Общи приказки
Общи приказки
Доби, нямаш ли някой местен специалитет да ни изненадаш? Например с провансалска кухня?
He who plants a garden, plants happiness
Re: Общи приказки
Оооох. От накъде от съседи мирише убийствено!!!! Вкусно. На гювеч зарзават с месо на фурна. Ужас. Ако не ме мързеше и ако не беше толкова празен хладилника, можеше да измисля нещо.
Re: Общи приказки
Имам едно пиле по провансалски само,защото тука основното са морските деликатеси,а специалитета на мъжът ми е фондю
Та едто пилето
1 пиле
6 домата
1 глава кромид лук
100 черни масли за предпочитане без костилките
400 печурки
1-2 скилидки чесън
1ц.л. суха мащерка
1ч.л.сух розмарин
сол
черен пипер
250 мл бяло вино
зехтин
Пилето се нарязва на парчета,доматите се обелват нарязват на кубчета,лукът се нарязва да ситно,гъбите се нарязват на ленти и се поливат с лимонов сок за да не потъмнеят.В тиган с дебело дъно/може и тенджера/се загрява зехтинаПрибавя се пилето и се запържва до златисто,изважда се и се поставя в чиния?След това се запържват лука и чесъна/нарязан на едро/Когато стане златист на цвят се намалява огъня и се задушава десетина минути.Посоляваме и слагаме черния пипер,сипва се виното и се връща пилето?Похлупваме и задушаваме около 20 минути,прибавт се маслините,гъбите,розмарина и мащерката ,разбърква се и се доготвя още 15 мин.
Та едто пилето
1 пиле
6 домата
1 глава кромид лук
100 черни масли за предпочитане без костилките
400 печурки
1-2 скилидки чесън
1ц.л. суха мащерка
1ч.л.сух розмарин
сол
черен пипер
250 мл бяло вино
зехтин
Пилето се нарязва на парчета,доматите се обелват нарязват на кубчета,лукът се нарязва да ситно,гъбите се нарязват на ленти и се поливат с лимонов сок за да не потъмнеят.В тиган с дебело дъно/може и тенджера/се загрява зехтинаПрибавя се пилето и се запържва до златисто,изважда се и се поставя в чиния?След това се запържват лука и чесъна/нарязан на едро/Когато стане златист на цвят се намалява огъня и се задушава десетина минути.Посоляваме и слагаме черния пипер,сипва се виното и се връща пилето?Похлупваме и задушаваме около 20 минути,прибавт се маслините,гъбите,розмарина и мащерката ,разбърква се и се доготвя още 15 мин.
Re: Общи приказки
Доби, това ще го пробвам задължително, маслини, розмарин, гъби, звучи великолепно. На рецепти за морски дарове, няма да се намръщим
He who plants a garden, plants happiness
Re: Общи приказки
Никак даже.Blue sky написа:Доби, това ще го пробвам задължително, маслини, розмарин, гъби, звучи великолепно. На рецепти за морски дарове, няма да се намръщим
Re: Общи приказки
Тююююююю, загорих ребърцата, докато мляскам по пилето добер че не е фатално, че нямам алтернатива, а мъжО ще си дойде озверял от глад
He who plants a garden, plants happiness
Re: Общи приказки
Ти поне си напред в материала. Аз днес само чета, нищо не готвя. Сега ставам салатите барем да направя. Моят като има салата, за друго не пита, обикновено.
Re: Общи приказки
Те морските дарове са много лесни.Кажете какво има по нашите магазини ,за да не ви давам неизпълними рецепти.
Re: Общи приказки
Повечето неща ги има, само от онези белите миди не съм виждала и на стридите нямам вяра. А, да не забрвя, и омари не си спомням да съм виждала Давай рецептите
Re: Общи приказки
Белите миди се наричат Сен Жак.Виж дали ги няма в замразените само ядките,без черупките.За тях има много рецепти.И са много вкусни.По принцим раците са само с варене в бульон ,но ако ги имате пресни.Замразените са боклук.
Да започна с нещо ,което е простичко-миди
В дълбока тенджера се сипва бяло вино,нарязва се лук на ситно,една скилидка чесън и магданоз.Когато това заври се пускат мидите и след 2-3 минути са готови /познава се по това ,че се отварят/Към соса могат да се прават вариации като прибавяте една-две лъжици бита сметана,може да се добави и бекон нарязан на ситно.Сервират се ссъс соса и при ядене непрекъснато си ги разбърквате .Поднасят се с пържени картофки.За един човек порцията е около 600 грама миди с черупките
Калмари приготвям по два начина
Първо трянва да се почистят добре - вътре има една люспа,която се обелва и се вади гръбнака ,След това ги варите като във водата слагате кубче рибен бульон.Уврели са когато като се делят лесно на кръгчета.Накъсвате ги на кръгчета и единия вариант е да ги залеете със сос от оцет,зехтин,копър,чесън.
Другия вваиант е паниране
Третия вариант е запържване в масло като прибавяте чесън и магданоз при пърженето.
Да започна с нещо ,което е простичко-миди
В дълбока тенджера се сипва бяло вино,нарязва се лук на ситно,една скилидка чесън и магданоз.Когато това заври се пускат мидите и след 2-3 минути са готови /познава се по това ,че се отварят/Към соса могат да се прават вариации като прибавяте една-две лъжици бита сметана,може да се добави и бекон нарязан на ситно.Сервират се ссъс соса и при ядене непрекъснато си ги разбърквате .Поднасят се с пържени картофки.За един човек порцията е около 600 грама миди с черупките
Калмари приготвям по два начина
Първо трянва да се почистят добре - вътре има една люспа,която се обелва и се вади гръбнака ,След това ги варите като във водата слагате кубче рибен бульон.Уврели са когато като се делят лесно на кръгчета.Накъсвате ги на кръгчета и единия вариант е да ги залеете със сос от оцет,зехтин,копър,чесън.
Другия вваиант е паниране
Третия вариант е запържване в масло като прибавяте чесън и магданоз при пърженето.