Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Май говориш за бахар Защото по нашия край казват бахур на това -troll написа:Направих още един буркан, но забравих черния пипер ибахура.
Буркана оставен на стайна температура бомбира три-четири часа по- късно.
допълних с вода и му турих черния пипер и бахура и ще докладвам.
Ако не искаш да вариш бурканите с туршия,можеш да възвриш саламурата,да залееш зеленчуците , веднага да затвориш буркана и да го обърнеш с капачката на долу. Аз използвам буркани на винт.Зеленчука остава по-хрупкав.Не слагам аспирин ,но не съм съхранявала туршията повече от 2-3 месеца ,понеже я изяждаме.
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Ами вероятно е бахар... аз се губя сред имената на различните езици, щото туй май му казват на англииски Allspice, а на френски е Дж(Я)амайска чушка.
https://youtu.be/F5zhu_yXAYY
https://youtu.be/F5zhu_yXAYY
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
От 5 години насам процедираме така.
Купуваме по 2 кофи лютеница от тая.Една кофа струва 78.68лв.А някъде може да я има и по 60-65лв.
Пълниме в 400гр.бурканчета,запечатваме и се варят 20 минути.Много лесно и бързо става.И най-важното е ,че не се уморяваме.
Тази лютеница е перфектната и за най-изтънчения вкус.
Няма по-хубава.Пробвайте и ще ме споменавате
Купуваме по 2 кофи лютеница от тая.Една кофа струва 78.68лв.А някъде може да я има и по 60-65лв.
Пълниме в 400гр.бурканчета,запечатваме и се варят 20 минути.Много лесно и бързо става.И най-важното е ,че не се уморяваме.
Тази лютеница е перфектната и за най-изтънчения вкус.
Няма по-хубава.Пробвайте и ще ме споменавате
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 123
- Регистриран на: Апр 22, '16, 08:01
- Местоположение: в.з. Осеново, 14км ССИ от Варна
- Обратна връзка:
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Много благодаря, нашите тази година няма да се мъчат
Моята градина- "Част от мен":
http://gardemaister.snimka.bg/flowers/g ... 227558.all" onclick="window.open(this.href);return false;
Времето в градината ми:
http://www.stringmeteo.com/stations/osenovo/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://gardemaister.snimka.bg/flowers/g ... 227558.all" onclick="window.open(this.href);return false;
Времето в градината ми:
http://www.stringmeteo.com/stations/osenovo/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Да споделя нещо изпробвано за първи път от мен. През лятото правя "слънчева туршия'- краставички със сол и на слънце,докато станат кисели. Тази година по съвет от съседка сложих на литър вода по една супена лъжица ракия.Станаха много хрупкави и вкусни.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10110
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 367 пъти
- Получил благодарност: 1030 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Не разбирам.
Нали целта на домашно приготвените лютеници ,сладка и прочие консерви е да бъдат вложени качествени продукти без химически вредни консерванти , всевъзможни е-та и добавки като нишесте , лепила , сгъстители и втвърдители . Тогава защо да купувам от магазина и да разфасовам промишлено приготвена лютеница.
Не искам да обидя никого ,но това занимание ми се вижда лишено от смисъл.
Или ще си приготвя нещо качествено и полезно или ще купя бурканче от магазина , ако много ми се е прияло нещо такова , но само понякога , защото е направо вредно.
Така мисля.
Албена , това с краставичките съм го пробвала и наистина е добра идея.Бях забравила за нея , но сега ще ги направя точно така. Впрочем ракията прави крехки и пържолите за барбекю
Нали целта на домашно приготвените лютеници ,сладка и прочие консерви е да бъдат вложени качествени продукти без химически вредни консерванти , всевъзможни е-та и добавки като нишесте , лепила , сгъстители и втвърдители . Тогава защо да купувам от магазина и да разфасовам промишлено приготвена лютеница.
