Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Deleted User 4608

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от Deleted User 4608 »

Правила съм конфитюр от ябълки и моркови - много вкусно стана и по-интересно, като съотношението е 1:1, а захар обикновено слагам на око :) и на вкус. Стерилизирам. Правила съм пюре от диви круши - много връткаво, но се получи ароматно. Нарязах на половинки, сварих с малко вода, смлях и минах през пресата на робота, за да се отстранят твърдите части, добавих захар, варих, колкото варих, после в буркани и стерилизирах. По същата процедура съм правила пюре от дребни череши. Само ми се губи частта с отстраняване на костилките (не помня как съм го правила), но като се започне работата, тя сама си подсказва.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

От моркови има рецепти за сладки неща.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

alys , тези пюрета за сладкиши ли ги ползваш ?
Преди време слагахме изчистени от костилките вишни (без вода , без захар),стерилизира се за капачката.
От тях зимата се правеше щрудел(корите на руло - вътре вишни , захар,малко галета).
Deleted User 4608

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от Deleted User 4608 »

Директно си го хапваме пюрето. Тъй като си печем хляб, той е толкова вкусен, че не си заслужава да се тормозя да правя кифлички, примерно. :D
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

Черпили са ме с много хубаво руло с ябълково пюре.
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

А с вино от домати черпили ли са те?
Нека те почерпя аз с кебекарско вино от домати.
https://youtu.be/gMQLbYJAg5Y
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

А с вино от глухарчета ?
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

мерци!
Не пуша!
туй цвеке, глухарчето, из тука се нарича Пикане в леглото, щото отвара от цветовете помагала при нощно напикаване.
:mrgreen:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от apis »

Радика .
troll

Re: Айвар, лютеница, пинджур и кьопоолу ... за консервите

Мнение от troll »

Тъй като в момента правя планове за догодина реших да проверя едно друго.
Понеже навикнах на много домати, та като свършиха моите си накупих бърже 4-5 кила от магазина.
Да, ама те са много по-различни на вкус и не "вървят", като моите и като поседяха, а и намерих по- хубави и реших да ги консервирам.
Речено - сторено!
Нарезах, обезлюспих и обезсемених 2.3-2.400 кг и хайде в тенджерата.
Обаче едно много ми се плиска и след около час престой на котлона беше това:
Изображение
Резултатът беше:
Изображение
:shock:
Значи .... от 2 кила и триста правя 200 грама!
Ми тия ми продават вода, а не домати!
А вкуса само ациден, такъв.
От моите домати, които въобще не са консервни от 750 грама до килограм правя 250 гр. бурканче.
Оплаках се на един фермер, а той ми донесе Рома брана вчера.
Тя такава издребняла и недозряла, та я подържах малко в къщи, но си струваше.
При нея от 500 грама домат, правя 250 грама консерва.
:mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”