Ястия с риба
Ястия с риба
Индекс на рецептите в темата
Обичайна рецепта - Satori
Риба в растителна сметана - Satori
Сом с бяло вино - Blue sky
Диетична и вкусна рибна рецепта - Titi
Идейки за риба със сирене или извара - Siamka
Панирана бяла риба - Satori
Лаврак на фурна - Blue sky
Калкан на фурна - Blue sky
Лаврака а-ла Сатори - Калина-малина
Тилапия на фурна с царевица - tanya1602
Филе от тилапия с хрупкава коричка - tanya1602
риба маринована в тахан - tanya1602
Паеля - nel4o
Калмари с доматен сос - Satori
златен лаврак - Satori
Миди с бяло вино - DOBI
Проста рибена чорбица от Чичо Джон - johnstalker
пъстърва върху канапе от зеленчуци - Titi
Кошнички с морски деликатеси - mimeto - това е снимката, рецептата две мнения по-надолу
суши - Titi
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Като измисля нещо ново, различно от рецептата, която обичайно правя, ще се включа. Междувременно, давайте идеи.
/Обичайна рецепта:
Лаврак, ципура, маслена риба или скумрия на фурна:
Почистената и измита риба се приготвя по слединя начин:
/ако купувате лаврак или ципура, в Пикадили я почустват безплатно. Възползвайте се от тази услуга - иначе кухнята ви става в люспи, дори да вихаресва да чистите и да кормите риба, както на мен ми харесва/.
Рибата се нарежда естетично в тава, намазана леко с мазнина. Натърква се със сол отвън и отвътре. В корема се слагат 2-3 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 дафинов лист. Можете да сложите от подправките около рибата. Капнете малко мазнина - олио или зехтин - вътре в рибата и върху нея. Налейте малко кипнала вода и, пожелание, или малко бяло вино, в тавата. Да кажем, около 1 пръст. Покрийте, по желание, с половин разрязан плик за печене. Печете около 1 час на 175-180 градуса. Можете да сложите лимон, ако ви харесва. Сервирайте с гарнитура по желание- картофено пюре, зеленчуци задушени, бял ориз.
Обичайна рецепта - Satori
Риба в растителна сметана - Satori
Сом с бяло вино - Blue sky
Диетична и вкусна рибна рецепта - Titi
Идейки за риба със сирене или извара - Siamka
Панирана бяла риба - Satori
Лаврак на фурна - Blue sky
Калкан на фурна - Blue sky
Лаврака а-ла Сатори - Калина-малина
Тилапия на фурна с царевица - tanya1602
Филе от тилапия с хрупкава коричка - tanya1602
риба маринована в тахан - tanya1602
Паеля - nel4o
Калмари с доматен сос - Satori
златен лаврак - Satori
Миди с бяло вино - DOBI
Проста рибена чорбица от Чичо Джон - johnstalker
пъстърва върху канапе от зеленчуци - Titi
Кошнички с морски деликатеси - mimeto - това е снимката, рецептата две мнения по-надолу
суши - Titi
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Като измисля нещо ново, различно от рецептата, която обичайно правя, ще се включа. Междувременно, давайте идеи.
/Обичайна рецепта:
Лаврак, ципура, маслена риба или скумрия на фурна:
Почистената и измита риба се приготвя по слединя начин:
/ако купувате лаврак или ципура, в Пикадили я почустват безплатно. Възползвайте се от тази услуга - иначе кухнята ви става в люспи, дори да вихаресва да чистите и да кормите риба, както на мен ми харесва/.
Рибата се нарежда естетично в тава, намазана леко с мазнина. Натърква се със сол отвън и отвътре. В корема се слагат 2-3 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 дафинов лист. Можете да сложите от подправките около рибата. Капнете малко мазнина - олио или зехтин - вътре в рибата и върху нея. Налейте малко кипнала вода и, пожелание, или малко бяло вино, в тавата. Да кажем, около 1 пръст. Покрийте, по желание, с половин разрязан плик за печене. Печете около 1 час на 175-180 градуса. Можете да сложите лимон, ако ви харесва. Сервирайте с гарнитура по желание- картофено пюре, зеленчуци задушени, бял ориз.
