другия вариант, който баба правеше някога:
Печени, белени чушки няколко,
домати няколко,
2, 3 счукани скилидки чесън,
магданоз,
олио, сол и лапай... до насита!
Песто си правя сама по няколко варианта,
но най си обичам чисто българския вариант -
салата с олио, сол, чесън и магданоз.

Правя си нещо като песто (понеже мъжа ми не харесва с ядки)
босилек, чесън, зехтин, сол и капчици оцет,
но пак ни се вижда малко чуждо...
Опитваме от време на време какво ли не,
ама българската шопска салата си е най хубава,
пък ние все я пренебрегваме...
Ако са ти свършили враговете, всички натръшкани от вредните пръжолииии? :hmmm: Да се пробвам? :oops:
:lol: :lol: :lol:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
marta
Кафе с мляко
Мнения: 277
Регистриран на: Апр 26, '11, 20:48
Местоположение: София

Re: Общи приказки

Мнение от marta »

хахахахахахахахахаха,
не съм вегетарианка,
но определено предпочитам домати и сирене
пред пържолите.
Давам ти ги с удоволствие
:lol:
Изображение
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10772
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 239 пъти
Получил благодарност: 454 пъти
Обратна връзка:

Re: Общи приказки

Мнение от botan »

Ей, да бе, песто, скоро ядох у милото ама ми се стори малко тежичко. По скоро си представях нещо на майонезено-млечна основа.
Марта тази салата с печените чушки и домати е не-ве-ро-ят-на наистина. Чудесна идея, такава ще си направим. :)
Последно промяна от botan на Юли 13, '12, 12:49, променено общо 1 път.
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
Аватар
marta
Кафе с мляко
Мнения: 277
Регистриран на: Апр 26, '11, 20:48
Местоположение: София

Re: Общи приказки

Мнение от marta »

сетих се за още нещо, което си правя често,
българско си е и е супер разядка -
2 пакетчета крема сирене,
2, 3 скилидки чесън,
копър,
олио, не зехтин,
сол и много добре разбъркано.
Ако остане за час в хладилника,
става още по добре.
После да ми обясняват нещо си
за брускети и т.н.
мажи си хлебче и си папкай,
може и с доматки...
Изображение
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10772
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 239 пъти
Получил благодарност: 454 пъти
Обратна връзка:

Re: Общи приказки

Мнение от botan »

Оооооо звучи страшно вкусно! Благодаря ти Марта! Изчезвам на пазар. :ieeee: :ieeee: :ieeee:
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
Аватар
marta
Кафе с мляко
Мнения: 277
Регистриран на: Апр 26, '11, 20:48
Местоположение: София

Re: Общи приказки

Мнение от marta »

:sbeer:
да не забравиш и биричка!
:lol:
Изображение
Аватар
dancheto
Кафе машина
Мнения: 4882
Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
Местоположение: хасково
Дал благодарност: 10 пъти
Получил благодарност: 21 пъти

Re: Общи приказки

Мнение от dancheto »

Така...така..... Марта, така хубаво описваш, че и на мен ми се прияде! С твое позволение ще си копна рецептата и за разядката и за салатата от домати и чушки печени. Благодаря! :tzeluvka:
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”