Пуканки и разни раздути семена
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10774
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 458 пъти
- Обратна връзка:
Пуканки и разни раздути семена
Това е вторият ми опит да пукам сорго на тенджера. Уж не скачало високо и вероятно е така ако ги правиш в казан, моите обаче се разскачаха и измислих да сложа една леко посчупена цедка, хем да гледам какво се случва, хем парата да излиза, хем някоя семка да не ми изкара окото. Пак ги пресолих и пак се вдигна голяма пушилка, но пък този път не овъглих (много) неизпуканите. Остават доста, може би около 50-60%, но аз взех фуражно, а сигурно и сорта има значение. Неизпуканите също стават за ядене, и малко бият на печена царевица и... кафе в моя случай.
Гледах клипчета за жито и ориз, ама много играчка ми се види, първо се вари до полуготовност, после се суши, после в олио...
Разкажете вие какви семена пукате и какви техники ползвате преди да съм запалил къщата.
Гледах клипчета за жито и ориз, ама много играчка ми се види, първо се вари до полуготовност, после се суши, после в олио...
Разкажете вие какви семена пукате и какви техники ползвате преди да съм запалил къщата.
Re: Пуканки и разни раздути семена
Баба ми правеше страхотни пуканки на печката на дърва.Сигурно и върху котлон ще се получи ,но не трябва да е много силен.В една тенджера наливаше малко олио ,сипва пуклива царевица и след това затваря капака и тръска тенджерата ,докато отвътре се чуе канонада от подскачащи пуканки.Понякога за глезотия , малко преди да ги свали от печката ги наръсваше със захар и ето ти карамелизирани пуканки.
О ,сега си припомнях как на същата тази печка печеше млечна царевица в жарта,през лятото. По-вкусна царевица не съм яла ,а беше фуражна.Сееха я за животните,но и ние децата много я обичахме.
Пукала съм и в микровълновата в съд с капак, но не помня на колко минути.Слагах олио и сол.
О ,сега си припомнях как на същата тази печка печеше млечна царевица в жарта,през лятото. По-вкусна царевица не съм яла ,а беше фуражна.Сееха я за животните,но и ние децата много я обичахме.
Пукала съм и в микровълновата в съд с капак, но не помня на колко минути.Слагах олио и сол.
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2060
- Регистриран на: Юли 6, '12, 08:08
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 31 пъти
- Получил благодарност: 26 пъти
Re: Пуканки и разни раздути семена
Опитай следващият път да покриеш изцяло отвора на тенджерата с вестник 2-3 слоя,захванат с щипки за пране.Ще се изпука почти всичко
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Пуканки и разни раздути семена
Ботане ще ме караш тази вечер пак да пукам пуканки и да снимам.
Слагаш тенджерата на котлона.Малко олио и слагаш царевицата.Захлупваш тенджерата и периодично разклащаш.Обезателно капак на тенджерата.Аз пукам на силен котлон-силен имам предвид на 4 при мен.
после ако не ме домързи ще пукна и ще кача снимки.
Слагаш тенджерата на котлона.Малко олио и слагаш царевицата.Захлупваш тенджерата и периодично разклащаш.Обезателно капак на тенджерата.Аз пукам на силен котлон-силен имам предвид на 4 при мен.
после ако не ме домързи ще пукна и ще кача снимки.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10774
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 458 пъти
- Обратна връзка:
Re: Пуканки и разни раздути семена
А пък аз масло слагах, на него му трябва по-ниска температура за да почне да пуши. Сега ще пробвам и с олио.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10774
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 458 пъти
- Обратна връзка:
Re: Пуканки и разни раздути семена
Пак не ги скопосах, защото сложих твърде много олио, но определено по-добре се опукаха с капака и не излизаха димища и демони.
Днес ще съм на диета от неуспешни опити. Интересно как целият ми живот се пресъздаде за една неделя.
Днес ще съм на диета от неуспешни опити. Интересно как целият ми живот се пресъздаде за една неделя.