Re: Ястия с риба
Риба в растителна сметана:
Става и обикновена сметана, просто от малка са ми набили в главата, че разнородни белтъци не се смесват и затова ползвам растителна:
Рибата - бяла риба или сьомга, или пък треска - което е върхът на сладоледа и моя безусловно любима риба, се нарежда в тава, намазана с мазнина. Рибата се овкусява със сол, млян джинджифил и съвсем малко звездовиден анасон. 1/6 от розетката, за стандартна тава. Налива се сметаната. Може лимон, по желание. Аз не обичам, освен на водка. Пече се открита или покрита в йенски съд или плик, около 1 час на 180 градуса.
Става и обикновена сметана, просто от малка са ми набили в главата, че разнородни белтъци не се смесват и затова ползвам растителна:
Рибата - бяла риба или сьомга, или пък треска - което е върхът на сладоледа и моя безусловно любима риба, се нарежда в тава, намазана с мазнина. Рибата се овкусява със сол, млян джинджифил и съвсем малко звездовиден анасон. 1/6 от розетката, за стандартна тава. Налива се сметаната. Може лимон, по желание. Аз не обичам, освен на водка. Пече се открита или покрита в йенски съд или плик, около 1 час на 180 градуса.
Re: Ястия с риба
сом с бяло вино
Нарязва са на парчета с големина колкото кибрит, малко по-голямо и най-вече малко по-дебело. Овалва се в брашно, овкусено със сол и пипер и се запържва леко в повечко масло. След като се обърне, след няколко минутки се налива бяло вино да го покрие едва, и се оставя да покъкри, горе-долу докато стане на сосче. За любителите на чесъна, - може и малко чесън да се запържи в маслото. Вероятно ще стане и с друга риба, но трябва да е по-дебела, филе, за да не се налага чистене на костите.
Нарязва са на парчета с големина колкото кибрит, малко по-голямо и най-вече малко по-дебело. Овалва се в брашно, овкусено със сол и пипер и се запържва леко в повечко масло. След като се обърне, след няколко минутки се налива бяло вино да го покрие едва, и се оставя да покъкри, горе-долу докато стане на сосче. За любителите на чесъна, - може и малко чесън да се запържи в маслото. Вероятно ще стане и с друга риба, но трябва да е по-дебела, филе, за да не се налага чистене на костите.
He who plants a garden, plants happiness
Re: Ястия с риба
диетична и вкусна рибна рецепта научих от вестник 24 часа и вече поне десетина пъти я правя.
Аз купувам толстолоб на шайби.
Леко се задушават лук /повечко/, моркови и корени от девисил, може и без последното, ако го нямате. Нарязвате доволно количество зелен девисил и магданоз, смесвате със зеленчуците. Вземате парче фолио, на дъното се слагат задушените зеленчуци, отгоре парчето риба, овкусявате както си знаете и завивате фолиото на пакетче. Слагате в тавата и печете във фурната двайсетина минути. Ммммммммм, пак ми се прияде.
Аз купувам толстолоб на шайби.
Леко се задушават лук /повечко/, моркови и корени от девисил, може и без последното, ако го нямате. Нарязвате доволно количество зелен девисил и магданоз, смесвате със зеленчуците. Вземате парче фолио, на дъното се слагат задушените зеленчуци, отгоре парчето риба, овкусявате както си знаете и завивате фолиото на пакетче. Слагате в тавата и печете във фурната двайсетина минути. Ммммммммм, пак ми се прияде.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ястия с риба
Аз също знам, че белтъкът на рибата и млякото не бива да се комбинират, но майка ми приготвя страхотен шаран, пълнен със сирене и масло. Няма човек, който да го е опитал и да не го е харесал. Аз не понасям шарана, но ако е мъничък и не миришещ - си облизвам пръстите.
В Испания бях яла също нещо като бяла риба - да е било може би лаврак или пъстърва, пълнена с крема сирене или нашенска си извара и копър. Еми също беше страхотно. Общо взето вкусът на риба и сирене ми е много любим, въпреки да знам, че не бива да се мешат.
И допълнение - по същия начин съм яла пълнен калмар с крема сирене и подправки , печен на скара. Страхотия!!
В Испания бях яла също нещо като бяла риба - да е било може би лаврак или пъстърва, пълнена с крема сирене или нашенска си извара и копър. Еми също беше страхотно. Общо взето вкусът на риба и сирене ми е много любим, въпреки да знам, че не бива да се мешат.
И допълнение - по същия начин съм яла пълнен калмар с крема сирене и подправки , печен на скара. Страхотия!!