Не искам да обидя никого ,но това занимание ми се вижда лишено от смисъл.
Или ще си приготвя нещо качествено и полезно или ще купя бурканче от магазина , ако много ми се е прияло нещо такова , но само понякога , защото е направо вредно.
Така мисля.
Албена , това с краставичките съм го пробвала и наистина е добра идея.Бях забравила за нея , но сега ще ги направя точно така. Впрочем ракията прави крехки и пържолите за барбекю
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31680
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1023 пъти
- Получил благодарност: 2353 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Миленче, Светката не прави домашна лютеница.
Казва, че купува 2 опаковки по 18 кг. и ги разпределя в бурканчета по 400 гр., които само вакуумира - това е.
Моят предпочитан производител е Дерони. Като свърша едно бурканче едросмляна лютеница, купувам друго.
Когато гушна босилека, няма да е от консервантите. Отдавна трябваше да са ме тръшнали, пък още не са.
Казва, че купува 2 опаковки по 18 кг. и ги разпределя в бурканчета по 400 гр., които само вакуумира - това е.
Моят предпочитан производител е Дерони. Като свърша едно бурканче едросмляна лютеница, купувам друго.
Когато гушна босилека, няма да е от консервантите. Отдавна трябваше да са ме тръшнали, пък още не са.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10110
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 367 пъти
- Получил благодарност: 1030 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Права си , Мерка. Без да съм излишно вманячена на тема вредности се опитвам да избягвам това ,което мога.Не ,че и аз от време на време не хапвам лютеница Дерони и Олинеза, или пък ужасно вредните кренвирши. Е ,няма и аз от това да се гътна , но... друго си е два дни да се "мъчиш " около огъня с чушки , домати и патладжан и накрая да видиш омацаните бузки на "златното внуче на баба"Мария Николова написа:Миленче, Светката не прави домашна лютеница.
Казва, че купува 2 опаковки по 18 кг. и ги разпределя в бурканчета по 400 гр., които само вакуумира - това е.
Моят предпочитан производител е Дерони. Като свърша едно бурканче едросмляна лютеница, купувам друго.
Когато гушна босилека, няма да е от консервантите. Отдавна трябваше да са ме тръшнали, пък още не са.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10036
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 622 пъти
- Получил благодарност: 1114 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Есента слагам във фризера 3-4 кутии от сладолед с печени , добре изцедени чушки и патладжан. Когато реша, че е време за лютеница, размразявам , добавям доматено пюре домашно, олио и т.н. и приготвям лютеница за незабавна консумация, 3-4 дни напр. Вкусът е съвсем друг, пробвайте.
- maranta
- Кафевар/ка/
- Мнения: 771
- Регистриран на: Мар 19, '15, 08:54
- Дал благодарност: 120 пъти
- Получил благодарност: 25 пъти
Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите
Уф, аз понякога имам пристъпи на вманиячаване май... В хранителния магазин нищо не ме изкушава освен шоколадовите неща Щото не мога да си ги произвеждам сама Много отдавна не ям купен хляб, мляко, кашкавал... То и доста други неща не мога/не остава време да си правя и просто спрях да ги ям(щот магазинските не ме кефят).МГХ написа: Без да съм излишно вманячена на тема вредности се опитвам да избягвам това ,което мога.Не ,че и аз от време на време не хапвам лютеница Дерони и Олинеза, или пък ужасно вредните кренвирши. Е ,няма и аз от това да се гътна , но... друго си е два дни да се "мъчиш " около огъня с чушки , домати и патладжан и накрая да видиш омацаните бузки на "златното внуче на баба"
На лютеницата обаче, от три години съм и хванала цаката - правим си лютеница на фурна. Има много рецепти в нета, аз си харесах една и си я натаманих за моята тава и така вече си имаме мързелива домашна лютеница по наш вкус Опитайте! Който не знае, че е по мързеливия начин не разпознава нетрадиционната технология по вкуса