- jozefin
- Кафе машина
- Мнения: 4457
- Регистриран на: Дек 5, '09, 10:28
- Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 293 пъти
Re: Пуканки и разни раздути семена
Колко пуканки сме изпукали като малки (и големи ) на село. Изяждали сме по цели тави. Много обичам. Ех, къде е това време.
Котлона (пещта) трябва да е силно загрят. Ако си на село приготвяш да имаш под ръка царевични кочани или орехови черупки . Слагаш тенджерата да загрява докато сипеш олио или лъжица мас. Слагаш царевицата, колкото да покрие дъното на тенджерата и хвърляш и малко сол вътре. Слагаш капака и като почнат да подскачат вътре пуканките, периодично разтърсваш хоризонтално тенджерата. Като спрат да се чуват, значи са готови. Не чакай да ти замирише на изгоряло . После повтаряш цялата процедура със следващата порция. Царевицата трябва да не е влажна. Ние я внасяхме предварително да постои до печката.
Успехът все пак зависи и от царевицата (качество, сорт). Имаше и такива, които не искаха да пукат на 100%.
А в града съм си пукала в йенска тендера в микровълновата. На дъното слагам олио, царевицата и сол. Захлупвам и в микровълновата. Тук поне се вижда какво става
Котлона (пещта) трябва да е силно загрят. Ако си на село приготвяш да имаш под ръка царевични кочани или орехови черупки . Слагаш тенджерата да загрява докато сипеш олио или лъжица мас. Слагаш царевицата, колкото да покрие дъното на тенджерата и хвърляш и малко сол вътре. Слагаш капака и като почнат да подскачат вътре пуканките, периодично разтърсваш хоризонтално тенджерата. Като спрат да се чуват, значи са готови. Не чакай да ти замирише на изгоряло . После повтаряш цялата процедура със следващата порция. Царевицата трябва да не е влажна. Ние я внасяхме предварително да постои до печката.
Успехът все пак зависи и от царевицата (качество, сорт). Имаше и такива, които не искаха да пукат на 100%.
А в града съм си пукала в йенска тендера в микровълновата. На дъното слагам олио, царевицата и сол. Захлупвам и в микровълновата. Тук поне се вижда какво става
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Пуканки и разни раздути семена
Да покажа днескашната серия пуканки.
Олио слагам колкото да покрие дъното на тенджерата.Царевицата и тя така-покрива дъното.
Снимките не са идеални,ама толкова може фотото.Ще ме извините.
Не зная какъв сорт е царевицата,дребни са зрънцата,но се опуква на 100%
Олио слагам колкото да покрие дъното на тенджерата.Царевицата и тя така-покрива дъното.
Снимките не са идеални,ама толкова може фотото.Ще ме извините.
Не зная какъв сорт е царевицата,дребни са зрънцата,но се опуква на 100%
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10774
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 458 пъти
- Обратна връзка:
Re: Пуканки и разни раздути семена
Припомних си като чета и гледам пуканките, детските ми години, когато баба ми пукаше пуканки в тенджерата на котлона и цялата кухня ухаеше...
ММ е ловец и понеже им приключи сезона сега трябва да се погрижат за животинките да имат поколение, че ловците пък да имат по какво да стрелят догодина (не го разбирам аз това, но тва е др тема). Та ми поръчаха да се допитам за някакъв сорти царевица, която без кой знае какви грижи да дава добиви, май високостеблена? Не знам дали съществува такова нещо, но ако някой е наясно със сортовете...
ММ е ловец и понеже им приключи сезона сега трябва да се погрижат за животинките да имат поколение, че ловците пък да имат по какво да стрелят догодина (не го разбирам аз това, но тва е др тема). Та ми поръчаха да се допитам за някакъв сорти царевица, която без кой знае какви грижи да дава добиви, май високостеблена? Не знам дали съществува такова нещо, но ако някой е наясно със сортовете...