Re: Ястия с риба
Панирана бяла риба
Разбиват се яйцата с малко сол, бира, черен пипер и вегета - последната ако не сте я отказали вече по здравословно-религиозни съображения. В отделен съд слагате обикновено брашно, царевично или галета, пак може с малко сол. технологията е първо яйцата, после брашното и после пак яйцата. Винаги сечудя на последователността обаче - така че може да се импровизира. Някои използват вместо брашно, суха готова смес за картофено пюре или пък корнфлейкс. За мен царевичното брашно е най-добро. Рибата да е бяла, добре размразена. Ако е треска - няма значение каква ви е панировката - просто рибата си е първокласна, каквото и да я правите. Пържете до готовност.
Разбиват се яйцата с малко сол, бира, черен пипер и вегета - последната ако не сте я отказали вече по здравословно-религиозни съображения. В отделен съд слагате обикновено брашно, царевично или галета, пак може с малко сол. технологията е първо яйцата, после брашното и после пак яйцата. Винаги сечудя на последователността обаче - така че може да се импровизира. Някои използват вместо брашно, суха готова смес за картофено пюре или пък корнфлейкс. За мен царевичното брашно е най-добро. Рибата да е бяла, добре размразена. Ако е треска - няма значение каква ви е панировката - просто рибата си е първокласна, каквото и да я правите. Пържете до готовност.
Re: Ястия с риба
Сетих се, че Никулден наближава, и ще е хубаво тук да споделим и подходящи рецепти.
Аз знам, че рибата трябва да е с люспи. Верно ли е това?
Аз знам, че рибата трябва да е с люспи. Верно ли е това?
Re: Ястия с риба
"Колкото повече люспи, толкова повече пхари." Но пък - "на Никулден човек трябва да почовърка зъба си с рибена кост" - така че - както ви е кеф, само риба да е.
Re: Ястия с риба
лаврак на фурна
ръся го с много копър, чер пипер, слагам по 1 бахар и едно малко листо дафинов лист на една риба, кориандър на зърна, малко зехтин, покривам с фолио и пека, течност не слагам.
калкан на фурна
за да не го пиша отново, копирам го от другата тема
Правих и калкан, с него особено се гордея, защото стана фантастичен, въпреки пророкуването на разни рибни експерти, че само пържен бил вкусен. Та него мъж ми го разпарчетоса на порции, махна всички перки, кожи и излишни работи. А аз завих всяко парче във фолио, като го натрих със зехтин и сложих горните подправки, плюс чесън на прах и мащерка, стана, мммммммммм, великолепно. И разбира се, това което съм споделяла, но пак да го кажа, задължително вече, след прочит в една стара руска книга, кисна рибата преди готвене за поне час в лимон, оцет или бяло сухо вино, а най-вкусно става в смес от трите
ръся го с много копър, чер пипер, слагам по 1 бахар и едно малко листо дафинов лист на една риба, кориандър на зърна, малко зехтин, покривам с фолио и пека, течност не слагам.
калкан на фурна
за да не го пиша отново, копирам го от другата тема
Правих и калкан, с него особено се гордея, защото стана фантастичен, въпреки пророкуването на разни рибни експерти, че само пържен бил вкусен. Та него мъж ми го разпарчетоса на порции, махна всички перки, кожи и излишни работи. А аз завих всяко парче във фолио, като го натрих със зехтин и сложих горните подправки, плюс чесън на прах и мащерка, стана, мммммммммм, великолепно. И разбира се, това което съм споделяла, но пак да го кажа, задължително вече, след прочит в една стара руска книга, кисна рибата преди готвене за поне час в лимон, оцет или бяло сухо вино, а най-вкусно става в смес от трите
He who plants a garden, plants happiness
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Ястия с риба
Ето как приготвих лаврака снощи, взаимствайки от Сатори: оставих го посолен в хладилника веднага като го почистих/ вметвам тук, че от асал рибари знам, че каквато и риба да се приготвя е желателно да преседи осолона, съответно колкото повече, толкова по-добре/, после в коремчето му поставих парче масло добре оваляно в черен пипер, настаних го в тавичката, прибавих 1 винена чаша бяло вино, сложих и дафинов лист и го мушнах във фурната без да го покривам отгоре. По същия начин съм приготвяла и шаран, там маслото е цяло пакетче - 125гр.
Много сме лудите....но сме пръснати!