Сладо от ягоди, малини, череши
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
Сладкото от ягоди ми се получава откакто го правя по 3-4дни.Слагам 1кг.ягоди и 700гр захар,оставям ги да си пуснат сока за една вечер.След това на първия ден го варя 20-25мин. и го спирам,на другия ден пак примерно 15мин,на третия ден може само и 10мин. да му трябват.Тази година 5 дни го правих.Свекървата ме научи така ,защото по лесно се преценя гъстотата.Като го спреш и на другия ден то е гъсто.А по един килограм ,защото се запазва цвета и аромата.Иначе ако го правя по голямо количество и на един ден редовно ми се променя цвета и не е червен както го искам.Като стана голяма майсторка ще го правя на един ден
Кандидат агроном.....
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 587 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
Да докладвам каква я свърших, следвайки съветите ви .
Набирам 800 гр малини, допълвам с 200 гр цариградско грозде, измивам ,засипвам с част от определените 900 гр захар , стоят 1 вечер в хладилника.На другия ден слагам плодовете и останалата захар в широка тенджера, варих около 50 мин, обемът се намали на 2/3, добавих 1/2 л.лимонтозу и това е. Днес варих още една доза-излезнаха общо 8 бурканчета по 350-400 мл. Смятам, че на гъстота е докарано.
Естествено, оставих 1 чашка да го пробваме- въобще не се усещат семките, много е ароматно.
Набирам 800 гр малини, допълвам с 200 гр цариградско грозде, измивам ,засипвам с част от определените 900 гр захар , стоят 1 вечер в хладилника.На другия ден слагам плодовете и останалата захар в широка тенджера, варих около 50 мин, обемът се намали на 2/3, добавих 1/2 л.лимонтозу и това е. Днес варих още една доза-излезнаха общо 8 бурканчета по 350-400 мл. Смятам, че на гъстота е докарано.
Естествено, оставих 1 чашка да го пробваме- въобще не се усещат семките, много е ароматно.
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4787
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 1 път
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
Моля да споделите има ли вариант сладкото да не се вари толкова много. Гледах веднъж но 24kithen една рецепта на свежата Анабел, при която тя свари малините 8 мин, добави им масло , отпени и това беше. Искам да не е толкова сладко и гъсто накрая, а по-скоро като сос за поливане ама как ще го съхраня за по-дълго?
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
Първите ми опити бяха или туткал, или топинг, все не можех да нацеля консистенцията.
Топингът беше екстра, просто вариш по-кратко време, пак слагаш лимонтузу и горещо го сипваш в бурканчета и затваряш.
Топингът беше екстра, просто вариш по-кратко време, пак слагаш лимонтузу и горещо го сипваш в бурканчета и затваряш.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13702
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 177 пъти
- Получил благодарност: 361 пъти
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
прословутата желираща захар , пробвал ли е някой
този сезон правя предимно сокове , но и сладко варих от зор
цял ден , без да разбърквам го мъчих на първа степен на котлона
беше ягоди и бели малини
лимонтозу не слагам - те са си бая кисели , според мен
налях горещо в бурканчета и това е
този сезон правя предимно сокове , но и сладко варих от зор
цял ден , без да разбърквам го мъчих на първа степен на котлона
беше ягоди и бели малини
лимонтозу не слагам - те са си бая кисели , според мен
налях горещо в бурканчета и това е
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
И аз направих няколко бурканчета вчера, ама с обикновена захар. В желиращата не знаеш какво има.
Предната вечер ги посипах със захар и на следващия ден добавих само чаша вода.
Варих на висока температура около 15 минути, оставих го да изстине, за да преценя гъстотата (този път я улучих), кипнах го още веднаж и го затворих.
Украсата ми отне повече време от варенето.
Предната вечер ги посипах със захар и на следващия ден добавих само чаша вода.
Варих на висока температура около 15 минути, оставих го да изстине, за да преценя гъстотата (този път я улучих), кипнах го още веднаж и го затворих.
Украсата ми отне повече време от варенето.
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
Малините ми винаги стават леко желирани, мисля, че е от самия плод. Вода не слагам.
Много сте подранили, при нас още няма плодове, дори черешата още зрее. Само ягоди има.
Много сте подранили, при нас още няма плодове, дори черешата още зрее. Само ягоди има.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10105
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 366 пъти
- Получил благодарност: 1020 пъти
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
И аз не слагам вода ,нито киселина.Посипвам със захар , на другия ден варя, затварям горещи и обръщам на капачката докато изстинат. Самият плод леко се желира.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13702
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 177 пъти
- Получил благодарност: 361 пъти
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
то и в обикновената не знаешwenche написа:... В желиращата не знаеш какво има...
в желиращата има уж пектин ... немско качество ... това поне пише на опаковката
така си го "барнала" , че ще ви е жал да го отворите
Re: Сладо от ягоди, малини, череши
Чудих се къде да попитам, само тук ми се стори добре.
Имам 3 кг арония. Какво мога да направя с нея? Гледах рецепта за сок, в която изстисквали плодчетата с машинка за домати, дето прави сок без люспи и семки. Слага се захар в прпопорция 1:1 и се разбърква 1-2 дни. Налива се в шишенца и се варят 5 мин. Някой правил ли е подобна обработка?
Имам 3 кг арония. Какво мога да направя с нея? Гледах рецепта за сок, в която изстисквали плодчетата с машинка за домати, дето прави сок без люспи и семки. Слага се захар в прпопорция 1:1 и се разбърква 1-2 дни. Налива се в шишенца и се варят 5 мин. Някой правил ли е подобна обработка?