Морски дарове

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Морски дарове

Мнение от Blue sky »

Индекс на рецептите

грах със скариди - Виола
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 3786
Регистриран на: Ное 27, '09, 23:24
Местоположение: Варна

Re: Морски дарове

Мнение от al.yank »

Калмари с пикантен сос:

В няколко лъжици зехтин запържваме 3-4 скилидки нарязан чесън и наситнен лук(става и с праз).
Добавяме добре отцедени,нарязани на кръгчета бейби-калмари(сега,като се замисля,и пипала съм слагала,не само туби).
Пържим няколко минути,около 6-7,добавяме соев сос,бяло вино,чили сос,сос от стриди(понякога го пропускам),черен пипер,сол(пикантина).
Не пиша мерки,всичко е на вкус,у дома се харесва по-лютичко.След още няколко мин.добавяме 1-2 ч.л. нишесте,размито с малко водичка.
Почти веднага се сгъстява леко.Естествено,през цялото време бъркаме.На самия финал слагаме пресен копър и изцеден лим.сок.
Целия процес отнема максимум 15 мин.,за да останат калмарите крехки.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Морски дарове

Мнение от Titi »

al.yank написа:Калмари с пикантен сос:
Звучи страшно вкусно, непременно ще ги направя и ще пиша за резултата. Благодаря за рецептата.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
bucaran
Kафенце
Мнения: 3
Регистриран на: Ное 18, '13, 14:17

Re: Морски дарове

Мнение от bucaran »

Обжавам калмари и всичко морско!
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Морски дарове

Мнение от Titi »

bucaran написа:Обжавам калмари и всичко морско!
дай рецепти, щом ги обожаваш, де :dovolen:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
athina.palada
Двойно кафе
Мнения: 186
Регистриран на: Апр 18, '13, 13:35
Местоположение: Плевен

Re: Морски дарове

Мнение от athina.palada »

Titi написа:
bucaran написа:Обжавам калмари и всичко морско!
дай рецепти, щом ги обожаваш, де :dovolen:
Всички рецепти съм ги готвила многократно и са изпитани.
КАЛМАРИ ПЪРЖЕНИ
Само с това ястие не можеш да се нахраниш. Аз го приемам като чипс. Вкусно е и не можеш да спреш да го хрупаш. Но си заслужава!

ЕДИН КИЛОГРАМ КАЛМАРИ НА ШАЙБИ, БРАШНО, ЗЕХТИН И СОЛ
Калмарите се измиват,подсушават върху кухненска хартия, посоляват, овалват в брашно и се пържат в зехтин.
Внимание !! При пърженето пукат и хвърчат, а пипалцата са най-вкусни!


КАЛМАРИ ПЪЛНЕНИ

КАЛМАРИ ЕДИН КИЛОГРАМ ЦЕЛИ, ОРИЗ ЕДНА ЧАЕНА ЧАША, ЛУК 4 ГЛАВИ, ДВА ДОМАТА НАРЯЗАНИ НА СИТНО, 2-3 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН, ДЖОДЖЕН, МАГДАНОЗ, СОЛ, ЧЕР ПИПЕР

Нарязва се лука на ситно и се задушава в зехтина. Добавя се ориза, пипалцата нарязани на ситно, сол, магданоза, нарязан на ситно, чер пипер смлян, чесъна, доматите и джоджена също нарязани на ситно, малко вода, сол и се сваряват до полуготовност. Калмарите се пълнят с плънката, нареждат се в тавичка, поливат се със зехтин, половин чаена чаша вода и се пекат във фурна на 200 С за около един час. Да останат на мазнина.


КАЛМАРИ ЗАДУШЕНИ

ПОЛОВИН КИЛОГРАМ КАЛМАРИ, ТРИ СРЕДНО ГОЛЕМИ ГЛАВИ ЛУК, ЧЕСЪН, ЗЕХТИН, СОЛ, ДАФИНОВ ЛИСТ, ЧЕРЕН И БЯЛ ПИПЕР, 50 МЛ БЯЛО ВИНО
Лука се нарязва на едро и се задушава с малко вода и зехтина. Прибавя се чесъна и калмарите, които си пускат вода и се варят на бавен огън. При полуготовност се прибавя виното, пипера, дафиновия лист и солта. Ако се наложи се прибавя и още малко вода.



Скаридите не са красиви! Напротив, ужасни са. Когато за първи път ги пипнах не ми хареса особено, но-о сготвени бяха друго нещо. В една таверна на п-ов Пелопонес за първи път ги опитах в доматена салца. Ядохме ги с ръце и си ближехме пръстите. Най-напред реших, че ще ям само от соса и добре че смених бързо решението си, като видях какво правят сътрапезниците ми. Гърците са много лакоми и който го е срам остава гладен.

Вземат се замразени цели скариди №4. Размразяват се. С клечка за зъби се почистват вътрешностите, които се намират под главата. Измиват се добре.

СКАРИДИ С ДОМАТЕНА САЛЦА

СКАРИДИ ТРИСТА ГРАМА, ЕДИН КИЛОГРАМ ПРЕСНИ ДОМАТИ, ЛУК ЕДНА ГЛАВА, МАГДАНОЗ ПОЛОВИН ВРЪЗКА, ЗЕХТИН, СОЛ, ЧЕР ПИПЕР, ЧЕСЪН

В зехтина се запържват скаридите.Изваждат се и се оставят настрана. Прибавя се лука, чесъна, разбърква се и се пържи около 5 минути. Прибавят се доматите обелени и ситно нарязани, магданоза,черния пипер смлян и така къкри на тих огън, докато остане на мазнина.В голама чиния се изсипва соса, гарнира се със скаридите и се поднася!




СКАРИДИ ЦЕЛИ ЗАДУШЕНИ

300 ГРАМА СКАРИДИ, ЗЕХТИН, ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖИЦА ГОРЧИЦА, СОЛ
Скаридите се слагат в тенджерка и се загряват на котлона. Пускат малко вода. Така се обръщат няколко пъти, докато се изпари водата. Добавя се зехтина, горчицата и вода, колкото да се покрият. Варят се до готовност. Сервират се с ориз, салата, варени картофи или макарони.


СКАРИДИ С КИТАЙСКИ СОС


ОРИЗ ЕДНА ЧАЕНА ЧАША, 200 ГР СКАРИДИ, 3 СТРЪКА ПРЕСЕН ЛУК, ЗЕХТИН, СОЛ, 2 ЯЙЦА,СОЕВ СОС / ШАФРАНОВ КИТАЙСКИ СОС/
Ориза се сварява в подсолена вода до готовност и се прецежда. В същата тенджера се слага вода и се сваряват скаридите. Почистват се от главите и се нарязват, ако са малки се оставят цели. В измит и подсушен съд се задушава лука, нарязан на ситно. След като омекне се маха от огъня и се прибавят двете сурови яйца при непрекъснато бъркане да станат на малки парченца. Прибавя се ориза и скаридите и за кратко се загряват на огъня. Подправят се с китайския сос.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”